Mikołłaj Opublikowano 19 Października 2019 Opublikowano 19 Października 2019 witam wszystkich. Mam taki rowerek https://www.centrumrowerowe.pl/rower-romet-mustang-m3-2019-pd19405/?v_Id=128215&gclid=Cj0KCQjw6KrtBRDLARIsAKzvQIHbNgjM5-DSQCsRiZckxooHgeGfjz9vzOu8HedXxX9oWgbrpNC7zQ4aAm_nEALw_wcB rama 19 cali i myślałem nad wymianą osprzętu na taki https://www.rowertour.com/p/168033/shimano-deore-xt-m8000-grupa-osprzetu-mtb-2x11 i mam pytanie czy będzie pasował (pomijam tarcze bo adapter z centerlock na 6-bolts to nie problem) proszę o pomoc zorientowanych ewentualnie o polecenie czegoś o podobnej klasie.
SzpiceR Opublikowano 19 Października 2019 Opublikowano 19 Października 2019 (edytowane) Rower ma słabą ramę, tani amor na sprężynie i śmieciowe koła. Jeśli do seicento wstawisz silnik V8 to nie stanie się on maserati. Podsumowując - lepiej wyjdziesz na wymianie roweru, finansowo pewnie też Edytowane 19 Października 2019 przez SzpiceR
Accent_Szaj Opublikowano 19 Października 2019 Opublikowano 19 Października 2019 Godzinę temu, SzpiceR napisał: Rower ma słabą ramę, Aż tak? Przecież to nowa rodzina Romka, to chyba za wcześnie na takie ostre podejście Ja bym napisał,że bardziej kolega zaczął od D..py strony. Ten rower nie jest wart tego osprzętu. Też tak miałem,że pakowałem do Ramblera XT i skończyło się na zmianie ramy ,więc nie idź w moje ślady @SzpiceR dobrze napisał: 2 godziny temu, SzpiceR napisał: Jeśli do seicento wstawisz silnik V8 to nie stanie się on maserati. Będzie jeździł lepiej,ale od razu stwierdzisz,że przyda się sztywna oś,potem lepsze koła itd. Jak już kupiłeś i masz możliwość zwrotu,to oddaj.Jak nie,a chcesz coś zmieniać,to zacznij: -Amor -Koła -Hamulece -Korba HII 1
Mikołłaj Opublikowano 20 Października 2019 Autor Opublikowano 20 Października 2019 11 godzin temu, SzpiceR napisał: Rower ma słabą ramę, tani amor na sprężynie i śmieciowe koła. Jeśli do seicento wstawisz silnik V8 to nie stanie się on maserati. Podsumowując - lepiej wyjdziesz na wymianie roweru, finansowo pewnie też amor mi akurat aż tak nie przeszadza ale co masz na myśli słaba rama bo myślę że raczej jej nie rozwalę. Racja że kupując rower za np5k będzie miał lepszy amor,koła, i ramę ale nie będzie miał jednak tego osprzętu
SzpiceR Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 26 minut temu, Mikołłaj napisał: ale co masz na myśli słaba rama bo myślę że raczej jej nie rozwalę. Ciężka, mało zaawansowana technologicznie, stworzona do rekreacyjnej jazdy 28 minut temu, Mikołłaj napisał: Racja że kupując rower za np5k będzie miał lepszy amor,koła, i ramę ale nie będzie miał jednak tego osprzętu Tylko po co w ogóle zmieniać osprzęt na wyższą półkę 29 minut temu, Mikołłaj napisał: amor mi akurat aż tak nie przeszadza Skoro nie przeszkadza Ci ciężki, sprężynowy widelec, który się gnie i zapewne nawet nie ma tłumienia odbicia. Po prostu chcesz zrobić coś co z ekonomicznego punktu widzenia jest idiotyzmem. Masz rower za 2k, chcesz włożyć 3k w osprzęt, spoko, Twoja kasa, Twoja sprawa. Zostaniesz tylko ze sprzętem na dobrym osprzęcie, którego nie będziesz w stanie wykorzystać poprzez ograniczenia reszty gratów. Możesz nawet kupić wideł i koła za kolejne 2,5k co da Ci maaaaasę kasy włożonej w rower, który nadal będzie ulepem a przy odsprzedaży nie odzyskasz nawet połowy.
Mikołłaj Opublikowano 20 Października 2019 Autor Opublikowano 20 Października 2019 2 godziny temu, SzpiceR napisał: Po prostu chcesz zrobić coś co z ekonomicznego punktu widzenia jest idiotyzmem. Masz rower za 2k, chcesz włożyć 3k w osprzęt, spoko, Twoja kasa, Twoja sprawa. Zostaniesz tylko ze sprzętem na dobrym osprzęcie, którego nie będziesz w stanie wykorzystać poprzez ograniczenia reszty gratów. Możesz nawet kupić wideł i koła za kolejne 2,5k co da Ci maaaaasę kasy włożonej w rower, który nadal będzie ulepem a przy odsprzedaży nie odzyskasz nawet połowy. jest w tym trochę racji. mógłbyś więc podać mi linka do takiego roweru w którym będę mógł zamontować taki osprzęt?
Red Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 13 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Będzie jeździł lepiej,ale od razu stwierdzisz,że przyda się sztywna oś,potem lepsze koła itd. Jak już kupiłeś i masz możliwość zwrotu,to oddaj.Jak nie,a chcesz coś zmieniać,to zacznij: -Amor -Koła -Hamulece -Korba HII Accent_Szaj dobrze prawi. Zmiana osprzętu od amortyzatora, kół i hamulców to dobra droga. Jeśli upierać się na napęd bardziej patrzyłbym w stronę aby był bardziej homogeniczny (kompletna grupa) niż wysokiej klasy. Czy to jest opłacalne? No jest, bo przecież producenci na jednej ramie wypuszczają po trzy modele i jakoś nikt nie beczy że to ciężka rama. Gorzej jak ma słabą geometrię. A na marginesie to w podlinkowanym przed Ciebie XT przednia przerzutka jest w systemie Direct Mount więc jej do swojego roweru nie zamontujesz.
ahaja Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 Mikołłaj Osprzęt nie jeździ - o to nam chodzi. Jeździ rama, cały czas koła i amortyzator. Dlatego sensownie wybrać powietrzny bo różnica w jeździe będzie bardzo duża. Pstrykajki bym zostawił i zmienił korbę na coś w stylu x2 z zębatkami 36-26 na hollowtechu. Będzie to na pewno szybsze od tego co masz teraz i wygodniejsze. Chyba, że Tobie chodzi o coś zupełnie innego ... ale tego nie napisałeś. Nie wiem czy jest sens kupować inny rower i wsadzać do niego napęd za 3 grandy ... używkę tego typu dostaniesz na np olx mocno wypasioną w kwocie +-4-5kzł. Łącznie z amorem powietrznym.
komandosek Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 Swoją drogą ta cena jest z czapy. Taniej kupisz nowe 8100. Nie będzie jednak pasować że względu na tylne koło czyli wracamy do tego co koledzy napisali powyżej - resztę roweru też trzebaby wymienić
Chrismel Opublikowano 20 Października 2019 Opublikowano 20 Października 2019 Tu masz ciekawy wątek o upgrajdzie roweru. Ciekawe czy z oryginalnego Rometa została chociaż jedna śrubka ? Maszyna wyszła zacna ale jak sam autor "przeróbki" stwierdził: 13 godzin temu, Accent_Szaj napisał: więc nie idź w moje ślady to dość kosztowny upgrade - dokładnie o cenę Rometa.
Rekomendowane odpowiedzi