Skocz do zawartości

Czy warto uzywaną tarczę?

Wojtek O.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprzedawca dał foto nowej i swojej, bruzdy jak od pługa. Na pewno nie jako docelowa.

Opublikowano (edytowane)

Podstawowym kryterium w wyborze używanej tarczy jest jej minimalna grubość, dla tej tarczy jest to 1,5mm, zadać pytanie sprzedającemu jaką ma obecnie grubość. 

Co do tego czy jest krzywa lub nie to dopiero się okaże jak ją założysz na piastę ale w większości przypadków nie jest to jakimś problemem bo wyprostowanie takiej tarczy nie stanowi problemu. 

Warto zwrócić uwagę na odcień tarczy, jeżeli jest on fioletowo-niebieski to znaczy że została przegrzana i powierzchnia się lekko zeszkliła ale szlifowanie papierem ściernym powierzchni tarczy pomoże.

Bruzdy rzeczywiście mogą być problemem ale sprzedawca oferuje opcję zwrotu produktu do 14 dni i gdy stwierdzisz po zamontowaniu i pierwszej przejażdżce że coś jest nie tak z tarczą to możesz ją odesłać.

Ja bym licytował.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Mam tą tarcze i powiem że była raczej używana z klockami metalicznymi dlatego ma te ślady

Ale tak to warto licytować

Moja też ma taki ślad tym bardziej że nowa kosztuje 135 ziko

Na tej widać że klocki się nawet nie dotarły

Brał bym bez zastanowienia

Na 100 jest z roweru wystawowego którym klienci jeździli

Opublikowano

Dzięki. Ja osobiści kupiłem cały zestaw hebli używanych po kilkuset km i tarcze dostałem do tego w gratisie. Wyglądały tarcze podobnie, tylko jedna była mocno dogrzana. Po założeniu nawet ta fioletowa pracuje bdb. 

Tu mam wrażenie że nie będzie za wiele używana. Jak cena nie wyskoczy za wiele to spróbuje nie przegapić. Bo mam zamiar przejśc na odrobinę większą tarczę na przodzie.

Opublikowano (edytowane)

Tarcz używanych się nie kupuje. Praktycznie nie ma ludzi, którzy sprzedają swoją używaną tarczę jeśli im nic nie dolega. ( a już na pewno nie tarczę 180 mm, bo że ktoś chce ze 160 przejść na 180 to uwierzę jeszcze )Na 99 % będzie krzywa lub przegrzana czy inaczej uszkodzona. ( prostowanie wcale nie jest proste, a de facto niemożliwe - bo nie wyprostujesz idealnie ) Człowiek sprzedaje masę uszkodzonych, niekompletnych itp. rzeczy - poczytaj komentarze. 

Jaki jest sens posiadać tarczówki, gdzie tarcza będzie ocierać, nie będzie miała dobrych właściwości, itp. Jeśli cena przekroczy cenę złomu ( a przekroczy - naiwniaków jest sporo ) to nie brać.

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano
1 godzinę temu, Piotr78 napisał:

Tarcz używanych się nie kupuje

Jestem podobnego zdania. Poza tym sprawdzcie opinie o sprzedającym - nie wygląda to dobrze.

Opublikowano

Wysyłka 20 zł. Ciut drogo.

Przyjrzałem się tej tarczy jeszcze raz. Tym razem z komputera (wcześniej oglądałem ją z telefonu). Faktycznie wygląda na "jeszcze niedotartą". 

Opublikowano

Dla wielu 180 to mało(czasem tylko z wyglądu), a spotkałem sie z opinią że 203mm słabo hebluje:D i to na tym forum.

Bardzo nie lubię jak ktos dorabia na przesyłkach, no ale taki rynek. Zobaczymy, ustaliłem sobie cene do jakiej sprubuję.

Czytałem złe komentarze i większośc dotyczy zakupu chińskich smartwatchy/bandów które źle działały lub dmuchanych materacy które nie trzymały ciśnienia. ogólnie 32/900 komentarzy to jakieś 3,6% negatywów. Zobaczymy w niedziele

P.S. właśnie odebrałem bardzo mało używane tarcze pływające na tył od forumowicza. Jutro zobaczymy czy proste

Opublikowano
13 godzin temu, Piotr78 napisał:

Tarcz używanych się nie kupuje.

Błąd, a raczej nadinterpretacja. 

Ja sprzedawałem swoje tarcze XTR SM RT99 bo mam nowego XTR, a z tyłu muszę mieć na 6 śrub, to też tarcze były jak nówki, spokojnie mogę je nazwać OEM'a.  Facet który je kupił był zachwycony. Nawet jak na 100 ludzi 99  sprzedaje jakieś z defektem to 1 sprzedaję bo coś i są dobre.

Nie znoszę takich stwierdzeń bo są nieobiektywne i krzywdzące dla wielu sprzedających uczciwe.

Dodam jeszcze, że dałem leciutką zniżkę i jeszcze pokryłem koszt wysyłki. Mogę dodać rozmowę z tym Facetem jak ktoś sobie życzy.

Także :)

Opublikowano

Takie okazje to białe kruki :D Nie czarne :D Napisałem, że 99 %, zmniejszam do 95 po głębszym namyśle ;)

Opublikowano

Hehe no to dobre :D Fakt sprzedałem uszkodzoną tarcze XTR 180mm ale za 15 złotych a nie za 150 :D Serio, szkoda że tylu ludzi tak oszukuje na OLX zwłaszcza, bo tylko dobre imię mi psują :P 

Facet, co brał te tarcze, był aż zdziwiony jak dobrze zapakowana paczka była i w jakim stanie są tarcze, on zrobił dobry deal, a ja odzyskałem trochę forsy z nich.

Opublikowano (edytowane)

Ja też sprzedaję masę uzywanych rzeczy. I staram sie na ile to możliwe rzetelnie opisać co sprzedaję. Jak na razie nie miałem pretensji od nikogo.

Co do pakowania to raz dostałem komentaż że paczka tak zapakowa że z kosmosu mogli by ja zrzucić i tak by przeżyło:D a wysyłałem obiektyw. A drugi raz że nawet Poczta Polska ani DPD tego nie zniszczy. :D

Kiedyś dużo kupowałem uszkodzonych obiektywów takich PRO. Wysyłałem do serwisu i sprzedawałem z zyskiem jak mi sie znudziły, albo nie miałem jak wykożystać.

Edytowane przez Wojtek O.