Gość Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Z racji tego że mam centrownice marki bitul i nie powiem do użytku domowego jest bardzo przyzwoita, postanowiłem ja rozbudować Wszyscy wiemy że standardowo ma tylko pręty M8 zakończone plastikami Każdy kto nią centrował wie że fajnie było by mieć dodatkowo zegary które ułatwiają centrowania w końcowej fazie i pomagają wycentrować koło bardzo dokładnie Na stronie Bitul zegary + mocowanie zegarów to koszt ponad 300 ziko Mi udało się zmieścić między 80-100ziko W wolnym czasie postaram się opisać co zrobiłem i jak zrobiłem Poniżej fotki Wszytko opiszę dokładnie o będę aktualizował posta na bieżąco Wykonanie elementów do zegarów Co potrzeba -zegary do centrownicy 56 zł tutaj -profil aluminiowy 15x15x100 6,50 zł np taki -śruby 2,5mm + nakrętki -profil aluminiowy 8 mm 5 zł z briko marche -łożysko 3x10x4 2 zł sztuka -śruba M8x90 2 szt + nakrętki 4 szt + podkładki / M6x15 sztuk 4/ M3x20+nakrętki + podkładki Więc tak Profil aluminiowy docinamy na długość 10 cm ,ranty po docięciu piłujemy pilnikiem by nie było ostrych krawędzi czerwony kolor otwór 8 mm przewiercony na wylot żółty M6 przewiercony w celu zamocowania zegara zielony śruba M8x90 Drugi element Długość 10 cm przewiercone dwa otwory na wylot wiertłem 8 mm jeden otwór zrobiony na gwint M8 od czoła z jednej i drugiej strony zrobiony gwint M6 na śruby do kontry Tak wygląda po skręceniu Element który śmiga po obręczy Profil aluminiowy z brico /łożysko /śruba M3 Otwór w profilu wywiercony wiertłem 2,5 mm pod śrubę do montażu do zegara Otwór na łożysko wywiercony wiertłem 3 mm na przelot Sposób mocowania w centrownicy jest dość prosty Wszystkie otwory wykonałem wiertarką ,wykonanie jet dość proste i łatwe Jako ktoś chce mogę zrobić rysunek techniczny tych dwóch elementów z profilu 15x15 Edytowane 2 Listopada 2019 przez Gość błąd ort
Bujak Opublikowano 30 Października 2019 Opublikowano 30 Października 2019 Cholera, a ja ciągle używam trytki.Zazdroszczę
Gość Opublikowano 30 Października 2019 Opublikowano 30 Października 2019 Generalnie to taka mała modyfikacja by była bardziej użyteczną I zarazem dokładniejsze
Kruk Opublikowano 30 Października 2019 Opublikowano 30 Października 2019 Noo prawda, świetna robota ale ktoś bez sprzętu nie zrobi tak dokładnie, dlatego polecam zakup centrownicy Bitul za 800 złotych, sam na taką zbieram 1
Gość Opublikowano 30 Października 2019 Opublikowano 30 Października 2019 Zrobi wystarczy wiertarka stołowaTak jak pisałem będę miał czas opiszę jak to sobie zrobiłem może się komuś przyda
Gość Opublikowano 2 Listopada 2019 Opublikowano 2 Listopada 2019 Wole dłubać przy rowerze i jak kolega @Kruk zbieram na centrownice i mieć spokój, nie każdy jest spec majstrem od manualnych spraw, mnie takie rzeczy wkurzają.. i zaraz rzucam i coś popsuje wole kupić i spokój na duchu.Życzę szczęścia
Gość Opublikowano 2 Listopada 2019 Opublikowano 2 Listopada 2019 W teorii tak ale wydając dokładnie 385 zł za adaptery to walal bym nawet u frezera dorobić samemu adeptery i kupić zegary wtedy wyszło by z 200 zl a zostaje jeszcze 185 zl w kieszeniPoziom trudności wykonania samemu od 1 do 10 to obstawiam na 5 może 6Nie jest to jakiś prom kosmiczny A jak znam Kruka to wypiłował by to że starego śledzia cyrkowego
Kruk Opublikowano 2 Listopada 2019 Opublikowano 2 Listopada 2019 Ja się z Tobą zgodzę Piter że taniej i jest satysfakcja z przeróbki aaale...ja np. frezarkę mam najbliższą chyba 15 km od domu, zanim się umówię, dorobię,a poprawki, dojazdy....serio wolę kupić i mieć z bani
Gość Opublikowano 2 Listopada 2019 Opublikowano 2 Listopada 2019 Muszę chyba napisać jak to zrobiłem i z czego by wydaje mi się że wygląda to jak prom kosmiczny 😤
Kruk Opublikowano 2 Listopada 2019 Opublikowano 2 Listopada 2019 Hehehe Wiesz Piter, za dużo zachodu z dorabianiem co dla nie których, nawet dla mnie, co uważam że mam jakiś tam zmysł techniczny to znalezienie odpowiednich części, prawidłowe i precyzyjne ich wykonanie i połączenie jest uciążliwe i jak to miałbym kupować przez internet to niewiele mniej mi wyniesie niż centrownica z zegarami już gotowa. Ja broń Boże nie neguje Twojego tunningu centrownicy, wręcz przeciwnie, tylko nie wszystkim po prostu by się chciało to robić a i tez nie wszyscy potrafią centrować Pomysł i wykonanie świetne ale nie dla wszystkich
Gość Opublikowano 2 Listopada 2019 Opublikowano 2 Listopada 2019 Aktualizacja pierwszego postu pozdrawiam
Bujak Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Sprawiłem sobie ostatnio bitula i myślałem od razu nad dołożeniem zegarków i wpadł mi w oko taki zestaw z ruchomym ramieniem:https://allegro.pl/oferta/zestaw-czujnik-zegarowy-statyw-magnetyczny-9033710728?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Co o tym myślicie? Będzie to dobrze działało? I jakie plusy/minusy w porównaniu do zestawu 3 zegarów? Zgrubne centrowanie chyba łatwiej robić na prętach, a dopiero przy końcówce przejść na dokładniejsze zegary? Jeśli tak to takie pojedyncze ramie z magnesem może wystarczyć.
