malkontent Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Na wstępie zaznaczam, że nie jest to relacja sponsorowana. Cała wycieczka trwa 1,5 dnia - prom wypływa w niedzielę wieczorem, przypływa do Gdyni o 7 we wtorek. Sama impreza organizowana jest 2 razy do roku, w maju i na przełomie sierpnia i września. Do wyboru jest kilka tras - od turystycznej 35 km, poprzez dłuższe trasy turystyczne, MTB 60km, kończąc na trasie dla szosowców - 125 km. Ja wybrałem trasę 35 km, trasa biała, z tym, że nie jechałem sam, tylko z synem 12 lat, który dodatkowo, kilka dni wcześniej miał zapalenie gardła i do ostatniej chwili wahaliśmy się czy jednak pojechać. Można pojechać z przewodnikiem, można samemu, my na pierwszym przystanku zdecydowaliśmy się odłączyć od grupy i jechać samemu, tym bardziej, że organizator zadbał o oznaczenie tras i na ścieżce rowerowej są namalowanie kolorowe strzałki odpowiadające wybranej trasie !!! Załączam kilka zdjęć z samej Karlskrony, z wyspy Aspo (twierdza i muzeum militarne) oraz z muzeum morskiego w Karlskronie - okręt podwodny robi na żywo efekt ...... WOW !!! Załączam też mapkę wygenerowaną na podstawie zarejestrowanego szlaku (ma dziury, bo np. nie rejestrowaliśmy 10 minutowej trasy z twierdzy na prom). Podsumowanie kosztów. Korona szwedzka - przelicznik ~ 1:2 - koszt wycieczki 454 zł za 2 osoby, w kabinie bez okna, z 1 śniadaniem, kupione na targach turystycznych - pizza i 2 puszki napoju kupione w Karlskronie - 180 koron - łosie - magnesy, po 25 koron za sztukę - łoś pluszowy - 160 koron - kanapki na wynos kupione na promie na dzień jeźdzenia - 39 koron - 2 bułki, woda, jabłko i batonik Mars - prom na Aspo, wstęp do muzeum morskiego i muzeum militarnego - za darmo Na lody w Karlskronie (kultowe) nie załapaliśmy się - zapalenie gardła i nie chcieliśmy ryzykować nawrotu. Po drodze z Karlskrony do portu jest sklep spożywczy i tam można zrobić drobne zakupy. Czy pojechałbym jeszcze raz? Już robię rezerwację na ostatni tydzień sierpnia. Z chęcią pojechałbym trasę 60 km turystyczną lub MTB, z tym, że pewnie powiedziemy tym razem w czwórkę - żona plus dzieci - oprócz syna, córka 8 lat. Dodatkowo, jeżeli ktoś bałby się o rower, to na miejscu sponsor, decathlon Rumia, ma samochód serwisowy i naprawdę to działa - widziałem jak na rynku pomagają komuś, kto miał awarię 2 kółek. Edytowane 1 Czerwca 2017 przez malkontent 3 Odnośnik do komentarza
ByQ94 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Ciekawa wycieczka w dodatku za małe pieniądze, gdzie można zarejestrować się na taką wyprawę ? Jakiś czas był wyznaczony odnośnie powrotu na prom? Odnośnik do komentarza
malkontent Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Rejestracja jest na stronie: http://www.stenaline.pl/do-szwecji/rejsy-turystyczne/rowerowy-potop Ja akurat kupowałem na targach turystycznych. Nie mam pod ręką rozpiski - dostają ją wszyscy uczestnicy, ale z tego co pamiętam, to powrót na prom jest najwcześniej o 17:00 a najpóźniej o 18:30 - godzinę przed odpłynięciem. Odnośnik do komentarza
malkontent Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, to ruszyły zapisy na edycję sierpniowo - wrześniową. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez malkontent Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi