Skocz do zawartości

RockShox Reba RL - luzy po jeździe w wymagającym terenie.

Arbusialskyy DDL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zamontowałem RS REBA RL do mojego roweru, kiedy dociągnę śruby nie ma żadnego luzu, kiedy pojeżdżę po większych dziurach to pojawiają się luzy, kiedy wciskam przedni hamulec ruszam rowerem do tyłu i do przodu widać duże luzy.

Opublikowano

A te luzy to pojawiają się gdzie? Na sterach? Bieżnię ze starego amortyzatora przeniosłeś na nowy?

Opublikowano

W jakiej kolejności skrecałeś stary? Najpierw kapsel potem mostek? 

Przełożyłeś bieżnie jak pytala Sziva? Napewno niczego nie zapomniałeś wsadzić na swoje miejsce?

Opublikowano

Bieżnia identyko tak jak była

Kolejność skręcenia jest dobrze, co moze jeszcze byc?

Opublikowano

Rura sterowa od amortyzatora nie jest za długa? I przypadkiem nie jest na równo z mostkiem?

Jak tak będzie to nigdy luzu się nie pozbędziesz

Opublikowano

Pewnie nie Reba ma problem a Ty źle regulujesz luz na sterach i w tym problem.

Opublikowano

Witam, posiadam ten amortyzator i na dolnym sterze pojawili się luzy - czy jesli dam bieżnie sterów to nie będzie zadnych luzów?

Opublikowano

Połączyłem wątki. Pytaliśmy czy osadziłeś na sterówce dolną bieżnie. Pisałeś, że tak a teraz pytasz czy jej osadzenie rozwiąże problem... Wrzuć zdjęcie jak to wszystko wyglada, bo szklana kula ma urlop. W miejscu łączenia sterówki z korona musi być dolna bieżnia, bo na niej opiera się dolne łożysko. Bez niej rama opiera się głowką ramy o korone.

Opublikowano

Pozwolicie że się przyłączę do tematu, posiadam luzy też przy sterach. Jak nacisnę hamulec przedni i przy próbie ruszenia rowerem przód-tył-przód-tył są lekkie luzy, przy wymianie widelca został mi jedna plastikowa uszczelka? simering? Może to powodować luzy?

(zdjęcie bym jutro załączył jeśli wymagane)

Opublikowano

Zdjecie znacznie pomoże nam w ustaleniu przyczyny luzu oraz co to za część ale obstawiam górną bieżnie (często wykonują je z plastiku), która na być pod pokrywką steru na sterówce miedzy nią a łożyskiem ale bez zdjęcia to tylko przypuszczenia.

Opublikowano
30 minut temu, PrzeLuka napisał:

Połączyłem wątki. Pytaliśmy czy osadziłeś na sterówce dolną bieżnie. Pisałeś, że tak a teraz pytasz czy jej osadzenie rozwiąże problem... Wrzuć zdjęcie jak to wszystko wyglada, bo szklana kula ma urlop. W miejscu łączenia sterówki z korona musi być dolna bieżnia, bo na niej opiera się dolne łożysko. Bez niej rama opiera się głowką ramy o korone.

Dziękuje za pomoc, bieznia zamówiona wkrótce zostanie zamontowana.

Opublikowano

A jesteś pewien, że będzie pasować? Bieżnie z reguły dopasowane są do łożyska i nie zawsze są uniwersalne. Mogłeś ją zdjąć z starego amora i nabić na nowy.

W skrócie tak wygladaja stery ahead (bez wnikania zintegrowane czy półzintegrowane).

stery-polzintegrowane.thumb.jpg.eab89ad00d37edd9610bb07ca0f3e391.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, PrzeLuka napisał:

A jesteś pewien, że będzie pasować? Bieżnie z reguły dopasowane są do łożyska i nie zawsze są uniwersalne. Mogłeś ją zdjąć z starego amora i nabić na nowy.

W skrócie tak wygladaja stery ahead (bez wnikania zintegrowane czy półzintegrowane).

stery-polzintegrowane.thumb.jpg.eab89ad00d37edd9610bb07ca0f3e391.jpg

Ze starego nie mogłem nabić, tam ten miałem ahead ten tapered, ahead z przejsciówka na tapered.

Opublikowano

Taper to typ sterowki a ahead to budowa sterów, mocowanie mostka itd. Taper to wciąż ahead. To tak w kwestii wyjaśnienia. Z przejściówką nie było bieżni?