Skocz do zawartości

Marin Nicasio 2019 Orange

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie czasami tak że traficie w sieci na rower, i już wiecie że musicie go mieć? Ja tak miałem ze stalową, czerwoną ramą Marina Nicasio. Pomimo tego że nie grzeszy ona wagą, ten kolor i te cienkie stalowe, klasyczne rurki, to jest coś pięknego. 

Dlatego jak nadarzyła się okazja na wyprzedaży rocznika 2019, od razu go przygarnąłem. Tak, jasne, RC500 ma Sorę a nie Clarisa, ale nie chciałem tym razem kolejnego Tribana, a to co Marin prezentuję w segmencie graveli powoduje że stałem się ich fanem. Dodatkowo zaważyła sprawa kółek w RCkach, z którymi strasznie dużo osób zdaje się mieć problemy, a nie po to biorę nowy rower żeby zmieniać od razu koła. Dodatkowe modyfikacje zlecone też od razu w sklepie, nie chciało mi się tym razem bawić.

Specyfikacja:

FRAME

Series 1 Double Butted CrMo Beyond Road, 700C Wheels, Beyond Road Geometry, Fender and Rack Mounts, Disc Mount

FORK

CrMo, Fender and Rack Eyelets, IS Disc Mount

RIM

Marin Aluminum Double Wall, 19mm Inner, Disc Specific (u mnie fabrycznie jest 21mm inner)

HUB REAR

Forged Aluminum Alloy, 6-Bolt Disc, 32H

HUB FRONT

Forged Aluminum Alloy, 6-Bolt Disc, 32H

TIRES

Vee Tire, Apache Chief, 700Cx30, Wire Bead (na miasto i las założone Smart Sam 700x35)

DERAILLEUR REAR

Shimano Claris 8-Speed

DERAILLEUR FRONT

Shimano Claris

CRANKSET

FSA Tempo Compact, 50/34T (zmiana na Claris R2000)

BOTTOM BRACKET

Sealed Cartridge Bearings, Square Taper (HT2)

CASSETTE

SunRace 8-Speed, 11-32T

BRAKES

Promax Render R Road Mechanical Disc, 160mm Rotor

HANDLEBAR

Marin Butted Alloy, Compact 12º Flared Drop

HEADSET

FSA No.8D, Sealed Cartridge Bearings

SEATPOST

Marin Alloy, 27.2mm

SADDLE

Marin Beyond Road Concept

Przetestowany już w lesie, po szutrze i ścieżkach leci aż miło. Teraz zostaje pytanie co zrobić z T100, w końcu tyle w niego włożyłem że pewnie lepiej sprzedać na części :) 

IMG_20191026_092215 — kopia.jpg 00100dPORTRAIT_00100_BURST20191026092303892_COVER — kopia.jpg 00100dPORTRAIT_00100_BURST20191026092440988_COVER — kopia.jpg 00100dPORTRAIT_00100_BURST20191026092319385_COVER — kopia.jpg 00100dPORTRAIT_00100_BURST20191026092511108_COVER — kopia.jpg 00100dPORTRAIT_00100_BURST20191026092552600_COVER — kopia.jpg 00100dPORTRAIT_00100_BURST20191026092620204_COVER — kopia.jpg IMG_20191026_105541 (1) — kopia.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Fajny stalowy gravell tez się nad nim zastanawiam na przyszły rok ale nigdzie nie ma w moim rozmiarze 58cm. Najważniejsze to mieć dużo frajdy z jazdy a waga się nie przejmuj. 😀

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To już wiem kto mi tą ostatnią sztukę podkupił ;) bo prawdopodobieństwo że ktoś w innym sklepie, w innym miescie, zakładał smart sam`y i wymieniał korbę na grupową jest małe. ja mojego musiałem z innego sklepu, z innego miasta zamawiać, jednak z oponami to bardziej w objętość idę jak w bieżnik. Też wahałem się nad tribanem czy Nicasio ale obniżka ceny zrobiła swoje a argumenty miałem podobne. 

PS. też mam szerokość rafek 21mm ;) gdzieś znalazłem info że one są tubeless ready nawet. 

