Skocz do zawartości

Wygięta do wewnątrz korba SRAM - jak wyprostować?

leszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś takiego mam

big_1635780.jpg

i ramię od strony zębatki dostało bombę na pedał i jest wygięte 1-2cm do wewnątrz. Blat prosty.

Jest jakiś patent?

Zauważyłem że chyba najłatwiej wejść czymś rozporowym między ramię a tylny widelec. Wtedy jest jakaś kontrola nad ruchem.

Jestem otwarty na wszelkie pomysły ogarnięcia tematu :)

Opublikowano

Ta strona jest na wielowypuście, rozbierz i sprawdź gniazdo w korbie oraz sam wielowypust, możliwe, że zerwało śrubę która to trzyma w całości z drugim ramieniem.

Opublikowano

Sprawdzę. Jeśli nie zerwało to proszę o pomysły na odgięcie...

Opublikowano

Jak powyższe nie wypali, to raczej bez imadła się nie obejdzie.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Najpierw pomyślałem o imadle ale wydaje mi się to gorszym pomysłem bo imadło złapie mocno punktowo i tam będzie szła siła. Kiedy jest w mufie siła rozchodzi się na większą powierzchnię: wielowypust, łożyska z obu stron. Tak mi się wydaje...

Opublikowano

Predzej rame pokrzywisz niz to wyprostujesz, wez na imadlo.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Ramę pokrzywisz na bank.

Jak nie chcesz odrapać korby w imade to wsadź w drewniane przekładki.

Opublikowano

Możliwe że zerwałeś gwint w środku osi i wygiął się wielowypust przez co ramie jest krzywe. Rozbierz i zobacz, tak najprościej.

Opublikowano

Nie próbuj nic prostować w ramie , bo będziesz żałował na sto procent. 

Opublikowano

Spoko przekonaliście mnie. Tylko się zastanawiam skoro rama wytrzymała w jedną stronę to dlaczego nie wytrzyma w drugą?

Opublikowano
Ramę pokrzywisz na bank.
Jak nie chcesz odrapać korby w imade to wsadź w drewniane przekładki.
Podtrzymuje swoje i dorzucam powyższe Możesz jeszcze drewniane przekładki przełożyć gumą (np. stara dętka).

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
43 minuty temu, leszcz napisał:

Spoko przekonaliście mnie. Tylko się zastanawiam skoro rama wytrzymała w jedną stronę to dlaczego nie wytrzyma w drugą?

Widocznie to nie rama przejęła uderzenia ale korba.

Opublikowano
1 godzinę temu, leszcz napisał:

Oberwała korba i się skrzywiła.  Chwilowe mocne działanie siły od zewnętrznej strony doprowadziło do zmiany kształtu ramienia. Piszesz wyżej o rozparciu w miejscu tylnego trójkąta co na pewno nie wyprostuje ramienia ,a może uszkodzić trójkąt ramy.  Osobiście myślę , że z imadłem też może być ciężką misja. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Bez wyjęcia korby nic nie próbuj, rama walnie w suporcie i jeszcze ramę rozwalisz. Tak ciężko wyjąć korbę z ramy ? :)

Opublikowano

Przy kombinacji możesz coś uszkodzić

Lepiej nie ryzykować

Najsolidniej i najpewniej jest zwyczajnie wsadzić w imadło