DomenikZet Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Cześć Mam okazję kupić w atrakcyjnej cenie rower Fuji Cross 1.7 http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/cyclocross/cross/cross-1-7 , miałby on docelowo zastąpić mi dotychczasowy, typu fitness. Mam jednak wątpliwości jaki rozmiar ramy powinienem wybrać na wzrost 174,5 cm i długość nogi 80 cm, waham się pomiędzy rozmiarami s i m. Nie mam za bardzo jak porównać i przymierzyć, byłby to mój pierwszy rower tego typu, obecnie jeżdżę na ramie Accent Shannon 18' i jest na mnie w sam raz. Na co dzień jeżdżę dystanse do 50 km, wybieram się również na takie powyżej 100 i więcej, głównie po bocznych drogach, szutrach i leśnych ścieżkach. Prosiłbym was o poradę, jaki rozmiar powinienem wybrać, dzięki Edytowane 1 Czerwca 2017 przez DomenikZet
Franz Mauer Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Podchodząc do pomiaru jak do roweru trekkingowego 80cm x 0,63 = 50,4, czyli XS/S jak do szosowego 80 cm x 0,66 = 52,8, czyli S/M Wychodzi na to, że rozmiar S będzie dobrym rozwiązaniem dla Ciebie
GBike Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 1 godzinę temu, DomenikZet napisał: Cześć Mam okazję kupić w atrakcyjnej cenie rower Fuji Cross 1.7 http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/cyclocross/cross/cross-1-7 , miałby on docelowo zastąpić mi dotychczasowy, typu fitness. Mam jednak wątpliwości jaki rozmiar ramy powinienem wybrać na wzrost 174,5 cm i długość nogi 80 cm, waham się pomiędzy rozmiarami s i m. Nie mam za bardzo jak porównać i przymierzyć, byłby to mój pierwszy rower tego typu, obecnie jeżdżę na ramie Accent Shannon 18' i jest na mnie w sam raz. Na co dzień jeżdżę dystanse do 50 km, wybieram się również na takie powyżej 100 i więcej, głównie po bocznych drogach, szutrach i leśnych ścieżkach. Prosiłbym was o poradę, jaki rozmiar powinienem wybrać, dzięki Skorzystaj z TEGO kalkulatora i jeżeli wynik będzie na granicy dwóch rozmiarów wybierz mniejszy.
Janao Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Ja też jestem za mniejszym ja mam 177cm i noge 82. Smigam na crossie 19' a wszesniej szosy rozmiar 53(M) były idealne to rozmiar S 52 będzie dla Ciebie dobry
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Nie musisz przymierzać się koniecznie do wybranego modelu. Fajnie jak miałbyś w okolicy jakiś sklep rowerowy i przymierzył się po prostu do szosowej ramy. Tak wiem ramy mają różną geometrię ale jeśli masz możliwość odwiedzić jakiś sklep to polecam skorzystać tym bardziej jeśli to ma być Twoja pierwsza maszynka tego typu. Kalkulator kalkulatorem a życie życiem Nie żebym podważał słuszność propozycji kolegów powyżej ale lepiej zastanowić się 10 razy i przymierzyć tyłek niżeli raz żałować wyboru. Wycieczka do sklepu nie jest chyba nie możliwa no chyba, że mieszkasz na wyjątkowym odludziu. Powodzenia P.S. Też bym obstawiał S Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Gość
DomenikZet Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Dzięki za wszystkie podpowiedzi... jednak w międzycasie przeglądając forum doszedłem do wniosku, że wystarczył by mi rower typu Triban 540, mógłbym w nim zmieścić opony typu Schwalbe CX Comp 30-622 na których obecnie jeżdżę i to by wystarczyło w terenie gdzie się poruszam. Celowałem w coś na hamulcach tarczowych, jednak zwykłe, szosowe na wagę 65-68 kg powinny mi chyba wystarczyć? Czy według was taki Triban w rozmiarze s byłby ok? Raczej nie widzę żeby był dostępny w sklepach stacjonarnych, jednak może przymierzę się do niższych modeli. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez DomenikZet
Janao Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 3 godziny temu, DomenikZet napisał: Dzięki za wszystkie podpowiedzi... jednak w międzycasie przeglądając forum doszedłem do wniosku, że wystarczył by mi rower typu Triban 540, mógłbym w nim zmieścić opony typu Schwalbe CX Comp 30-622 na których obecnie jeżdżę i to by wystarczyło w terenie gdzie się poruszam. Celowałem w coś na hamulcach tarczowych, jednak zwykłe, szosowe na wagę 65-68 kg powinny mi chyba wystarczyć? Czy według was taki Triban w rozmiarze s byłby ok? Raczej nie widzę żeby był dostępny w sklepach stacjonarnych, jednak może przymierzę się do niższych modeli. Triban 540 jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o stosunek ceny do tego co dostajemy. Jedyną odpowiedzią na to że ktoś nie chce tribana w tym przedziale cenowym jest wygląd roweru. Nie każdemu się podoba, ale na pewno jest to dobry rower za stosunkowo małe pieniądze. Oczyeiście że zwykłe hamulce wystarczą ; ) Tarcze mogą się przydać w górach przy złej pogodzie, ale są droższe i bardziej problematyczne.
