Skocz do zawartości

Piszczący amortyzator przy uginaniu ramy

night92

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam problem ,podczas jazdy ,a mianowicie uginania tylnego amortyzatora mój rower piszczy ,jest to tak jakby skrzypienie głuche i tępe ,czy to amortyzator ? Ten sprężynowy należy nasmarować ? jestem zielony w temacie

Nowy obraz mapy bitowej (3).jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Tulejki w mocowaniach tej sprężyny Ci piszczą. Można smarować, ale to pomoże na jakiś czas.

Opublikowano

Nie amortyzator... a uginacz... To jedno, co byś nie robił to ta jakże mało zaawansowana chińska myśl techniczna nie może i nie będzie nigdy amortyzatorem.

Opublikowano

@SpiderMAN masz tutaj rację ale może kogoś nie stać na lepszy rower

Kolego jest to rower marketowy rama stalowa itp ten (amortyzator )tak to nazwijmy to nie wiem czy w ogóle się to rozbiera i smaruje

Możliwe że piszczą śruby mocujące damper (amortyzator) mogła tam się zebrać rdza i dlatego piszczy sprawdził bym pierw tam

Opublikowano
5 minut temu, piter614 napisał:

@SpiderMAN masz tutaj rację ale może kogoś nie stać na lepszy rower

Kolego jest to rower marketowy rama stalowa itp ten (amortyzator )tak to nazwijmy to nie wiem czy w ogóle się to rozbiera i smaruje

Możliwe że piszczą śruby mocujące damper (amortyzator) mogła tam się zebrać rdza i dlatego piszczy sprawdził bym pierw tam

Może nie wyraziłem się precyzyjnie.

Stać czy nie, to mało ważne w tym momencie. Jeśli mnie nie stać to nie oczkuję cudów od takiego roweru, po prostu, to jest taka a nie inna konstrukcja i tyle.

Tłoczek, tłoczysko i sprężyna, jakaś zawleczka zapewne, jakaś tulejka ot to wszystko, jakkolwiek byś tego nie rozłożył i ponownie złożył, nawet na smarze, to kultury pracy to nie będzie mieć żadnej, po prostu, zadaniem tego jest robienie dobrego wrażenia, brak tłumienia dyskwalifikuje to z definicji amortyzatora.

Jedyna opcja na poprawę komfortu to ciągłe smarowanie i dbanie o czystość, ale to i tak niewiele tutaj pomoże.

Wiem to doskonale, ponieważ jeździłem na rowerze "full" Magic Travel z Makro kilka lat...

Opublikowano

Dobra oddaje to typowi co kupilem,co to w ogole za rama ? pisalo ze 19 " ,ale jak mierzylem to jest 45 cm czyli 18stka bedzie a nawet moze i 17 ^^

Opublikowano
8 minut temu, night92 napisał:

Dobra oddaje to typowi co kupilem,co to w ogole za rama ? pisalo ze 19 " ,ale jak mierzylem to jest 45 cm czyli 18stka bedzie a nawet moze i 17 ^^

To może być rower z cyklu - "pasuje na wzrost 160-190cm"

Opublikowano

Zmierzylem,rama okazala sie 18 a nawet 17 tak w skepach mowili stacjonarnych,typ zle ogloszenie wstawil 

,moge teraz prosic o zadoscuczynienie z powodu blednego opisu przedmiotu,dal mi taki jak opisal ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 27.10.2019 o 01:23, night92 napisał:

Zmierzylem,rama okazala sie 18 a nawet 17 tak w skepach mowili stacjonarnych,typ zle ogloszenie wstawil 

,moge teraz prosic o zadoscuczynienie z powodu blednego opisu przedmiotu, dal mi taki jak opisal? 

Pytanie tylko czy masz ze sprzedającym jakąś korespondencję mailową, itp, bo trzeba się na czymś oprzeć