theradez Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Witam Szajbajków, zauważyłem że jak wyginam łańcuch na boki (nie w tę stronę w którą powinien się zwijać) to słychać jakby piach był pomiędzy ogniwami wewnątrz. Z zewnątrz łańcuch jest suchy. Czyściłem odtłuszczaczem w sprayu a następnie nasmarowałem i wytarłem - nic to nie dało. Jakieś sposoby? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Ja używam do czyszczenia napędu używam pianki: http://fenwicks.pl/sklep/zestaw-do-czyszczenia-lancucha-pianka-gabka/ . Czyści cały napęd bez ściągania łańcucha,szybka i bez problemu. Można spróbować to zrobić taniej, tylko należy zdjąć łańcuch i wsadzić np. do starego bidonu i zalać benzyną ekstarkcyjną. Wyszejkować porządnie, wytrzeć szmatką. Poczekać, aż całkowicie przeschnie. Założyć i nasmarować. Powinno pomóc. 1 Odnośnik do komentarza
theradez Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Dzięki . Wczoraj kupiłem 5L i zamierzałem tak zrobić tylko nie wiedziałem czy to pomoże na 100%. Czym lepiej czyścić benzyną ekstrakcyjną czy naftą? Ktoś się odniesie? ;] Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Zawsze możesz zdjąć łańcuch i przepłukać go benzyną w słoiku. To popularny, skuteczny sposób omówiony w milionie filmów na YT. Miej świadomość, że ten sam "problem" wróci bardzo szybko, jeśli jeździsz po wertepach albo gdziekolwiek w okolicy piachu. To trochę przeszkadza, ale nie jest bardzo groźne dla łańcucha. Dla trwałości i działania napędu najważniejsze jest regularne czyszczenie z zewnątrz -- zdrapanie syfu plastikową szczotką, nałożenie olejku i wytarcie nadmiaru olejku. Reszta to walka o ostatnie waty/sekundy w wyścigach i kosmetyka. Pomyśl, czy wolisz robić to, czy jeździć. Edytowane 3 Czerwca 2017 przez Andrzej Sawicki Odnośnik do komentarza
dyno74 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Z ciekawości. Zawsze regularnie szejkowałem łańcuch. Efekty były zadowalające. Ale dzisiaj po tym zabiegu wrzuciłem łańcuch dodatkowo do myjki ultradźwiękowej (takiej taniej, najzwyklejszej) + woda i płyn do naczyń. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tyle syfu jeszcze wyszło. Łańcuch jak z pudełeczka, pięknie przyjął czerwonego Finisha. Dla mnie super. Myjka zostaje na stałe Edytowane 2 Czerwca 2017 przez dyno74 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Patent z myjką bardzo ciekawy. Muszę się rozejrzeć za jakąś. Odnośnik do komentarza
MadOnion Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Pisałem jakiś czas temu - Myjka i Wasze życie stanie się prostsze ;] Jak jeszcze używacie spinki to czyszczenie łańcucha 10min i łapy czyste! Zabawa ze słoikami i butelkami - ja się z tego wyleczyłem. Odnośnik do komentarza
Qane Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Z ciekawości. Zawsze regularnie szejkowałem łańcuch. Efekty były zadowalające. Ale dzisiaj po tym zabiegu wrzuciłem łańcuch dodatkowo do myjki ultradźwiękowej (takiej taniej, najzwyklejszej) + woda i płyn do naczyń. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tyle syfu jeszcze wyszło. Łańcuch jak z pudełeczka, pięknie przyjął czerwonego Finisha. Dla mnie super. Myjka zostaje na stałe Tania myjka to znaczy jaka? Możesz podać jaką masz konkretnie? HTC & TT Odnośnik do komentarza
dyno74 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 10 godzin temu, Qane napisał: Tania myjka to znaczy jaka? Możesz podać jaką masz konkretnie? HTC & TT Wygląda jak ta: http://allegro.pl/myjka-ultradzwiekowa-cd7910-750ml-gw-24m-ce-i6111385888.html, kupiłem z 5 lat temu w Lidlu Odnośnik do komentarza
Qane Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Niedroga rzecz. A co wlewasz do mycia? HTC & TT Odnośnik do komentarza
psu Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) Dnia 6/7/2017 o 15:53, Qane napisał: Niedroga rzecz. A co wlewasz do mycia? Parę postów wyżej: Cytat woda i płyn do naczyń Edytowane 10 Czerwca 2017 przez psu Odnośnik do komentarza
pawel85 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Jeśli łańcuch jest tak brudny i oblepiony piaskiem, że trzeszczy przy wyginaniu na boki, to tylko płukanka w butelce + ręczne doczyszczenie szmatą i ew. szczoteczka do zębów i proszek do prania. Myślę, że przyczyną powstania problemu jest użyte smarowidło, żaden z sensownych smarów (mój faworyt - FinishLine XC) nie dopuszcza do takiej sytuacji. Więc polecam zdemontować, odpicować i nasmarować;) Odnośnik do komentarza
RainbowHunterPL Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Dobry żart z tym Finish Line XC nawet po porządnym wytarciu na szosie łańcuch trzeszczy przy wyginaniu na boki Odnośnik do komentarza
psu Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Ktoś próbował: Łańcuch smarowany w parafinie (?), cały zanurzony... 1 Odnośnik do komentarza
bongkox Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Mam taki problem, x-caliber 9 rower jest świeży ma tydzień. Dzisiaj zabrałem się za pierwsze czyszczenie lańcucha bo był strasznie obklejony piachem. Dokładnie oczysciłem łańcuch kasetę i rolki z nadmiaru piachu i smaru (łancuch wysmarowany byl jakimś smarem) szmatką nasaczoną w rozcięczalniku ekstrakcyjnym. Po czyszczeniu nałożyłem oliwkę do łańcuchów. Efekt końcowy jest straszny rower wydaje dźwięki jakby miał sie zaraz rozpaść. Przy wolnej jeździe słychać stuki i trzaski. Próbowałem dać więcej oliwki ale nic nie pomaga. Nie wiem czy jest to efekt luzów na oczkach łańcucha po wyczyszczeniu czy może przerzutki są do wyregulowania, ale w nich nic nie grzebalem. Będę wdzieczny za pomoc. Teraz zamiast cieszyć sie weekendem z rowerem nam wyrzuty, że coś popsułem. Odnośnik do komentarza
revolta1 Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Jsk przed czyszczeniem lancucha nie bylo tych dzwiekow a po " wyczyszczeniu " sa to chyba slabo wyczysciles. Bierz bezyne ekstrakcyjna i czysc.nie szmatke zanurzana w bezynie tylko dobrze zlej lancuch.penzelkiem lub czyms podobnym. Jak wczesniej bylo pisana najlepiej bylo by zdjac lancuch i wyszejkowac Ja uzywam taniej maszynki do czyszczenia lancucha i daje rade Odnośnik do komentarza
jacek.pl Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Dobrym sposobem jest połączenie dwóch szczoteczek do zębów izolacją, włociem do siebie. Daje niezły efekt przy powierzchownym czyszczeniu. Odnośnik do komentarza
skraburski Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Dnia 10.06.2017 o 15:08, psu napisał: Ktoś próbował: Łańcuch smarowany w parafinie (?), cały zanurzony... też jestem zainteresowany? może w międzyczasie ktoś podjął wyzwanie? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi