Skocz do zawartości

Pedały platformowe serwis

Maciek21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam o to takie pedały :

I natknąłem sie na pewien problem.Chodziły one bardzo ciężko więc zacząłem je rozkręcać.wszystko elegancko i nagle podczas redukowania luzów zauważyłem ze nie ma tam podkładki z tym ząbkiem.Oś pedala też nie ma nacięcia.W drugim pedale tez nie ma tej podkładki. A więc spotkał sie ktoś z takimi pedałami i wie jak ten luz ogarnąć.Jest tam tylko ta bieźnia i nakrętka.Z góry dziękuje za pomoc

987.jpg

Edytowane przez Maciek21
8 minut temu, Maciek21 napisał:

A jakieś wskazówki podczas skręcania bo coś mi nie idzie ?

ja to robiłem kluczami nasadowymi z grzechotką 1/4 , na szczęście bieżnia była większa niż nakrętką, wiec na początek dokręcałem bieżnię tak by był opór mały na kulkach , potem mniejszym kluczem dokręcałem nakrętkę i na koniec większą nasadką dociągałem bieżnię do nakrętki - po kilku próbach było ok. Mam nadzieję,że rozumiesz i co mi chodzi.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich,

Po przejechaniu prawie 1500 km na platformowych pedałach z łożyskami maszynowymi (Kross Gazue II) przyszedł czas na ich serwis. Pedały są niezwykle łatwe w serwisie, a dla niewtajemniczonych wrzucam filmik, który znalazłem na YT:

Kwestia jaka mnie męczy to jakiego smaru stałego użyć? Boję się, że jak użyję zwykłego smaru firmy "KRZAK", który stoi u mnie w garażu od kilkunastu lat to zostanie wypłukany przez wodę po kilku tygodniach. Czy ktoś przerabiał ten temat i mógłby coś polecić? 

Edytowane przez Dany

Smar do łożysk obojętnie jaki. To nie ma większego znaczenia. Im świeższy wiadomo tym lepiej. Jak masz wyjątkowo stary smar a nie był szczelnie zamknięty to mógł trochę stracić z swoich właściwości. Używam do wszystkiego smarów Motorex (White Grease lub Bike Grease 2000).

Edytowane przez Gość

Drogi nie jest i jedno opakowanie wystarczy Ci na naprawdę długo. Podpowiedź na przyszłość. Jak masz smar nie w tubce a w większym opakowaniu to warto napchać smaru do strzykawki i z niej go aplikować.

Edytowane przez Gość