Skocz do zawartości

Licznik do prowadzenia po wgranym śladzie + zapis

Pazuzu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuję licznika, a może bardziej nawigacji, do prowadzenia po wgranym śladzie. Ślad przygotowuję na komputerze i otrzymuję plik GPX. 
Od nawigacji potrzebuje :
- wytrzymałość baterii minimum 6-8h
- nagrywanie przejazdu do pliku, a następnie wczytanie do Endomondo
- wyraźne odróżnienie wody na mapach (dotyczy nawigacji z czarno-białym ekranem)
- przyzwoita szybkość działania, w tym przybliżanie oddalanie widoku w trakcie jazdy
- przy nawigowaniu po śladzie oczekuję fukcji "powrotu na trasę". Gdy zboczę z trasy, co robię często, nawigacja powinna pokazać w jaki sposób wrócić na szlak, niekoniecznie drogą którą przyjechałem.

- idealnie jeszcze jakby pokazywała na wykresie profil wysokościowy wgranej trasy z aktualnym położeniem.

Aktualnie posiadam Mio Cyclo, jednak chcę zmienić z 2 powodów:
- brak możliwości podpięcia czujnika prędkości. Posiadam równolegle licznik Sigma
- ostatnio nie zapisał ważnej dla mnie trasy i tym samym raz a dobrze straciłem cierpliwość do tego sprzętu.
Gdyby nie te 2 rzeczy to Mio pod względem funkcji był super.

Z moich poszukiwań propozycje są takie:
- Wahoo Roam
- Sigma Rox 12 GPS
- GARMIN Edge 530

Dodam że kompletnie nie zależy mi na segmentach, mocy, tętnie itd. Czyli na tych funkcjach treningowych. Szykuję trasę na PC, wgrywam na nawigację. Podczas jazdy (30-130km) nie zastanawiam się co zakręt gdzie skręcić, nie muszę wyciągać telefonu.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Mam Bryton Rider 450, ale on nie spełnia Twoich oczekiwań w zakresie:

- wyraźne odróżnienie wody na mapach (dotyczy nawigacji z czarno-białym ekranem)

- przyzwoita szybkość działania, w tym przybliżanie oddalanie widoku w trakcie jazdy

- przy nawigowaniu po śladzie oczekuję fukcji "powrotu na trasę".

Opublikowano

Tak z innej beczki...
Może dobry uchwyt na telefon, telefon plus apka do navi?
Myślę, że takie rozwiązanie spełni twoje oczekiwania w 100%

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chyba nie ma telefonu, który wytrzyma 6-8 h na włączonym ekranie i GPS.

Opublikowano
22 minuty temu, Bujak napisał:

Chyba nie ma telefonu, który wytrzyma 6-8 h na włączonym ekranie i GPS.

Dokładnie, dodatkowo jestem zdania że dedykowane urządzenia są bardziej niezawodne. 

Opublikowano

Mio 505 - tańsze od trzech wymienionych i chyba ma wszystko co chcesz. Boczny profil trasy raczej też skoro jest na "skrinach" przed rozpoczęciem nawigowania. Teasi one3 lub 4 przy czym Teasi działa po BT a Mio ANT+. No i Mio ma wifi więc nie musisz podpinać kabla by zgrać pliki.

Opublikowano

No właśnie obecnie mam MIO, inny model to fakt. Ale jakoś chciałbym spróbować czegoś innego.