Skocz do zawartości

Scott scale 980 - przeróbka

bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jestem posiadaczem roweru Scott scale 980 (zdjęcie poniżej). Napęd 1x12 sram, amortyzacja 100mm budżetowy powietrzny rock shox. Rower głównie służy mi do jazdy po singlach w Świeradowie i Olbrzymach obok Jeleniej Góry. Czasami brakuje mi skoku amortyzatora... jego praca tez pozostawia wiele do życzenia. Pomyślałem, aby na przyszły sezon przerobić go na typowego scieżkowca. Wrzucić amortyzator 120-130mm, krótszy mostek, porządne opony i ewentualnie regulowana sztyce (rama przystosowana, aby poprowadzic pancerz). Co myślicie o takiej konfiguracji? Czy przy tej geometrii to ma sens? A może lepiej po prostu sprzedać ten rower i poszukać coś innego? 

5C52F25E-F69F-41A9-A8AD-94680144290F.jpeg
Opublikowano

Przykro mi to pisać, ale to słaby pomysł.

Popsujesz geometrię, rower przestanie podjeżdżać, stanie się nerwowy, to nie te katy...

Sprzedaj go lepiej i kup trailówkę z odpowiednią geometrią do agresywnej jazdy po singlach.

Opublikowano

Regulowana sztyca to jak najbardziej dobry pomysł. Jeśli chodzi o amortyzator to podpisuję się pod tym co napisał @SpiderMAN

Nie wiem też czy zmiana na rower że znacznie większym skokiem poprawi fun. Na Świeradów w ogóle się nie będzie nadawać, zanudzisz się

Opublikowano

Pomysl o zamianie ramy, jakis ns eccentric albo dartmoor primal, tp vhyba najtansze opcje