Skocz do zawartości

Jakie koła kupić...systemowe czy samemu sobie złożyć?

szuszu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Postanowiłem założyć ten temat,  gdyż od kilku miesięcy mam dylemat między kołami systemowymi, fabrycznymi a skladanymi od podstaw "samenu". Obecnie posiadam koła systemowe DeoreXT 8000 27.5 cala na oponach Panaracer Swoop All Trail 2.1 i ogólnie jestem z nich bardzo zadowolony. Są naprawdę wmiarę wytrzymałe, lekkie i podczas jazdy szybkie. Problem, czy raczej pewne obawy budzi serwis tych kół na przyszłość, gdyż nic nie jest zawsze wytrzymałe i prędzej czy później coś się może zdarzyć.  Najbardziej niepokoi mnie serwis piast... To tyle co do kół systemowych. 

Jeśli chodzi o koła "składane" wiem, że zaletą takich kół jest dowolny wybór poszczególnych części według swojego stylu jazdy i preferencji. Jednak w tym przypadku najwięcej wątpliwości mam co do samego składania i powierzenia tego zadania właściwemu serwisantowi, aby dobrze zaplutł szprychy. Sam wybór to nie problem, prawda?  Trochę dłużej posiedzieć i wybrać to sama przyjemność według mnie.  Ale właśnie serwis i dobry splot budzi wątpliwości. 

Mój styl jazdy to teren w lesie. Korzenie, kamienie, szuter, skały na Jurze, błoto, woda, piach....ale też czasami asfalt, no i co istotne to zjazdy przy znacznej prędkości, które kocham najbardziej. Bez hopek i dropów, gdyż posiadam hardtaill i prędzej zęby bym pogubił i szukał w piachu przy moim stylu jazdy niż bym wykonał jakąś sztuczkę grawitacyjną 😂  💨-----   💥 

W takim przypadku co byście zaproponowali i jakie nasuwają wam się pomysły??

Z góry dziękuję za wszelkie porady, sugestie i opinie, a także komentarze i pomysły 👊👍🍺🍺🍺

szuszu 

Edytowane przez szuszu
Opublikowano (edytowane)

Zacznę od tego że zapleść koło da się samemu bez większych problemów, chyba że kompletnie nie masz manualnych zdolności.

Fakt, koła składane po swojemu dają możliwość kombinowania z poszczególnymi elementami koła, nie mniej nie zawsze się to opłaca bo zaplecenie koła, wycentrowanie czy przesyłki poszczególnych elementów mogą wynieść więcej, a dadzą np. 50 gram różnicy. Czasami też koła systemowe mogą mieć jakieś ciekawsze rozwiązania jak np. grube aero szprychy w Mavicach.

Pytanie jaki masz budżet?

Za około 1100 złotych można fajne koła zbudować ale też i kupić gotowe.

Są firmy co składają koła jak Daveo. Ja nigdy nie kupowałem systemowych czy nie dawałem firmie kół do zbudowania bo doskonale sam wiem czego chce w kołach.

Edytowane przez Kruk
  • Pomógł 1
Opublikowano

Najlepsze takie których ewentualna naprawa nie będzie trwać miesiące. Jak na przykład u mojego znajomego z pracy. Czyli w miarę łatwo dostępne części, a nie jakieś jedyne w swoim rodzaju.

Opublikowano

Dokładnie, systemowe mają dziwaczne czasami rozwiązania. 

Jak masz budżet 1100-1200 to 

Piasty Novatec D791SB i D792SB

Szprychy Sapim D light lub Laser

Obręcze DT Swiss X412 lub X432

Nyple np. Sapim lub inne mosiężne 

Jakbyś miał budżet większy to by można by kombinować jeszcze.

Opublikowano

Ja ostatnio korzystałam z usług firmy Daveo i jestem bardzo zadowolona. Określiłam jakie są moje potrzeby, waga, styl jazdy itp. i po wymianie kilku maili uzgodniliśmy zestaw. W ciągu tygodnia koła były u mnie.

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem. Ja szczerze nie potrafię zaplec piast szprychami.... Dlatego mam też pewne obawy z tym. Widziałem gotowe koła DeoreXTR ale też fajne koła robione i składane osobno z DT SWISS na Novatecach....

Sziva,  ale złożyli ci z tych części co chciałaś? Hmm?

Zobaczę sobie tę firmę Daveo....