Gość Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Może ale na raz ustawia się bicie góra dół oraz na bokiWięc musiał byś mieć takie dwa I też końcowa zegarowa jest sztywna więc gdy koło będzie się kręciło to zegar będzie drgał, w zestawach bitul oraz w tym co ja zrobiłem mam łożyska na końcach. Całkiem inaczej się zachowuje
Bujak Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Na końcówkę na pewno założę łożysko.Chcę tym regulować bicia poniżej 1-2 mm, bo wcześniej wystarczający jest pręt.Nie potrzebuję ustawiać jednocześnie obu kierunków zegarem.
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Niby tak ale kręcąc na lewo lub prawa tym samym przestawiasz góra dół
Bujak Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 W bitul jest zestaw z prętami, a zegary są dodatkowe. U siebie zrezygnowałeś całkowicie z prętów. Jak masz całkowicie zdjęte pręty i cały czas centrujesz za pomocą zegarów to nie brakuje Ci zakresu?Wygodniej jest niż na prętach?
Gość Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Generalnie robię takJak koło już mam zaplecionePierwsze centrowanie robię na prętach bo koło obracam w drugą stronę by uzyskać obręcz na środkuPóźniej jak już mam zadowalający wynikPrzezrajam centrownice na zegary trwa to z 5 minutI centruje wtedy bardzo dokładnieDodam że na zegarach bardzo fajnie się centrujeZ tego względu że minimalny obrót nypla a zegar reaguje na ruchJa jestem naprawdę zaskoczony jak można wycentrować koło
Rowerowa Szajba Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam i mam pytanie co do centrownicy od Bitula?? Jak wam się sprawuje? Czy warto ja kupić jeśli chodzi o lajka z centrowaniem kół. Jedyna rzecz której nigdy nie robiłem i się obawiam czy to mi w ogóle wyjdzie ja bym taką zakupił do domowego użytku. Ale pewnie bym sobie poradził bo i zaplatać koło się nauczyłem. A mając taki sprzęt chyba można już myśleć o robieniu kół innym?? Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez Rowerowa Szajba
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Jeżeli masz wprawę to możesz robić innym Polecam kupić też tensometr by sprawdzać naciąg szprych Generalnie tak polecam produkt bo dobrze się sprawdza, łatwo montuje koło do domowego warsztatu jak najbardziejJeżeli masz garaż i miejsce fajnie jest ja zamontować raz i wtedy mieć spokójTak ja ją nie mam miejsca a mam przerobiona na zegary to muszę za każdym razem ja rozkładać, na szczęście nie centruje codziennie więc nie jest to uciążliwe
vdcmike Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Jak myślisz o zarabianiu na kołach to zdecydowanie polecam dopłacić do parktoola bo robi się na nim o niebo lepiej (ze względu na "szczękę" i brak konieczności przekładania po kilka x koła odwrotnie żeby wyśrodkować obręcz względem osi). Podobnie tensometr PT bo jest stosunkowo tani i jest niezła aplikacja (WTA) pomagająca zrównoważyć naciąg szczególnie dla początkujących.
Bujak Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Myślę, że masz rację.To na pewno przyspieszy centrowanie.Bitul to pogromca w kategorii jakość/cena, ale dla profesjonalistów lepiej wydać na parktool.
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Bitul jest centrownicą do domowego warsztatuZa dużo niższa cenę niż profesjonalny sprzęt
leejoonidas Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Rowerowa Szajba napisał: Czy warto ja kupić jeśli chodzi o lajka z centrowaniem kół. Jedyna rzecz której nigdy nie robiłem i się obawiam czy to mi w ogóle wyjdzie ja bym taką zakupił do domowego użytku. Nie słyszałem aby zakup narzędzi do warsztatu rowerowego lub samochodowego zrobił z kogoś od razu dobrego mechanika. Jeśli potrafisz zapleść koło z pamięci w kilku rodzajach zaplotów w pół godziny a potem wsadzając to koło w widelec rowerowy i za pomocą klucza do szprych, suwmiarki, płaskiego śrubokręta i używając do tego własnego słuchu zrobisz geometrię z dokładnością do kilkudziesiątych milmetra, to znaczy że jesteś w tym dobry i możesz zacząć myśleć o tym aby robić dla kogoś koła. Zakup sprzętu na pewno ułatwia pracę ale same narzędzia nie są wstanie zastąpić braków wiedzy, dlatego zacznij dużo czytać i próbuj się tym bawić nim komuś zrobisz jakieś koło.
zenobek Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 @piter614 Pomysł z łożyskiem w roli "dotykacza" jest genialny. Mam nadzieję, że dobrałeś śrubę i łożysko tak, żeby ni było luzów i kręciła się tylko zewnętrzna bieżnia....
Rekomendowane odpowiedzi