DomenikZet Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2017 Czy dobrze zrobię biorąc rozmiar s Tribana 540? Jestem niestety na granicy s/m
Janao Opublikowano 3 Czerwca 2017 Opublikowano 3 Czerwca 2017 ,, Mniejszy rower pewnie będzie lżejszy ; p Do Twojego wzrostu, rozmiar M czyli 53/54cm moze być idealny lub za duży. Na pewno eMka nie będzie za mała. Czyli czy kupisz S, czy M powinno się dać to ustawić. Słyszałem taką teorie że lepiej mieć siodło bardziej z tyłu, a jak atakujemy, przesuwamy się na siodle do przodu. Tzn. Za na siodełku przesuniętym bardziej do tyłu na dłuższej trasie nie męczymy tak nóg, a jak potrzebujemy przyspieszyć to przesuwamy tyłek do przodu. Zawodowcy raczej śmigają na długich mostkach, więc chyba lepiej wybierać ten mniejszy rozmiar, jeśli kwalifikujemy się do dwóch wielkości ram." To mój post z innego tematu, tak że wyciągnij wnioski. Ja osobiście kupiłbym dla siebie rozmiar 52cm S przy 177cm wzrostu,ake to Moje subiektywne odczucie, że mniejsze lepsze : )
GBike Opublikowano 3 Czerwca 2017 Opublikowano 3 Czerwca 2017 2 godziny temu, DomenikZet napisał: Czy dobrze zrobię biorąc rozmiar s Tribana 540? Jestem niestety na granicy s/m Bierz "S" chyba że masz duże stopy i będziesz zawadzał o koło przednie.
DomenikZet Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2017 Niestety, ale w międzyczasie zniknął Triban 540 w kolorze, który mi się podobał. Mam na oku jeszcze Ultra 900 AF, ten model wizualnie bardziej mi się podoba od Tribana. Jednak czy na takim rowerze pojeżdżę po kiepskim asfalcie i szutrach? Chodzi mi o to, by nie być skazanym tylko na dobrej jakości asfalt i poruszać się po bocznych drogach, które zwykle są kiepsko utrzymane, bez obawy o wytrzymałość kół, czy też frameset'u.
Janao Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 2 godziny temu, DomenikZet napisał: Niestety, ale w międzyczasie zniknął Triban 540 w kolorze, który mi się podobał. Mam na oku jeszcze Ultra 900 AF, ten model wizualnie bardziej mi się podoba od Tribana. Jednak czy na takim rowerze pojeżdżę po kiepskim asfalcie i szutrach? Chodzi mi o to, by nie być skazanym tylko na dobrej jakości asfalt i poruszać się po bocznych drogach, które zwykle są kiepsko utrzymane, bez obawy o wytrzymałość kół, czy też frameset'u. 540 i 900af mają mavicki, i nie wiem jak w 540, bo nie chce mi się szukać, ale w 900af mavock aksium są szersze od starszego modelu, więc zapewne i mocniejsze. W każdym razie 900af na 105 5800 to dobry wybór i na pewno nie będzie mniej trwały niż tańszy triban
nctrns Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Tyle że do 900AF wchodzi maks opona 28
DomenikZet Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2017 Opony 28 powinny mi wystarczyć, obecnie jeżdżę na 30. W piątek jadę przymierzyć się do Ultra 900 AF w rozmiarze s i do m-ki 920 AF. Na co zwrócić uwagę przy takiej przymiarce?
nctrns Opublikowano 7 Czerwca 2017 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Poproś żeby ci ustawili dobrze siodełko chociaż na wysokość. Usiądź, złap się za klamki na górze i spróbuj się wygodnie ułożyć (poproś żeby pracownik przytrzymał rower). Barki i ramiona powinny być lekko rozluźnione i ugięte. Jeśli je prostujesz, blokujesz, to rower za duży.W dolnym chwycie pochyl się i sprawdź czy nie wadzisz kolanami o łokcie. Mogą być blisko.Zobacz czy przy skręcaniu nie zachaczasz palcami nóg o koło. Ja mam 176cm i rozmiar S w 900af jest zdecydowanie za mały dla mnie.
dywyn Opublikowano 10 Czerwca 2017 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Posiadam Fucji Cross 1.5. 175 cm i 79 cm przekrok. M pasuje idealnie.
DomenikZet Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Kupiłem 900 AF w rozmiarze s, jest idealny na M wydawało mi się że mam zbyt krótkie ręce i luzu między górną rurą, a krokiem było tak na dwa palce. Na s jest trochę mniej miejsca w dolnym chwycie i pozycja jest bardziej zwarta, dodatkowo przy ostrym skręcaniu kierownicą dotykam czubkiem buta opony, ale to ponoć normalne przy szosowej bazie kół. Na s-ce czuję, że bardziej panuję nad rowerem. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez DomenikZet 1
nctrns Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 No to gratuluję! Sam przymierzałem się długo do tego roweru, ale ostatecznie padło na przełajówkę.
Rekomendowane odpowiedzi