Kruk Opublikowano 19 Października 2019 Opublikowano 19 Października 2019 Siemka. Miałem dzisiaj telefon w sprawie osi, niby nic, ale Pan miał problem, od słowa do słowa wysłuchałem go i powiedziałem że postaram się pomóc/doradzić bo zawsze się staram jakoś pomóc. Otóż, kupował koła w Daveo, a że sie nie zna to kupił koło pod oś 12mm. Ma ramę 135 x 9QR czyli szybko-zamykacz. W czym problem? W tej piaście Novateca D412SB baaardzo ciężko o adapter pod oś naszybko zamykać. Dokupił w takim razie adapter na 135 x 12 mm ale co ciekawe, dostał "kapsel" od wersji 142 x 12mm czyli za długi. Problem narósł bo facet od którego kupił ten adapter jest chyba głuchy i nie słyszy że kapsel adaptera jest za długi. Dla mnie jest za długi n 99% ale proszę was o opinie bo zawsze to lepiej 2 lub 10 głów To czerwone to zaś adapter z 135x12mm na 135x9QR, problem jest z nakrętką osi adaptera.
Accent_Szaj Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 4 godziny temu, Kruk napisał: Problem narósł bo facet od którego kupił ten adapter jest chyba głuchy i nie słyszy że kapsel adaptera jest za długi Jak to głuchy? Nie chce wymienić,anie zwrócić kasy? Kolejna rzecz czy udało ci się poskładać koło do kupy? Piszesz: 4 godziny temu, Kruk napisał: problem jest z nakrętką osi adaptera. Jak się udało i jest adapter na QR to przymierz,jak uda ustawić się zacisk tarczy to powinno być OK Jak nie wejdzie to niech odda to facetowi,albo jak nie chce przyjąć sprzeda i kupi dobre Poniżej filmik.Jak to powinno wyglądać
Gość Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 A czy nie prościej byłoby dogadać się z Daveo w sprawie wymiany piasty?
Franz Mauer Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 Można byłoby do piasty zastosować adapter pod oś 10 mm i zamiast szybkozamykacza qr9 wsadzić zacisk 10 mm. Należałoby tylko sprawdzić jaka jest średnica haków ramy. Nawet Daweo sprzedaje takie oski 10x135mm. Na Ali adapter pod 5mm lub 10mm kosztuje ok. 100 zł. Można samemu zlecić toczenie lub przymierzyć stosowane do piast DT Swiss.
Accent_Szaj Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 Wasze rady są dobre,ale pewnie chodzi o czas 2 godziny temu, Franz Mauer napisał: lub przymierzyć stosowane do piast DT Swiss. Szkoda @Kruk,że nie jesteś z KRK,bo mam te adaptery do DT,może faktycznie by podeszły
Kruk Opublikowano 20 Października 2019 Autor Opublikowano 20 Października 2019 Problem jest tylko z nakrętką. Jest za długa po prostu, z osi 142 nie z 135, koleś co sprzedawał tą oś ( adapter czerwony nie ma tu kompletnie znaczenia) dał zły ten czarny kapsel czy specjalnie czy nie tego nie wiem. Opcje są takieże: -albo uciąć tą nakrętkę o te 7mm -lub dosztukować z innej osi Nowatek np. D792sb 135x10 czy 12 wszystko jedno Pytanie czy tylko mi się wydaje czy czarny kapsel jest za długi czy jestem w błędzie Daveo ma tylko do D772SB jeeeeśli by pasował kapsel to nie ma problemu. Czekam na fotki tego kapsla aby porównać.
Accent_Szaj Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 A wkładałeś koło w ramę?
Kruk Opublikowano 21 Października 2019 Autor Opublikowano 21 Października 2019 bez nakrętki Facet mi powiedział że wchodzi, nakrętka według niego i mnie jest za długa.
ahaja Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 Te piasty nie są czasem w rozmiarze 130 i 142? To jak on chce wsadzić to w ramę 135mm ... będzie doginać widły z tyłu?
Accent_Szaj Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 Ja powiem tak.Nie kombinuj,tylko niech dokupi dobry adapter. @Kruk masz dobre chęci i zawsze chcesz pomóc,ale "Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane"
Kruk Opublikowano 22 Października 2019 Autor Opublikowano 22 Października 2019 W piekle byłem mój wujek tam robi Piasta była kupiona pod 142 x 12mm. Facet dokupił adapter pod 135mm x 12 tylko mu dali zły kapsel, z wersji 142 mm przez co jest za długi tak jak pisałem. Na razie nic sienie dzieje bo albo Facet zmieni koło, albo piastę, albo kupi na próbę adapter z D792sb.
Rekomendowane odpowiedzi