Gregorydeluxe Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Cześć! Od jakiegoś czasu używam w swojej szosie siodełka Selle Italia Qbik z wycięciem. Problem w tym że nie jest ono idealnie płaskie i przy mojej pozycji tyłek zjeżdża mi do przodu. Widziałem że niektórzy zawodnicy z peletonu naklejają na swoje siodełka pasek owijki żeby utrzymać swoją pozycję. Macie pomysł jaka owijka mogłaby mi posłużyć?
Red Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Ta owijka nie służy zwiększeniu przyczepności siodełka tylko podniesieniu miejsca styku tyłka (kości kuszlowych). I myślę że jest to rozwiązanie tymczasowe.
Chrismel Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Możesz spróbować bardzo delikatnie zmienić kąt siodełka lub przesunąć je minimalnie przód/tył. To siodełko jest płaskie więc raczej nie powinieneś się na nim zsuwać. Być może mała korekta ustawienia pomoże.
Gość Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Naklej na siodełko np. rzep.
mareq Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Obstawiam, że masz je przechylone do przodu i w tym jest problem.
Gregorydeluxe Opublikowano 15 Października 2019 Autor Opublikowano 15 Października 2019 Dzięki wszystkim za odpowiedzi i wyprowadzenie z błędu. Będę musiał spróbować zmienić kąt nachylenia siodełka.
Rowerowa Szajba Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Może coś pomogę. Sam mam siodełko Qubik w swoim mtb. Miałem podobny problem tylek zjeżdżał mi i dziwnie ogólnie mi się jeździło. Po małej regulacji do poziomu jest ok. I tak jak reszta wyżej pisała w tym właśnie najprawdopodobniej tkwi problem.
Gość Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Najpewniej tak ale mi tylek też się slizga. Zmiana ustawienia powoduje dyskomfort, więc nie koniecznie może być to właściwym rozwiązaniem. @Gregorydeluxe nie ma innej rady jak próba w terenie.
mareq Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 (edytowane) Ja jeżdżę z kierownicą poniżej siodełka i też na początku przechyliłem siodełko do przodu. Po pierwsze delikatnie się ześlizgiwałem co mnie denerwowało a po drugie spore obciążenie przeniosło się na ręce. Dałem siodełko do poziomu. Mięśnie pleców się szybko przywzyczaiły do nowej pozycji. Przestałem się przesuwać. Rękom ulżyło i zniknęło drętwienie, które po 20-30km dawało w kość. Edytowane 15 Października 2019 przez mareq
Gość Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Zasadniczo każde ustawienie siodełka inaczej niż w idealnym poziomie uznawane jest za błędne... Ale wiadomo, różne ludziska, różne schorzenia, to i się kombinuje.
Nemrod Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Raczej nie bardzo...Np fizik tylko do modelu Arione zaleca poziome ustawienie samego siodełka. Do modeli Antates i Aliante równolegle do podłoża mają być szyny. Same siodełka mają wtedy opuszczony przód i podniesiony tył.
Rekomendowane odpowiedzi