Skocz do zawartości

Rock Shox Recon Gold TK - Problem z tłumieniem odbicia (Rebound)

Guinek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś wykonałem podstawowy serwis. Wyczyściłem, nowe gąbki olejowe itp. i wszystko byłoby pięknie lecz po złożeniu wszystkiego w całość pokrętłem od tłumienia odbicia można obracać w nieskoczność w obie strony przy czym jest dźwięk i delikatny opór lecz nie ma żadnego efektu. Gdzie jest problem? Dodam, że tłumika i całego tego system nie tykałem :/ 

Mam też nowego Recon'a Silver w wersji RL i tam pokrętło ma większy opór i dźwięk który wydaje podczas obrotu jest intensywniejszy (pewniejszy).

Opublikowano

Za słabo włożyłeś te pokrętło plastikowe i dlatego przeskakuje w korpusie, lub wyrobiłeś w środku w tłumiku wejście na imbus i kręci się.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Kruk napisał:

Za słabo włożyłeś te pokrętło plastikowe i dlatego przeskakuje w korpusie, lub wyrobiłeś w środku w tłumiku wejście na imbus i kręci się.

Wkładałem też klucz imbusowy  tego samego rozmiaru do samego końca i efekt był ten sam.
Czy to wejście jest elementem wymiennym czy musiałbym wymienić cały tłumik? 

Problem rozwiązany, okazało się, że wyrobiła się dziurka imbusa w środku tłumika, a rozwiązaniem było wyjęcie pokrętła i obklejanie go delikatnie taśmą przez to je trochę pogrubiło i znów wszystko działa 😂
Dzięki @Kruk za pomoc w lokalizowaniu problemu bo nawet o tym nie pomyślałem :P

Edytowane przez Guinek
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

@Kruk, dla mnie to nie jest problem tłumików, tylko ludzi którzy nie potrafią się obchodzić z kluczem lub klucz mają do bani. Wiem, przerabiałem nie raz-mam imadło w dłoniach i zero wyczucia 😜. Śruba nie jest za twarda, bo pewnie i aż takiej siły nie trzeba. 🙂

• Lubię to! 1
Opublikowano
13 godzin temu, Kruk napisał:

Taki:

rockshox-pike-reba-29-zestaw-do-zawieszenia-w-tym-pierscien-uszczelniajacy-126176-11-l.thumb.jpg.97607a1ea3fb9331e794c2d74b912d93.jpg

Znalazłem takie coś 

https://karbonowy.pl/amortyzatory-akcesoria/1189-rock-shox-reba-pike-tora-recon-revelation-argyle-regulator-odbicia-krotki-4032191841571.html

Czy to będzie to?

5 godzin temu, piter614 napisał:
17 godzin temu, Demian napisał:
Witam kolegów. Zgubiłem pokrętło tłumienia do Rockshox Recon 351. Na allegro widzę że są ale nie wiem który z nich jest do mojego widelca https://allegro.pl/kategoria/rowery-i-akcesoria-16414?string=rebound&bmatch=baseline-eyesa2-dict43-spo-1-3-0205  Proszę was o pomoc 

Zrób zdjęcie od dołu amora i dodaj

67e6bf29-7a72-4f89-a2d1-75776368840c.jpg
Opublikowano

Właśnie jest podobne jak by to miało być to co kruku pokazał hmm
Można by jeszcze zobaczyć na stronie Sram jednak tam by trzeba ściągnąć manual z częściami i tam są podane numery seryjde danej części

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Komora powietrzna  OK chociaż z na początku po pierwszym  pompowaniu powietrza zeszło po 24 godzinach ale po drugim pompowaniu jest OK. Problem z tłumieniem pozostał mimo iż trzy razy rozkładałem i składałem amortyzator. Za pierwszym razem zły olej wlałem. Po wymianie oleju okazało się że mam za mało 2cm oleju a teraz po trzecim skręceniu nadal coś nie tak. Jesienią będę jeszcze raz rozkręcał amortyzator. Dziękuję koledzy za pomoc.