Edytowane przez szuszu
Opublikowano

Ale czasem jak kupujesz w sklepie obręcze piasty oraz szprychy to sklep zaplata koła za free

Opublikowano (edytowane)

Nom wiem....  Problem w tym że niektórzy serwisanci nie przykładają zbytnio uwagi by dobrze zaplec szprychy....hmmm. 

Edytowane przez szuszu
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, szuszu napisał:

W takim przypadku co byście zaproponowali i jakie nasuwają wam się pomysły??

Jedne z nielicznych, niekłopotliwych i świetnie przygotowanych systemówek ma DT Swiss. Jedyna kwestia to kasa i wybór systemu zapadkowego. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano
53 minuty temu, Sziva napisał:

Ja ostatnio korzystałam z usług firmy Daveo i jestem bardzo zadowolona. Określiłam jakie są moje potrzeby, waga, styl jazdy itp. i po wymianie kilku maili uzgodniliśmy zestaw. W ciągu tygodnia koła były u mnie.

Mialem dokladnie tak samo podalem swoja wage styl jazdy .kilka maili i kola dojechaly przejechal 3 tys na nich i sa idealnie proste jak byly i jest wszystko ok .w poprzednich kolach szprychy strzelaly 3 lub 4 w sezonie i centrowanie co jakis czas 

• Pomógł 1
Opublikowano
57 minut temu, szuszu napisał:

Sziva,  ale złożyli ci z tych części co chciałaś? Hmm?

Tak.

Opublikowano (edytowane)

Daveo....DT SWISS systemówki....Ok.... Dziękuję wam za porady i cenne wskazówki 👊👍 bo w przyszłości będę planować następne modyfikacje...

Edytowane przez szuszu
Opublikowano

I to na pewno dobre koło tylko pamiętajmy że drogie piasty to drogie serwisy, sam smar ratchet to 40 zł za pudełeczko. Oczywiscie że polecam DT rękami i nogami tylko zawsze wolę uświadomić przed aby nie było że seriws drogi :) 

Opublikowano (edytowane)

A te DT SWISS-y wytrzymają zjazdy po kamieniach i szutrze oraz w lesie???  Bo mi czasem ochota przychodzi na takie szalone pomysły 😊 obecnie te koła co posiadam wytrzymałe są....narazie. Ale im więcej takich tras, tym szybciej piasty się zużywają.....już widzę powoli to . Rok temu kupowałem je.... DeoreXT 8000 27.5 cala i te łożyska kulkowe coraz bardziej mnie odpychają....ale dałem za przednie 700 zł a za tył 800 pod kasetę 11rz i center lock 

Już zaglądam na stronę Daveo....zobaczę sobie co i jak ....

Eee no....bajlando !! Fajny ten sklepik z kołami 👊👍🙌

To już wiem wrazie W gdzie koła zamawiać👍

Dzięki wszystkim za wskazówki i za porady 🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍻🍻🍦🍦🍦🍸🍸🍸🍸🍸

Edytowane przez szuszu
Opublikowano
52 minuty temu, szuszu napisał:

A te DT SWISS-y wytrzymają zjazdy po kamieniach i szutrze oraz w lesie???  Bo mi czasem ochota przychodzi na takie szalone pomysły

Wytrzymaja.ja waze 110kg tez czasami mi sie zdazy popedzic lesna sciezka gdzie trafie na kamien na korzen i nic sie nie dzieje kola proste .

Piasty DT 350 .obrecze DT E512 nie zalezalo mi na wadze tylko na wytrzymalosci kol 

20180502_103435.jpg
Opublikowano

Dt to jedna z najlepszych firm produkująca piasty :) dlatego są tak drogie :)

Piasty Shimano przy DT to jak dziecko przy weteranie wojennym :D 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Revolta, fajny rowerek 👍👊

Dokładnie też mam takie zdanie ze czasem na niektóre części nie patrzy się wagowo a na to jak są wytrzymałe....A koła powinny być mocne i solidne💪

Chyba się skuszę na takie kółeczka.... 😋👌

Opublikowano
3 minuty temu, szuszu napisał:

Revolta, fajny rowerek

Dzieki 

Ja sie nie scigam to na wadze mi nie zalezy tylko na wytrzymalosci i bezawaryjnosci sprzedu  . krece dla przyjemnosci a ze mieszkam na Mazurach gdzie lasow.polnych drog jest mnostwo.to sie kreci :).