Skocz do zawartości

Kross Level r7 2016

aku01

Rekomendowane odpowiedzi

Zły nie będzie na pewno ale korbę masz dwójkę, wiec pewnie miałbyś wrażenie braku największego blatu jeżdżąc do asfalcie. Korbę zawsze można zmienić. Sprzedać dwójkę, trójkę kupić. W lewej manetce przekręcić przełącznik i wyregulować przerzutkę. RS Recon to przyzwoity amor. Prosty w serwisie. Do "jazdy rekreacyjnej" w sam raz.

1 godzinę temu, aku01 napisał:

Głownie pytanie to czy będzie on dobry ten r7 2016 na drogi 70%asfalt 30%leśne ścieżki.

Uważm, że kupuje się taki rower jaki się podoba. Jednak podchodząc do Twojego pytania schematycznie, zgodnie z zasadami itd., itp to kompletnie nie ten segment ja na warunki w których jeździsz. Potrzebujesz roweru Crossowego lub nawet trekkingowego. Przeglądnij sobie ofertę Kross'a Evado. To jest linia skierowania dokładnie na Twoje potrzeby. Co nie znaczy, że wymieniony przez Ciebie Kross zaniemówi na tych trasach. Jednak możesz rozczarować się w odczuciach z jazdy,bo to jest rower MTB, którego charakterystyka nastawiona jest na poprawienie osiągów w trudniejszym terenie niż asfalt, czy nawet las. Jeśłi uparłbyś się na tego krosa i pogodizłbyś się z węższym zakresem przełożeń to wg mnie nalezałoby zmienić opony na węższe i o innym bieżniku np. semi-Slick. Inaczej bedziesz słyszał na asfalcie słynnych "szum" ;)

Jeśłi jednak akceptowalny jest dla Ciebie Kross do MTB to raczej celuj w 29er i opony max.29x2.1. To będzie wg mnie najbardziej pośrednie rozwiązanie niż 27,5...

Sam jeżdzę na 29er i to na dużych oponach stricte do MTB  29x2.35 i 29x2.2. Często zdarza mi się robić dłuższe trasy rozjazdowe po asfalcie i czasami trafia mnie juz ten szum opon. Można się wściec. No chyba, że mam słuchawki z muzą w uszach, ale czasem taka jazda jest mało bezpieczna. Natomiast plusem jest to, że nie musze używać dzwonka,bo szum moich opon już z daleka uprzedza o tym że pędzę ;)

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
7 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Jednak możesz rozczarować się w odczuciach z jazdy,bo to jest rower MTB, którego charakterystyka nastawiona jest na poprawienie osiągów w trudniejszym terenie niż asfalt, czy nawet las. Jeśłi uparłbyś się na tego krosa i pogodizłbyś się z węższym zakresem przełożeń to wg mnie nalezałoby zmienić opony na węższe i o innym bieżniku np. semi-Slick. Inaczej bedziesz słyszał na asfalcie słynnych "szum" ;)

Jak już pisałem miałem krossa level r2 i własnie w takim terenie jeździłem i było przyjemnie. A "szum" mi kompletnie nie przeszkadzał. Również rozważał bym kupno blatu z 2 na 3