MacFly Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Witam Przejechałem sie ostatnio rowerem kolegi, ktory mial zalozona naped 1x10. Co prawda był to rower z silnikiem elektrycznym, ale bardzo fajnie się jechało bez pomocy tego silnika. W moim rowerze jest naped 3x10. Myślę czy nie przejść na 2x10 i aby już mieć zintegrowana os, teraz mam podobno jakiś wieloklin, ale nie działa to zbyt rewelacyjnie. Już raz wymieniałem suport po przejechaniu 150 km bo miał luz, aktualnie rower ma przejechane okolo 1200 km i znow wyczuwam luz w suporcie. Zastanawiam się nad nad dwoma korbami Deore FC-M615 lub SLX FC-M675. Czy mozecie mi podpowiedzieć skąd taka różnica w cenie ? i co lepiej zakupić ? I kwestia czy będę zmuszony wymieniać przerzutek i manetkę przednia model SL-M610. Na jednym z forum wyczytałem, że podobno moja manetka jest kompatybilna z 2/3 tarczami z przodu, ze wkręca się jakaś śrubkę w manetkę i ona blokuje możliwość wrzucenia trzeciego biegu. Aktualnie mam w rowerze założone części: Cytat MECHANIZM KORBOWY SHIMANO M522 / 42X32X24T / OCTALINK / OSŁONA SUPORT SHIMANO OCTALINK ES300 PRZERZUTKA PRZEDNIA SHIMANO DEORE M610 PRZERZUTKA TYLNA SHIMANO DEORE M610 SHADOW DŹWIGNIE PRZERZUTE KSHIMANO DEORE M610/M506 (I-SPEC, SERVO WAVEACTION) WIELOTRYB SHIMANO DEORE HG50-10 / 11-36T ŁAŃCUCH SHIMANO HG54
Franz Mauer Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) @MacFly niec nie musisz dokupować. Jedynie bedziesz musiał wyregulować przednią przerzutkę pod dwie tarcze (śruby L/H). Jeśli chodzi o korby to różńica cenowa wynika z róznicy klas. SLX jest o jedną klasę wyżej niż Deore (nieznaczna różńica w zastosowanych materiałach oraz wadze, być może sztywnosci). Jednak zasada działania i ogólnie konstrukcyjnie się niczym nie różnią, więc którąkolwiek byś założył to będzie współpracowała z Twoim pozostałym osprzętem Jak zmienisz korebę z 3 na 2 tarczową to w manetce do rpzedniej przerzutki (zwykle lewa) na odwrocie mas ztaki mały przełacznik. Musisz go przełączyć w pozycję na dwie tarcze "2". Ot i wszystko. Najlepiej, gdybyś kupił korbę w zestawie z nowym wkłądem suportu i sobie przy okazji go wymienił. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Franz Mauer 1
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Dokładnie różnica w cenie miedzy Deore a SLX wynika z faktu, iż SLX to półka wyżej. Deore w pełni sprostała by Twoim wymaganiom. Co byś nie założył zintegrowana oś będzie o niebo lepsza od wielowpustu. Sam miałem montować 2x10 (właśnie na Deore) ale skończyłem na 1x10. Korba dość "masywna" ale złego słowa o niej nie powiem. Świetna jakość w rozsądnej cenie. W razie "w" możesz spokojnie kupić korbę 3 rzędową i zrobić z niej dwójkę. Z dwójki trójki nie zrobisz Ale to na wypadek gdybyś jednak stwierdził, że dwójka to nie to. Jeżdżę na jednoblacie i nie ukrywam, że czasem mi brakuje góry i dołu. Pomimo tego nie zmienię napędu na inny. Jeśli masz wyżej wspominany przełącznik w manetce korba będzie jedynym wydatkiem i w to warto zainwestować. Wrażenia z jazdy zmienia się diametralnie. Na przyszłość mógłbyś jeszcze pomyśleć o przerzutce z sprzęgiełkiem. Świetna sprawa zwłaszcza jeśli dużo jeździsz w terenie. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Gość
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 1 godzinę temu, MacFly napisał: Zastanawiam się nad nad dwoma korbami Deore FC-M615 lub SLX FC-M675. Czy mozecie mi podpowiedzieć skąd taka różnica w cenie ? i co lepiej zakupić ? posiadam korbę deore fc m615 i nie mogę złego słowa powiedzieć o niej ,a różnica w stosunku do slx wynika z faktu , że slx ma ramiona puste w środku a deore nie , blaty na 99% są te same.
