Skocz do zawartości

Zatarte tłoczki w klamkach

zvaranea

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie dawno dodałem rower do złożenia. Otrzymałem dzisiaj telefon ze hamulce ktore im dałem, a właściwie tloczki sa zatarte. Czy da się to jakoś naprawić bez obciążania portfela? W serwisie powiedzieli mi 750zł

Klamki to SLX M7000

Opublikowano

Można spróbować samemu swewis za pewno chce wymienić całe hamulce dlatego taka cena
I skąd wiedzą że są zatarte? Rozbierali je?
Musisz sam sprawdzić w tej cenie obecnie kupisz nowe hample typu shimano zee
Jak masz jakieś pojęcie może sam sprawdzić lub przy pomocy forum zawsze ktoś ci coś odpowie
Jeszcze trzeba by sprawdzić co jest dokładnie zatarte
Może wystarczy rozebrać i zrobić serwis nic trudnego
Jak padły tłoczki w klamkach Chińczycy maja na to sposób
a7b1291e224633623430debdc4861e2e.jpg

Opublikowano

750 złotych hehehe to nowe można kupić :D Niech jak już same klamki wymienią naciągacze ;D 

Opublikowano

Dokładnie :D na kimś muszą bazować, najgorsze że w takich Ą i Ę serwisach to biorą stare ceny i przerzutka 9 może kosztować tyle co w dniu premiery :D 

Opublikowano

No właśnie dlatego piszę bo się nieźle zdziwiłam, jak mi krzyknęła 750zl A tyle nowe kosztują 😂😂

Opublikowano

Kup klamki i wymień sam. Za taką próbe naciągniecia mnie odrazu szedłbym odebrać rower, bo cholera wie za co jeszcze zarządają takich pieniedzy. Klamki nie muszą być SLX. Mogą być M6000 a nawet starsze modele, np. 615. 

Opublikowano

Dlatego serio, wielu z nas radzi sobie samemu :) bo jak się trafi jakiś Janusz Biznesu to tylko "Ooo nie zna się, to go oskubiemy".

Ja osobiście jak komuś pomagam nic nie wołam bo lubię pomagać i serio wolę tak niż komuś polecić jakiś serwis a potem z pretensją "co Ty mi za serwis poleciłeś?!" 

• Pomógł 1
Opublikowano
27 minut temu, PrzeLuka napisał:

Kup klamki i wymień sam. Za taką próbe naciągniecia mnie odrazu szedłbym odebrać rower, bo cholera wie za co jeszcze zarządają takich pieniedzy. Klamki nie muszą być SLX. Mogą być M6000 a nawet starsze modele, np. 615. 

Właśnie odebrałam rower i zamówiłam klameczki, dzięki wszystkim😂😂 Chciałam upewnić się czy warto❤

Opublikowano (edytowane)

A teraz stare oddaj do "Ziutka z garażu" to Ci naprawi ;)

Edytowane przez maras52
Opublikowano

Zostaw te klamki na części, serio, niektóry potrzebują , albo wystaw na OLX za parę groszy na części klamka SLX M7000 :)

Opublikowano

To teraz możesz od kolegi kupić zestaw dobrych hamulców => 

Opublikowano (edytowane)

Kolega chyba odebrał już sprzęt. Co do tych, które sprzedaję to ciekawy jest jeden zabieg. Sklepowe M6000 mają napis Deore, tymczasem u mnie widnieje napis Shimano. Ciekawe czy w ten sposób producenci radzą sobie z tym, żeby wystarczająco skuteczne hamulce nie odstawały od reszty osprzętu w rowerze. Ja osobiście nie czuję żadnej różnicy w działaniu pomiędzy XT, a Deore, natomiast ktoś mógłby się czuć słabo widząc w rowerze za 14k Deore ;)

Edytowane przez TomekS
Opublikowano

czuć różnicę... szczególnie jeśli masz założone w elektryku... 

Opublikowano

Może masz na myśli czterotłoczkowe XT? Ja miałem xt/deore w lekkim rowerze i tam nie czułem żadnej różnicy, natomiast elektryku jak założyłem Zee to różnica była już znaczna.

Opublikowano

kombinowałem ostatnio z różnymi hamulcami i powiem tak, siła hamowania jest większa (choć mam slx nie xt) ale mam wrażenie, że to raczej klamka chyba robi robotę... natomiast zmiana tarczy 180 na 203 spowodowałaby wysiadkę przez kierownicę, troszkę mnie to zaskoczyło, a akurat testowałem wszystkie konfiguracje na tej samej trasie.