matematyk2525 Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 Bardzo prosze o pomoc ponieważ mam wielki problem. Jestem posiadaczem rowru kross lvl A3 z roku 2013 https://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a3 W rowerze miałem korbę "Shimano Altus M311 Octalink 42/32/22T" Niestety zurzyła sie i nie dało sie jej naprawić.. wyrzciłem ją razem z supportem. Chce zakupić nowa i bardzo mi sie podoba oraz portfel pozwala mi maksymalnie na alivio treking " SHIMANO Alivio FC-T4060" Niestety zauwazyłem ze w ta korba jest dedykowana pod 9 rzędową przerzutkę z tyłu a u mnie występuje Alivio M430 która ma 8 rzędów. Ptanie moje brzmi czy jeśli kupię tą korbę to czy będzie ona działać bez zarzutu? Sprzedawca ze sklepu powiedział mi ze nie i ze musze kupic nową przerzutkę z tyłu nową kasete nowy łańcuch oraz nowe manetki. Rower był bardzo mocno eksploatowany zimą oraz latem.. wiec nie jest w idealnym stanie. Nie chce do niego duzo dokładac.. a jak juz to po troche a nie od razy tak duzo cześci. Prosze osoby bardziej doświadczone o pomoc. Z góry dziękuję z całego serca. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 Po co Ci w rowerze górskim korba trekkingowa? Tak, korba pod 9s będzie działać z 8s. Upewnij się tylko czy Twoja przednia przerzutka obsłuży inny zakres ilości zębów w blatach nowej korby. Informacje o tym jaki zakres obsłuży znajdziesz w specyfikacji przerzutki. Niemniej radziłbym poszukać czegoś innego, np. fc mt300. Poczytaj...
Rekomendowane odpowiedzi