Skocz do zawartości

Usuwanie lepiku/smoły do asfaltu z ramy

Remigiusz Banach

Rekomendowane odpowiedzi

Remigiusz Banach

Hej SzajBajki!

Potrzebuję pomocy i informacji jak bezpiecznie usunąć lepik/smołę do asfaltu z ramy. Dziś jechaliśmy razem z kolegami i wpadliśmy na drogowców którzy naprawiali nawierzchnię drogi. Niestety kumpel przejechał w miejscach, w których dziury były już zabezpieczone asfaltem i "objechane" lepikiem/smołą. Po jakimś czasie zrobiliśmy postój na kawę i okazało się, że ma ubrudzoną ramę tym lepikiem (kolor lakieru biały). Jak to usunąć?

Jak jest świeże, benzyna ekstrakcyjna powinna dać radę. Na nieco zaschnięte w każdym sklepie motoryzacyjnym dostaniesz preparaty do usuwania smoły. I ewentualnie glinkę do lakieru, jeśli jest tego sporo.

• Pomógł 1

Ja usuwałem jak już kolega wspomniał środkiem do samochodów, zeszło bez problemu tylko nie można za bardzo trzeć. Na początku za mocno przycisnąłem i porysował się lakier ale od spodu więc nie widać. Dodatkowo pomaga na żywiczne podłoża. We Wrocławiu robili ścieżki rowerowe na mostach z jakiejś żywicznej mieszaniny tylko że po wylaniu tego nie oznaczyli, że świeżo wylane i po przejechaniu na ramie zostało pełno kropelek chyba żywicy. Dało się to usunąć bez problemu. Najgorsze było to że drobinki z opon padły na ubrania a z tym nie dało się już nic zrobić. Oczywiście gdy zadzwoniłem do służb drogowych nikt nie widział problemu.

• Pomógł 1
skonieczny1971

Kiedyś miałem podobny problem z autem (białym), niestety zamiast asfaltu wylewali na drogę smołę (+ kruszywo). Pomogła benzyna/ropa. Trzeba tylko w miarę możliwości szybko umyć, żeby nie powstały przebarwienia. Można zastosować dedykowane środki ale czy ma to sens, jeżeli benzyna/ropa jest prawie u każdego?