Skocz do zawartości

Dobor tarcz oraz klockow do xtr m9000

Mjecio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1Witam :) To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :) Zaczne od początku w rowerze miałem mt400 + klocki zywiczne + rt-30 160mm, hamowało to przecietnie/słabo, wymieniłem tarcze na rt-67 160/180, i klocki na polmetalowe cloudy, po zmianie rewelacja szybko sie dotarly, modulacja sie poprawila(czułem jak klocki "wgryzają" sie w tarcze), przy mocniejszym wcisnieciu tyl sie unosil(kotwica). Ale... trafiły sie xtr m9000, po montażu, przelaniu 2x, klocki wjechały Clarks'y metalowe, tarcze pozostaly te same, dodatkowo conajmniej dwukrotnie umyte odtłuszczaczem, na poczatku dramat, powrót do seryjnych, po przejechaniu ponad 100 km skuteczność jest zadowalająca, jednak trzeba użyć wiecej siły niz na mt400, i zablokowanie kola przedniego na utwardzonej powierzchni jest nierealne. Teraz zamowiłem nowe koła które mają montaż tarcz w standardzie is, i chce już temat spowalniaczy zakończyć, i dlatego liczę na Wasze porady odnośnie zestawu tarcza/klocek :)

z tarcz odrzucilem mocne wycinanki typu accent airplane, ale miło gdyby 160mm wazyla ~100g, natomiast 180mm ~ 120g, wytypowalem:

1. Formula https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-formula-160mm-sruby-87g-7682356347?fromVariant=7682357351

2. Cloud https://allegro.pl/oferta/tarcza-cloud-perform-db-05-160mm-100g-mtb-enduro-6980378519

3. Chinski avid G3 https://allegro.pl/oferta/avid-tarcza-hamulcowa-g3-clean-sweep-180mm-6-srub-8376431266 

4. Clarks https://allegro.pl/oferta/lekka-tarcza-hamulcowa-clarks-model-160mm-czarna-9-7643169029?reco_id=04cc8835-edb4-11e9-86a3-000af7f5ff20&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

5. Shimano rt66 /rt76 

Co do klockow bardzo bylem zadowolony z tych cloud, ale pod xtr model bp-52 na zdjęciach jest zywiczny, a w aukcjach opisuja jako polmetal, idzie zglupiec :D

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze, klamka Mt400 nie ma Servo wave, przez co modulacja jest 0-1 i się nie dziw że teraz jak masz XTR to inaczej hamuje. To jest właśnie serwo wave system, daję poczucie gumowej klamki.

Jak chcesz klocki inne to weź klup ze sklepu szaja:

Ceramiki

Kevlary

Lub spiekane metaliczne.

Wszystkie te tarcze to blaszki, kup sobie Shimano Sm RT 76 XT ( stal) lub SM RT 86 ( Stal - aluminium - stal) i po sprawie.

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

Klocki niewiele zmienią, hamulce shimano tak hamują i już, chcesz kosy to kup sobie Giudy, Magury, albo Sainty

Opublikowano
8 godzin temu, Mjecio napisał:

po montażu, przelaniu 2x, klocki wjechały Clarks'y metalowe

Metaliczne muszą się nagrzać,żeby dobrze hamowały,więc się nie dziw,że po zmianie z pół-metalików zachowują się jak by było gorzej 

Teraz zamowiłem nowe koła które mają montaż tarcz w standardzie is

Czym to posunięcie było spowodowane???

Nic z powyższych.Chłopie, masz XTR i chcesz dać jakieś zwykłe tarcze,to jest tak jak byś do lambo lał 95. Kup minimum RT86 i w sumie też maksimum,bo zmieniłeś CL na IS.

Odnośnie klocków zgadzam się z @Kruk

8 godzin temu, Kruk napisał:

Jak chcesz klocki inne to weź klup ze sklepu szaja:

Ceramiki

Kevlary

Lub spiekane metaliczne.

Powodzenia 

Opublikowano
2 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Klocki niewiele zmienią, hamulce shimano tak hamują i już, chcesz kosy to kup sobie Giudy, Magury, albo Sainty

Ja mam Sainty i też nie są takie 0-1 raczej 0 - 0.2 - 0.4 - 0.6 - 1 także coś tam z modulacji mają ale i tak magury mają więcej modulacji przy podobnej sile.

Opublikowano

@KrukAle m9000 własnie nie ma servo wave, dopiero m9020 w wersji trail ma...

@Accent_Szaj kupiłem nowe, lżejsze koła, z szerszymi obręczami, z piastami na łożyskach maszynowych, i dostosowane pod tubeless, center lock byl dla mnie najmniej istotny.

Poskładałem dziś gruza, klocki kupiłem cloudy półmetale w przystepnej cenie :) oraz tarcze rt-66 w rozmiarach 203/160 troche poskąpiłem ale mam wyciek płynu z prawej klamki i wole ten hajsik dołożyc do nowej. Jutro skocze do pracy rowerem, także troche się ułożą hamulce, w weekend także pokręce, i zdam relacje. Póki co skok klamek jest krótszy, klocki sa troche grubsze i mają miększe blaszki rozginające, ale najbardziej jestem zadowolony z bezdętki przejechałem raptem pareset metrów, różnica jest spora na +.

20191017_201612.jpg 20191017_201621.jpg
Opublikowano

Fakt, zapomniałem że M9000 są bardzo zoptymalizowane pod XC i nie mają Servo wave :D