Także pozdro z miasta stu mostów ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

To dobrze ze się długo nie zastanawiałem. :)

Wysłane z mojego Pixel 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 minut temu, noren napisał:

To dobrze ze się długo nie zastanawiałem. :)

dokładnie, tu się nie było nad czym zastanawiać :D

Opublikowano

Trzeba zrobić jakiś Nicasio Ride po wałach

Opublikowano
W dniu 14.11.2019 o 18:09, noren napisał:

Trzeba zrobić jakiś Nicasio Ride po wałach

Ko niecz nie! Daj mi tylko moment, muszę zamienić te slicki na coś sensownego ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja już od roku jestem szczęśliwym posiadaczem Nicasio, swojego rozebrałem do gołej ramy i zbudowałem po swojemu. Oczywiście koła i hamulce poszły do wymiany i teraz śmiga jak ta lala. Zaprzyjaźniony sklep w którym go brałem dopytał dystrybutora o koła i siedzą tam zwykłe joytech-y więc raczej długo nie posłużą.

Opublikowano
W dniu 23.12.2019 o 13:35, zuczek222 napisał:

Ja już od roku jestem szczęśliwym posiadaczem Nicasio, swojego rozebrałem do gołej ramy i zbudowałem po swojemu. Oczywiście koła i hamulce poszły do wymiany i teraz śmiga jak ta lala. Zaprzyjaźniony sklep w którym go brałem dopytał dystrybutora o koła i siedzą tam zwykłe joytech-y więc raczej długo nie posłużą.

Noren korbę na grupową wymieniał, Ty koła i hamulce, ja liczę że sezon na serii zrobię. Mogę zapytać czemu i na co hamulce wymieniałeś? 

Opublikowano

Hamulce mechaniczne TRP Spyre C + tarcze Shimano SM-RT 66, korbe oczywiście też wymieniłem. Uważam je za jedne z lepszych machanikow na rynku. 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Jaki dokładnie support wsadziłeś? Głownie chodzi mi o wymiary.

Opublikowano

Bardzo mnie ciekawi jak wsadziłeś tam ht2 i zostawiłeś clarisa z 8 rzędową zębatką. Przed chwilą byłem w serwisach żeby zapytać jak zrobić taki upgrade w swoim nicasio bo strasznie rzęzi mi support przy mocniejszym depnięciu. W dwóch miejscach do których udało mi się dotrzeć usłyszałem że wiąże się to z wymianą całego clarisa wyższe modele minimum 9-10 blatów. Zgłupiałem :) Pozdrawiam i bardzo liczę na jakieś info :)

Opublikowano (edytowane)

Coś Cię chyba serwisanty chciały nabić w butelkę...

Edytowane przez Blaze
Opublikowano
6 minut temu, Blaze napisał:

Coś Cię chyba serwisanty chciały nabić w butelkę...

Zapewne masz racje kolego, jednak przyznaje się bez bicia ze jestem amatorem i potrzebuje pomocy w rozeznaniu tematu i byłbym wdzięczny za radę co i jak zrobić żeby rower spisywał się lepiej :) Podpowiesz? 😆

Opublikowano (edytowane)

Ja też jestem amatorem ALE claris jest grupą 8mio rzędowa i ani niższe ani wyższe modele Clarisa ( są takie? ) Nie zmienią nic. Stąd mój tekst  że ktoś chce Cię nabić w butelkę. Z resztą, nigdzie nie jest napisane że ht2 gryzie się z clarisem. Jedno jest montażem suportu a drugie modelem przerzutki.

Przecież zmieniasz suport na taki który też ma dwa blaty i nawet taką samą ilość zębów. Wydaje mi się że jedynym powodem braku pełnej grupy w nicasio to cięcia kosztów Marina, ot co. 

Moim nicasio zrobił może z 500-600 km, nic nie rzęzi, założyłem złączkę na łańcuch i co jakieś 100-150km myje w benzynie i smaruję rohloffem. Wymiana suportu daje większą sztywność i zapewne usunie rzęzenie, bo wsadzisz nówkę sztukę . W zależności od stanu, może wystarczy to rozebrać i przeserwisować....

Edytowane przez Blaze