MacFly Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2017 @samuel_87, @PrzeLuka, @Franz Mauer Podziękował ślicznie za odpowiedzi. Kurde wiecie jak to jest, że człowiek z czasem zaczyna myśleć nad czymś lepszym No chyba wybiorę SLX niby kilkadziesiąt złotych więcej, ale to zawsze coś lepszego No muszę obejrzeć tą moją przednią manetkę i zobaczyć czy posiada ten przełącznik Mam jeszcze pytanie odnośnie suportu czy jest tylko jeden model czy też są lepsze i gorsze i ew. jak możecie mi podpowiedzieć w co warto zainwestować ?
Franz Mauer Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) 30 minut temu, MacFly napisał: Mam jeszcze pytanie odnośnie suportu czy jest tylko jeden model czy też są lepsze i gorsze i ew. jak możecie mi podpowiedzieć w co warto zainwestować ? Niestety, są lepsze i gorsze. Ale moższe kupic korbę SLX w zestawie z suportem SM-BB70 i będziesz zadowolony. Możesz nieco dołożyć i kupić coś lepszego np. SM-BB90 lub 93, ale to już koszt powyżej stówki. Jednak nie oczekuj fajerwerków w stosunku do BB70, bo tam zauważalna jest tylko różnica w wadze na papierze Możesz kupić chwalony o różnych forach Accent EX-PRO pod Shimano, ale to też wydatek raczej powyżej stówki. Masz w czym wybierać Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Franz Mauer
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 57 minut temu, MacFly napisał: No chyba wybiorę SLX niby kilkadziesiąt złotych więcej, ale to zawsze coś lepszego tak na prawdę to myślę,że nawet nie odczułbyś żadnej różnicy pomiędzy tymi dwoma korbami ( slx wizualnie ładniejsza ) 58 minut temu, MacFly napisał: Mam jeszcze pytanie odnośnie suportu czy jest tylko jeden model czy też są lepsze i gorsze i ew. jak możecie mi podpowiedzieć w co warto zainwestować ? co do suportu masz go w zestawie razem z korbą wiec puki co nie warto kupować inny .
MacFly Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2017 48 minut temu, samuel_87 napisał: co do suportu masz go w zestawie razem z korbą wiec puki co nie warto kupować inny . Znalazłem na allegro http://allegro.pl/show_item.php?item=6781229600 W Cenie nie ma supportu. Dlatego pytam, bo widzę, że sprzedają same korby.
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Kup zalecany przez producenta do tego modelu. Serio póki co lepszy potrzebny Ci nie będzie Jeżdżę na SM-BB52 i nie narzekam, więc po co przepłacać. Przed montażem porządnie wyczyść mufę i nasmaruj gwinty. Jak nie masz dostępu do narzędzi to kup (drogie nie są).
MacFly Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2017 Dziekuje wszystkim za pomoc w wyborze. Chwilowo mam jakieś dziwne problemy z moim zdrowiem, coś się dziwnego stało z moim kręgosłupem i rower chwilowo poszedł w odstawkę. Jak tylko będę wstanie wrócić do jazdy i będę miał już nową korbę, postaram się opisać moje wrażenia z przesiadki Przemyślałem sprawę, wybiorę tańszą korbę i standardowy wkład suportu.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Puncu Opublikowano 17 Czerwca 2017 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Ja posiadam korby M543 i M670. Poza wagą nie ma żadnych różnic.
Rekomendowane odpowiedzi