PiotrekGT Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 (edytowane) Siemka. Ostatnio podjechałem do deca żeby mi sprawdzili hak centeownicą bo widze że coś jest krzywe ale nie wiem czy korpus przerzutki czy hak. Sprawdzili, powiedzieli że jest lekko krzywy ale nie wyprostują bo to rama full. Pierwsze słysze, ktoś o tym słyszał? Pacjent to mój trek remedy, no wprawdzie on ma w osi koła oś obrotu wahacza (Acrive Braking Pivot), ale nawet to mnie nie przekonuje do ich racji, a wyprostowac chce sam, kupie centeownice bo mnie szlag trafia oprócz deca to jeszcze w 2 knnych serwisach mi niby prostowali za kilka zł ale róznicy nie widze. A jak ktoś ma w obrębie Krk centeownice to chętnie pożyczę (odpłatnie) Edytowane 15 Października 2019 przez PiotrekGT
Gość Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Może się bali że coś uszkodzą?Ale co mogą uszkodzićJak przecież miało by się uszkodzić od prostowania to jak by ten rower miał wytrzymać jazdęEwentualnie może wygina się sama zawiech podczas prostowania ciężko stwierdzić czemu nie chcieliDlatego dobrze jest mieć takie szpejeTeż się zbieram do zakupu tego oraz tensometr do szprych
Gość Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 Zmień serwis... Polecam Familybike, Cyclocentrum, a tych studentów z Decathlona ze swoim fullem omijaj z daleka Goście mogą zrobić wymianę dętki, prostą regulację roweru, ale o serwisie w pełnym słowa znaczeniu mają nikłe pojęcie.
PiotrekGT Opublikowano 16 Października 2019 Autor Opublikowano 16 Października 2019 No Marcin mi prostował ten hak za kilka zł ale różnicy "nie zauważyłem" 😛 czyli normalnie prostować? Bo zrobiłbym to na oko imbusem, wsadze w śrube od przerzutki i podprostowałbym
Kruk Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 Na oko nie rób,jak coś to kup ten klucz i prostuj sam. Albo zrób
Gość Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 Sądzę i uważam że można zrobić ale z profili stalowych jak ma się gdzie i czymA tak to szkoda się babrać Ale generalnie to co się dzieje przerzutka źle działa czy coś?
PiotrekGT Opublikowano 16 Października 2019 Autor Opublikowano 16 Października 2019 Nie mam teraz przy sobie roweru ale jakbysie zobaczyli zdjecie to byscie sie za glowe zlapali ze to jeszcze dziala :D. Wrzuce w piatek wieczorem jbc. A dzialac dziala "jakotako" czasami przeklada z opoznieniem. Od razu mowie ze nie bylo tak od nowosci, jak zakladalem SLX jeszcze do kasety srama to równiutko wszystko bylo.
PiotrekGT Opublikowano 18 Października 2019 Autor Opublikowano 18 Października 2019 A tak się ma stan rzeczy:
Gość Opublikowano 18 Października 2019 Opublikowano 18 Października 2019 A nie poddaje się przypadkiem pod naciągiem łańcucha że się tak krzywi ? Wygląda na niby krzywo ale raczej to tak jak by był krzywy wózek przerzutki
PiotrekGT Opublikowano 18 Października 2019 Autor Opublikowano 18 Października 2019 Wózek jest niewspólplaszczyznowy, jest po prostu krzywy fabrycznie czego efektem jest to, ze dolne koleczko zawsze skierowane jest w strone korby oraz, ze ciezko ustalic czy hak jest prosty ogolnie to wpadlem na pomysl ze wkrece inna przerzutke 100% prosta i zobacze czy bedzie prosto siedziała
Kruk Opublikowano 18 Października 2019 Opublikowano 18 Października 2019 Jeśli przerzutki wózek by się tak poddawał sprzęgłu, to by znaczyło że jest luz na piwotach itd. czyli przerzutka do śmieci. Nawet na najmocniejszych ustawieniach sprzęgła, wózek powinien trzymać pion. Ale tutaj to widać na krzywy hak jak nic
Accent_Szaj Opublikowano 19 Października 2019 Opublikowano 19 Października 2019 (edytowane) W dniu 16.10.2019 o 18:18, PiotrekGT napisał: Bo zrobiłbym to na oko imbusem, wsadze w śrube od przerzutki i podprostowałbym Tylko sobie klucz złamiesz przy tak twardym haku. Powiedz co było przyczyną? Jak nic,to żeby skrzywić taki hak,musiałbyś się postarać,a już na 100% zostałby ślad na przerzutce. Zacznij od zmiany na poprzednią kasetę(chyba,że poszła) i sprawdź czy uda się wyregulować,jak tak to masz odpowiedź. Kasety nawet nowe mogą być wadliwe. Piszę to,bo jak dla mnie hak jest prosty,a wózek ucieka . ale skoro piszesz,że tak ma być,to tu bym nie kombinował. Edytowane 19 Października 2019 przez Accent_Szaj
PiotrekGT Opublikowano 19 Października 2019 Autor Opublikowano 19 Października 2019 (edytowane) Gorne koleczko powinno byc idealnie zgodne z kaseta, tylko dolne ma uciekac bk taka jest konstrukcja wozka Edit: najlepsze jest to, ze ja nigdy w nic nie przywalilem Edytowane 19 Października 2019 przez PiotrekGT
PiotrekGT Opublikowano 23 Października 2019 Autor Opublikowano 23 Października 2019 Na chwile przykręcona M7000, funkiel nówka i jest prosto, M7100 zatem leci na gwarancje, może przyjmą.
Accent_Szaj Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 Nie kumam tej fotki Aż tak jest walnięta? Muszą przyjąć,przecież jakby była tak skrzywiona przez ciebie,to musiałby zostać na niej ślad
PiotrekGT Opublikowano 24 Października 2019 Autor Opublikowano 24 Października 2019 @Accent_SzajNa fotce trzymam rozciagniety wozek m7000, m7100 slx wisi na lancuchu i lince obok, az tak krzywa nie jest Zdjecie mialo pokazac ze hak jest prosty
Accent_Szaj Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 To przełóż przerzutkę,jak uda Ci się ją ustawić to będziesz miał 100% pewności
Gość Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 Najlepiej zawsze dać łańcuch wtedy on trochę ściąga wózek przerzutki i będzie lepiej widać czy jest tak samo czy nieMi się wydawało że mam też krzywo ale jednak po dobrej regulacji wszytko jest ok
Kruk Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 Pamiętajmy, że sprzęgła w przerzutkach Shimano są mocne, a w XT i XTR są regulowalne, także samo sprzęgło ściąga mocno łańcuch przez co też lekko wykrzywia wózek.
PiotrekGT Opublikowano 25 Października 2019 Autor Opublikowano 25 Października 2019 W kazdych ze sprzeglem sa regulowane tylko trzeba oslonke sciagnac
Kruk Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 Tak to prawda, dopiero XT i XTR ma do nich dostęp bez rozkręcania.
Rekomendowane odpowiedzi