ar_gal Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Witam wszystkich. Mam takie pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów. Czy manetka 8 biegowa jest kompatybilna z 7 biegową kasetą. Wiadomo, jeden bieg będzie pusty na manetce. Ale czy rozstaw osiowy zębatek jest identyczny w 7 biegowej i 8 biegowej kasecie? Mam retrobike z piastami deore DX 7 rzędowymi i wpadły mi manetki deore XT 8 biegowe. Zastanawiam się czy ich nie połączyć. Czy ktoś z forumowiczów stosował w praktyce takie rozwiązanie?
Wojtek O. Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 Będzie działać. Tak samo jak byś wrzucił przerzutke na 8 czy 9 Tylko ustawić i pamiętać o jednym luźnym
ar_gal Opublikowano 29 Października 2019 Autor Opublikowano 29 Października 2019 Dzięki. Ustawię pierwszy bieg pusty w manetce. Sądzę, że po ustawieniu ogranicznika w przerzutce nie powinno się go w ogóle dać wrzucić. A tak przy okazji to czym smarujecie mechanizm manetki? Oliwą do maszyn precyzyjnych, czy lepiej oliwą do łańcucha np shimano z teflonem? A może jakimś smarem stałym?
Wojtek O. Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 Oryginalnie jest tam smar biały. Ja używam oleju silnikowego mam wrażenie że sprawdza sie lepiej w niskich temperaturach. Choć napewno jest mniej trwały.
Rekomendowane odpowiedzi