Skocz do zawartości

Wymiana korby, a długość łańcucha

Bas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Czy wymieniając korbę 24/34/42 na 22/32/42 muszę coś robić z łańcuchem(skrócić-wydłużyć)?

Opublikowano

Na pewno nie wydłużyć. Zrób fotki jak układa ci się tylna przerzutka w kombinacjach: mała zębatka z przodu i mała z tyłu oraz duża z przodu i z tyłu.

Opublikowano (edytowane)

Nie zrobię zdjęć ponieważ tylne koło jest w serwisie(wymiana szprych+centrowanie).Zastanawiam się nad wymianą tylko dlatego że nie mogę znaleźć korby 24/34/42 kwadrat 170mm.Ta którą już dojechałem to truativ x-fiow.Teraz potrzebuję coś lepszego w tym samym rozmiarze,ale nie typu suntour.No i musi być kwadrat bo właśnie był wymieniany suport.Znalazłem taką  http://KORBA SHIMANO TOURNEY FC-TY501 42-34-24T KWADRAT ale wolałbym coś lepszego.

Edytowane przez Bas
Opublikowano

Na razie nic nie rób. Jak wróci koło to załóż łańcuch i zobacz czy wózek przerzutki nie będzie uciekał za bardzo do tyłu i jak będą zmieniać się przelozenia. Osobiście mogę zgadywać, że dokonana zmiana wielkości zębatek nie będzie wymagała zmian długości łańcucha. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bas napisał:

A przy takiej korbie?- https://allegro.pl/oferta/mechanizm-korbowy-shimano-acera-fc-m361-42x32x22-7471147271 jak myślisz? Kaseta 3x8/11-32

Ogólna zasada jest taka, że długość łańcucha określamy w następujący sposób:

lancuch.thumb.jpg.7eac5fbac04771121f0a648c92534b28.jpg

Zakładamy łańcuch na największą zębatkę z przodu i największą z tyłu z pominięciem przerzutki i do wyznaczonej długości dokładamy dwa ogniwa. Jeśli więc nie zmieniasz kasety, a korbę kupujesz o takim samym rozmiarze największej zębatki, to długość łańcucha się nie zmienia.

Opublikowano
4 minuty temu, Sziva napisał:

Ogólna zasada jest taka, że długość łańcucha określamy w następujący sposób:

lancuch.thumb.jpg.7eac5fbac04771121f0a648c92534b28.jpg

Zakładamy łańcuch na największą zębatkę z przodu i największą z tyłu z pominięciem przerzutki i do wyznaczonej długości dokładamy dwa ogniwa. Jeśli więc nie zmieniasz kasety, a korbę kupujesz o takim samym rozmiarze największej zębatki, to długość łańcucha się nie zmienia.

Czyli przypasuje.Dzięki serdeczne::))