Skocz do zawartości

Wymiana suportu 118mm na 123mm

Bas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Zakupiłem korbę na suport 123mm,a okazało się że jest 118mm.Czy wymieniając suport na 123mm moje przerzutki to przyjmą?Napęd 3x8

Korba Shimano Acera FC-M361 42x32x22

Przerzutka przód Shimano Alivio

Przerzutka tył Simano XT Deore

Kaseta 11/32

Opublikowano

Przerzutki nie mają kompletnie nic do tego. Korba jest zaprojektowana jako komplet z suportem i tylko z właściwym zachowuje prawidłową linię łańcucha, a ta jest stała dla każdego rodzaju napędu.

Jeśli może wiesz co to jest odsadzenie (ET) przy felgach samochodowych to chodzi dokładnie o to samo - korba pod dłuższy suport ma zwyczajnie głębiej gniazdo.

• Pomógł 1
Opublikowano
4 minuty temu, seraph napisał:

Przerzutki nie mają kompletnie nic do tego. Korba jest zaprojektowana jako komplet z suportem i tylko z właściwym zachowuje prawidłową linię łańcucha, a ta jest stała dla każdego rodzaju napędu.

Jeśli może wiesz co to jest odsadzenie (ET) przy felgach samochodowych to chodzi dokładnie o to samo - korba pod dłuższy suport ma zwyczajnie głębiej gniazdo.

Czyli tylko suport do wymiany.Trochę mi ulżyło,bo myślałem że będą większe koszty.Dzięki serdeczne

Opublikowano
1 minutę temu, Piotr78 napisał:

Zamontowałeś tą korbę na suporcie 118 mm ?

Nie no co Ty😃.Tylko byłem pewien,że mam 123mm.Kupiłem korbę,zdjąłem starą a tu niespodzianka.

Opublikowano (edytowane)

To zamontuj. Będzie ok. Będziesz miał linię łańcucha 47,5 mm zamiast 50 mm, a to nawet lepiej. Oczywiście trzeba będzie przednią przerzutkę wyregulować.

Pewnie miałeś tam jakąś korbę suntoura albo truvativa?

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano
1 minutę temu, Piotr78 napisał:

To zamontuj. Będzie ok. Będziesz miał linię łańcucha 47,5 mm zamiast 50 mm, a to nawet lepiej. Oczywiście trzeba będzie przednią przerzutkę wyregulować.

Ale poważnie?I o co chodzi z ta linią łańcucha,bo nie mam pojęcia.

Opublikowano

Po prostu zamontuj ;) Możesz zerwać z korby tą plastikową osłonę mufy ( małe plastikowe kółko ) przy gnieździe korby. I będzie ok.

Opublikowano

Będę próbował.Dzięki

12 minut temu, Piotr78 napisał:

Pewnie miałeś tam jakąś korbę suntoura albo truvativa?

Tak dokładnie.Była korba truvativ x-flow.

Opublikowano

To sprawdź jeszcze czy na pewno 118 mm ( a nie 113 mm ) bo 113 będzie za krótki.  Truvativy lubiły mieć 113 mm.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ok. Będzie pasować. Bonus taki, że przy przekosach nie będzie ocierał łańcuch o wózek przedniej przerzutki. ( oczywiście od nowa przerzutkę przednią trzeba wyregulować )

Opublikowano
20 minut temu, Piotr78 napisał:

Po prostu zamontuj ;) Możesz zerwać z korby tą plastikową osłonę mufy ( małe plastikowe kółko ) przy gnieździe korby. I będzie ok.

A tą plastikową osłonę mufy,to na pewno zerwać?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli będzie wadzić/haczyć o mufę ramy to tak. Najpierw spróbuj założyć z osłoną.

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

Korba względem starej przesunie się o 2,5 mm w kierunku ramy, więc przerzutkę przednią będzie trzeba wyregulować. Poluzować linkę, oraz wykręcić ogranicznik L oraz wkręcić ogranicznik H.

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.10.2019 o 21:55, Piotr78 napisał:

Korba względem starej przesunie się o 2,5 mm w kierunku ramy, więc przerzutkę przednią będzie trzeba wyregulować. Poluzować linkę, oraz wykręcić ogranicznik L oraz wkręcić ogranicznik H.

No więc tak.Suport nowy(118mm)korba nowa(pod suport 123mm)łańcuch nowy,kaseta nowa,bębenek piasty nowy,piasta przesmarowana,przerzutka wyregulowana.Teraz to będę latał😉😂.Wszystko śmiga tak jak powinno.Piotr78 jeszcze raz dzięki i pozdrawiam:)

Edytowane przez Bas