eathan Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 Od czasu zakupu pierwszego Garmina planuje swoje trasy. Używam Stravy i tam w oparciu o heat mapy rysuję trasy, potem pobieram je do Garmina. Jednak wiem, że to nie jest najlepsze rozwiązanie i cały czas kombinuję jak to robić lepiej. Pomyślałem, że pewnie nie jestem jedyny i są tutaj osoby, które mają większe doświadczenia albo chciałby się czegoś nauczyć. Stąd ten wątek. Na początek mam pytanie. W jaki sposób narysować trasę i oznaczyć na niej własne punkty, które chce odwiedzić. Chodzi o klasyczne POI, które ma się pojawić na mapie jak będą w okolicy. Na przykład mam trasę po okolicy. Wiem, że w pobliżu śladu jest np. bunkier który mogę zobaczyć, ale nie muszę. Nie zawsze da się poprowadzić ślad przez ten cel. Dlatego chciałbym aby na mapie w Garminie pokazała się ikonką pokazująca obiekt. Ktoś doradzi koledze jak to zrobić? Chyba mi uciekło. Wiem, że w planerze Garmina mogę dodać POI. Tyle, że musi być na śladzie. Mnie bardziej chodzi o przypadek w którym POI leży obok śladu.
nctrns Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 Takich cudów nie widziałem w żadnym serwisie. Żeby POI pojawił się poza rysowaną trasą, to tak naprawdę trzeba chyba edytować mapę ,więć może basecamp, ale nie ogarniam tego więc może się ktoś inny wypowie. 1
dfq Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 No w basecampie zrobisz to bez problemu. Oprócz trasy pozaznaczasz charakterystyczne punkty i wszystko razem zapiszesz jako jeden gpx Import z gpx-a (trasa+ punkt obok trasy) 1
Yan Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Ja używam komoot`a. Jak chce zaznaczyć miejsce do zwiedzenia to oznaczasz punkt i wyłączasz śledzenie wzdłuż trasy. Jako takich punktów POI brak. https://www.komoot.com/garmin Edytowane 29 Października 2019 przez Yan 1
eathan Opublikowano 29 Października 2019 Autor Opublikowano 29 Października 2019 @dfq sprawdziłem BaseCampa i mam mieszane uczucia. Da się dodać własny punkt obok śladu, Da się to wyeksportować do GPXa i jest to tam widoczna (w samym pliku). Niestety ten GPX wciągnięty do Garmin Connecta już nie ma tego POI i nie pokazuje go. Jednocześnie jeżeli w Garmin Connect oznaczę punkt na śladzie (da się zrobić na stronie) to ten punkt jest widoczny bez problemu. W każdym razie zrobiłem kilka różnych plików. Jak się pogoda ciut poprawi (właśnie pada) to będę testować w terenie.
dfq Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) @eathan ta sama trasa w e830 😉 Edytowane 29 Października 2019 przez dfq
eathan Opublikowano 29 Października 2019 Autor Opublikowano 29 Października 2019 OK, będę sprawdzać jeszcze.
jhartman Opublikowano 31 Października 2019 Opublikowano 31 Października 2019 Ja używam Garmin Connect. Dla POI w zasięgu wzroku z trasy ustawiam opis jako np. "Zamek L" albo "Kość Św AugP" To ostatnie to "Kościół Świętego Augusta po Prawej" Jeśli coś jest dalej niż w zasięgu wzroku to rysuje tam po prostu trasę (bo jakoś trzeba tam dojechać). I wtedy POI jest na trasie Pozdrawiam, Jarek Sent from my iPhone using Tapatalk 1
eathan Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Opublikowano 1 Listopada 2019 @jhartman takie proste, że nie wpadłem na to! Dzięki za genialną podpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi