typx Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Witam Blaty nowe (52 i 36 ) (wcześniej było 50/34) , Kaseta z tyłu nowa. Tylna przerzutka 6700 wyregulowana. Cały czas mam problem z przerzutką przednią . Nie potrafie ustawić wózka. Mam wrażenie że jest za "wąski" O co chodzi: Kiedy wydawało by się że wóżek na dużym blacie z przodu oraz na najmniejszej zębatce z tyłu jest dobrze ustawiony to jednak w każdym cyklu pełnego obrotu łańcuch ociera o ten wózek (dosłownie na 1/10 obrotu tarczy) .. A tak nie powinno być. Co może być przyczyną. Blaty nowe a więc proste. Luzów na korbie nie wyczuwam. Hak przerzutki z tyłu też raczej równo. To dlaczego ten łańcuch nie chodzi prosto ???? Czy może to być kwestia regulacji klamkomanetki ( a mam tam starą 6500) a może przednia przerzutka szwankuje po prostu Odnośnik do komentarza
Marti Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Hej też się męczyłem z tym problemem.Próby wyregulowania przerzutki wg instrukcji kończyły się obcieraniem. Dlatego zdjąłem przerzutkę, dokładnie ją obejrzałem i założyłem takim trochę chałupniczym sposobem że ją ręką naciągnąłem na tyle, żeby wózek nie obcierał o lancuch. Wsadziłem klinika żeby przerzutka pozostała w tym położeniu i w takiej pozycji napiąłem linkę. Oczywiście manetkę ustawiłem na najwyzszy bieg.Nie wiem jak u Ciebie wygląda sytuacja ale u mnie nie można było bardziej odciągnąć wózka śrubą baryłkową bo się skończył zakres dlatego postąpiłem tak jak wyżej napisałem. Odnośnik do komentarza
scric Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Miałem ten sam problem przez kilka dni,wczoraj dokręciłem baryłkę i napiąłem linkę na maksa.Regulowałem tylko baryłką,problem znikł mało tego na największy blat wskakuje jak nigdy przedtem i nic już nie ociera.Dodam tylko że sporo nerwów przy tym straciłem.Jeżeli jesteś mniej nerwowy w takich sytuacjach jak ja to powinno Ci to zająć dosłownie chwilę.Posiłkowałem się tym materiałem. 1 Odnośnik do komentarza
typx Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) dobra Panowie wszystko fajnie ale w swojej ultegrze w przedniej przerzutce nie mam baryłki . Czy to normalne ? Manentke mam 6500 natomiast wóżek 6700 Edytowane 2 Czerwca 2017 przez typx Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Kiedyś już zetknąłem sięz taki przypadkiem i nie było baryłki regulacyjnej w klamkomanetce. Pozostajenaciąganie linki przy przerzutce. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Franz Mauer Odnośnik do komentarza
typx Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 no dobra naciągnięcie przerzutki ok. Tylko dlaczego na duży blat chodzi nie równo a mały tak ? Przez to łańcuch zawsze w którymś momencie zawsze ociera o wózek jakbym go nie ustawił.. Odnośnik do komentarza
Janao Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Dnia 2.06.2017 o 15:53, typx napisał: no dobra naciągnięcie przerzutki ok. Tylko dlaczego na duży blat chodzi nie równo a mały tak ? Przez to łańcuch zawsze w którymś momencie zawsze ociera o wózek jakbym go nie ustawił.. Łańcuch ociera tylko momentami, bo korba się ugina, pewnie pedałując bez obciążenia np. Z górki. Kolega wyżej wrzucił dobry film, który pokazuje jak ustawić to ustrojstwo. Jeśli podczas pedałowania bez obciążenia dalej łancuch ociera, to może być tarcza z korby krzywa, lub wydaje Ci sie że to łańcuch, a może koncówka linki z dołu gdzieś ociera, ewentualnie masz grubą spinke łańcucha. Więcej możliwości nie widze. Sprawdz to i daj znać. Najlepiej mieć regulacje przy manetce, ale jak jej nie m to przy neutralnym ustawieniu śrób na przerzutce musisz mieć mocno naciągniętą linke i wtedy ją zakręcić a następnie ustawiać poprzez kręcenie. Dopieor teraz przeczytałem że masz nowe blaty.. ale widzę że zmieniłeś rozmiar. Może musisz dzwignąć przerzutkę, skoro zmieniłeś blaty na większe ? Odnośnik do komentarza
typx Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Wi Dnia 6/9/2017 o 21:46, Janao napisał: Łańcuch ociera tylko momentami, bo korba się ugina, pewnie pedałując bez obciążenia np. Z górki. Kolega wyżej wrzucił dobry film, który pokazuje jak ustawić to ustrojstwo. Jeśli podczas pedałowania bez obciążenia dalej łancuch ociera, to może być tarcza z korby krzywa, lub wydaje Ci sie że to łańcuch, a może koncówka linki z dołu gdzieś ociera, ewentualnie masz grubą spinke łańcucha. Więcej możliwości nie widze. Sprawdz to i daj znać. Najlepiej mieć regulacje przy manetce, ale jak jej nie m to przy neutralnym ustawieniu śrób na przerzutce musisz mieć mocno naciągniętą linke i wtedy ją zakręcić a następnie ustawiać poprzez kręcenie. Dopieor teraz przeczytałem że masz nowe blaty.. ale widzę że zmieniłeś rozmiar. Może musisz dzwignąć przerzutkę, skoro zmieniłeś blaty na większe ? Wiesz co sprawdziłem to dokladnie i wychodzi na to ze pająk jest minimalnie krzywy. Probowalem go prostowac ksiażkami ale nie wiem czy jest sens? Jakieś pomysly jak wyprostować ten pająk? Korba ewidetnie 1 momencie (na 5 odnóg) obraca sie krzywo.. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi