Skocz do zawartości

Rowerowy potop, czyli rowerem po Karlskronie.

malkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie zaznaczam, że nie jest to relacja sponsorowana.

Cała wycieczka trwa 1,5 dnia - prom wypływa w niedzielę wieczorem, przypływa do Gdyni o 7 we wtorek.

Sama impreza organizowana jest 2 razy do roku, w maju i na przełomie sierpnia i września.

Do wyboru jest kilka tras - od turystycznej 35 km, poprzez dłuższe trasy turystyczne, MTB 60km, kończąc na trasie dla szosowców - 125 km.

Ja wybrałem trasę 35 km, trasa biała, z tym, że nie jechałem sam, tylko z synem 12 lat, który dodatkowo, kilka dni wcześniej miał zapalenie gardła i do ostatniej chwili wahaliśmy się czy jednak pojechać.

Można pojechać z przewodnikiem, można samemu, my na pierwszym przystanku zdecydowaliśmy się odłączyć od grupy i jechać samemu, tym bardziej, że organizator zadbał o oznaczenie tras i na ścieżce rowerowej są namalowanie kolorowe strzałki odpowiadające wybranej trasie !!!

Załączam kilka zdjęć z samej Karlskrony, z wyspy Aspo (twierdza i muzeum militarne) oraz z muzeum morskiego w Karlskronie - okręt podwodny robi na żywo efekt ...... WOW !!!

Załączam też mapkę wygenerowaną na podstawie zarejestrowanego szlaku (ma dziury, bo np. nie rejestrowaliśmy 10 minutowej trasy z twierdzy na prom).

Podsumowanie kosztów.

Korona szwedzka - przelicznik ~ 1:2

- koszt wycieczki 454 zł za 2 osoby, w kabinie bez okna, z 1 śniadaniem, kupione na targach turystycznych 

- pizza i 2 puszki napoju kupione w Karlskronie - 180 koron

- łosie - magnesy, po 25 koron za sztukę

- łoś pluszowy - 160 koron

- kanapki na wynos kupione na promie na dzień jeźdzenia - 39 koron - 2 bułki, woda, jabłko i batonik Mars 

- prom na Aspo, wstęp do muzeum morskiego i muzeum militarnego - za darmo

Na lody w Karlskronie (kultowe) nie załapaliśmy się - zapalenie gardła i nie chcieliśmy ryzykować nawrotu.

Po drodze z Karlskrony do portu jest sklep spożywczy i tam można zrobić drobne zakupy.

Czy pojechałbym jeszcze raz? Już robię rezerwację na ostatni tydzień sierpnia.

Z chęcią pojechałbym trasę 60 km turystyczną lub MTB, z tym, że pewnie powiedziemy tym razem w czwórkę - żona plus dzieci - oprócz syna, córka 8 lat.

Dodatkowo, jeżeli ktoś bałby się o rower, to na miejscu sponsor, decathlon Rumia, ma samochód serwisowy i naprawdę to działa - widziałem jak na rynku pomagają komuś, kto miał awarię 2 kółek.

DSCF4947.JPG DSCF4950.JPG DSCF4963.JPG DSCF4964.JPG DSCF4971.JPG DSCF4992.JPG DSCF5002.JPG DSCF5015.JPG DSCF5023.JPG karlskrona.jpg

Edytowane przez malkontent
  • Pomógł 3
  • 4 tygodnie później...