Prosper Opublikowano 11 Października 2019 Opublikowano 11 Października 2019 Siemka, za niedługo będę wymieniał ramę w rowerze, wybór pomiędzy Dartmoorem Hornetem a Primalem (oba na 27.5). Jako, że mój budżet zostanie pochłonięty w całości przez ramę i nowe koło na tył, zwracam się z pytaniem o to która rama lepiej poradzi sobie z 120mm Rockshox'em 30 Gold (wiem, taniocha jak na Horneta) który aktualnie zostanie mi ze starego roweru. Wiem że oficjalnie będzie to Primal, ale biorąc pod uwagę, że Horneta wyrwę za ok. 100zł taniej, może warto zaryzykować z nim i jakoś przejeździć do momentu zakupu nowego amorka? Patrząc na tabele geometrii dartmoorów i zakładając że 20mm to ok 1° na główce, to różnica pomiędzy ramami wyniesie tylko 0,5°. (Tematy podobne znalazłem, po polsku jak i po angielsku, ale nie dość, że stare, to liczę na to że ktoś na dokładnie tych ramach przeprowadzał podobne operacje)
Accent_Szaj Opublikowano 11 Października 2019 Opublikowano 11 Października 2019 Nie no,rower ci się rozleci,cud jak w ogóle przeżyjesz Tak na poważnie,to na prawdę nic się nie stanie.Możesz zrobić go troszeczkę twardszym i po problemie. Z tym,że raczej kombinuje się w drugą stronę większy skok
Gość Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 Do tych ram wkładasz amor od 130 do 160 więc sądzę że spokojnie dasz radę Zanim kupisz odpowiedni amortyzator
Prosper Opublikowano 12 Października 2019 Autor Opublikowano 12 Października 2019 Dzięki, wiem wiem że kombinuje się w drugą stronę, ale w moim przypadku niestety nie zależy to ode mnie 😅 docelowo może wskoczy jakiś Pike albo Z1 bomber
Gość Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 Spokojnie ogarnie jeżeli docelowo będziesz wymieniał to dasz radę tak chwilę jeździć jak by miało być tak na stałe to napisał bym że nie da rady bo wtedy rower traci sensMiałem 160 skoku w primal całkiem fajny rower, nie pamiętam ale był tam Yari wsadzony
Motke Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 W przypadku gdy amor jest mniejszy niż potrzeba to polecam osłonki na korbę np https://rowerowy.com/sklep/czesci/korby/extreme/prod/race-face-crank-boot
Piwko Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 z mojego doświadczenia na spokojnie wsadzisz tam 120mm sam miałem primala tez kupiłem ramę samą. Mój amor radion SR ktory miał 100mm przebiłem na 123mm i na spokojnie dawał radę. Podrzucę ci tu link do mojego kanału gdzie mam właśnie ten rower ten amor i jest kilka zjazdów filmów pokazujących jak to się sprawuje.
Rekomendowane odpowiedzi