Skocz do zawartości

Piasek w łańcuchu / trzaski - jak się pozbyć?

theradez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szajbajków, zauważyłem że jak wyginam łańcuch na boki (nie w tę stronę w którą powinien się zwijać) to słychać jakby piach był pomiędzy ogniwami wewnątrz.
Z zewnątrz łańcuch jest suchy. Czyściłem odtłuszczaczem w sprayu a następnie nasmarowałem i wytarłem - nic to nie dało.
Jakieś sposoby?

Pozdrawiam :)

Ja używam do czyszczenia napędu używam pianki: http://fenwicks.pl/sklep/zestaw-do-czyszczenia-lancucha-pianka-gabka/ . Czyści cały napęd bez ściągania łańcucha,szybka i  bez problemu.

Można spróbować to zrobić taniej, tylko należy zdjąć łańcuch i wsadzić np. do starego bidonu i zalać benzyną ekstarkcyjną. Wyszejkować porządnie, wytrzeć szmatką. Poczekać, aż całkowicie przeschnie. Założyć i nasmarować. Powinno pomóc.

• Pomógł 1
Andrzej Sawicki

Zawsze możesz zdjąć łańcuch i przepłukać go benzyną w słoiku. To popularny, skuteczny sposób omówiony w milionie filmów na YT.

Miej świadomość, że ten sam "problem" wróci bardzo szybko, jeśli jeździsz po wertepach albo gdziekolwiek w okolicy piachu. To trochę przeszkadza, ale nie jest bardzo groźne dla łańcucha. Dla trwałości i działania napędu najważniejsze jest regularne czyszczenie z zewnątrz -- zdrapanie syfu plastikową szczotką, nałożenie olejku i wytarcie nadmiaru olejku. Reszta to walka o ostatnie waty/sekundy w wyścigach i kosmetyka. Pomyśl, czy wolisz robić to, czy jeździć.

Edytowane przez Andrzej Sawicki

Z ciekawości. Zawsze regularnie szejkowałem łańcuch. Efekty były zadowalające. Ale dzisiaj po tym zabiegu wrzuciłem łańcuch dodatkowo do myjki ultradźwiękowej (takiej taniej, najzwyklejszej) + woda i płyn do naczyń. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tyle syfu jeszcze wyszło. Łańcuch jak z pudełeczka, pięknie przyjął czerwonego Finisha. Dla mnie super. Myjka zostaje na stałe :)

Edytowane przez dyno74

Pisałem jakiś czas temu - Myjka i Wasze życie stanie się prostsze ;]

Jak jeszcze używacie spinki to czyszczenie łańcucha 10min i łapy czyste!

Zabawa ze słoikami i butelkami - ja się z tego wyleczyłem.

Z ciekawości. Zawsze regularnie szejkowałem łańcuch. Efekty były zadowalające. Ale dzisiaj po tym zabiegu wrzuciłem łańcuch dodatkowo do myjki ultradźwiękowej (takiej taniej, najzwyklejszej) + woda i płyn do naczyń. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tyle syfu jeszcze wyszło. Łańcuch jak z pudełeczka, pięknie przyjął czerwonego Finisha. Dla mnie super. Myjka zostaje na stałe

Tania myjka to znaczy jaka? Możesz podać jaką masz konkretnie?

HTC & TT

Jeśli łańcuch jest tak brudny i oblepiony piaskiem, że trzeszczy przy wyginaniu na boki, to tylko płukanka w butelce + ręczne doczyszczenie szmatą i ew. szczoteczka do zębów i proszek do prania. 

Myślę, że przyczyną powstania problemu jest użyte smarowidło, żaden z sensownych smarów (mój faworyt - FinishLine XC) nie dopuszcza do takiej sytuacji. 

Więc polecam zdemontować, odpicować i nasmarować;)

• 1 miesiąc temu...

Mam taki problem, x-caliber 9 rower jest świeży  ma tydzień. Dzisiaj zabrałem się za pierwsze czyszczenie lańcucha bo był strasznie obklejony piachem. Dokładnie  oczysciłem łańcuch kasetę  i rolki z nadmiaru piachu i smaru (łancuch wysmarowany byl jakimś smarem) szmatką  nasaczoną w rozcięczalniku  ekstrakcyjnym. Po czyszczeniu nałożyłem oliwkę do łańcuchów. Efekt końcowy jest straszny rower wydaje dźwięki jakby miał sie zaraz rozpaść.  Przy wolnej jeździe  słychać stuki i trzaski.  Próbowałem  dać więcej oliwki ale nic nie pomaga. Nie wiem czy jest to efekt luzów na  oczkach łańcucha po wyczyszczeniu czy może przerzutki  są  do wyregulowania, ale w nich nic nie grzebalem. Będę  wdzieczny za pomoc. Teraz zamiast cieszyć  sie weekendem z rowerem nam  wyrzuty, że coś popsułem.

Jsk przed czyszczeniem lancucha nie bylo tych dzwiekow a po " wyczyszczeniu " sa to chyba slabo wyczysciles. Bierz bezyne ekstrakcyjna i czysc.nie szmatke zanurzana w bezynie tylko dobrze zlej lancuch.penzelkiem lub czyms podobnym. Jak wczesniej bylo pisana najlepiej bylo by zdjac lancuch i wyszejkowac 

Ja uzywam taniej maszynki do czyszczenia lancucha i daje rade

• 5 tygodni później...
  • 2 miesiące temu...