Skocz do zawartości

Skąd zdobyć dokładne wymiary piasty?

MatikBikes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanie dotyczące długości szprych. Doskonale wiem, iż istnieją kalkulatory pomagające w ich doborze. Problemem jest to, że zależy mi na wcześniejszym zamówieniu szprych niż piasty (Novatec NT-D032SB). Nie dokońca wiem jak zdobyć dokładne wymiary owej piasty potrzebne do obliczenia długości na kalkulatorze. Przeszukałem internet i nigdzie nie ma tych parametrów podanych. Jedyne co mam to szerokość piasty wraz z jej długością. Mam też dane dot. Obręczy (Dartmoor thunder 27.5). 

Wie ktoś może gdzie znajdę te parametry. Jeśli nie to kieruje pytanko do właścicieli Novateca NT-D032SB o podanie tych wymiarów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam                           MATIKBIKES 😁

Opublikowano
35 minut temu, leejoonidas napisał:

Kolega chyba trochę się spóźnił. 

IMG_20191006_194754.jpg

Minuta...😄

Opublikowano

To może ja podeślę swoje piasty
D791SB-B15
D792SB-B12
Też takie rysunki dostanę

Opublikowano (edytowane)

IMG_20191007_142610.jpg

IMG_20191007_143205.jpg

IMG_20191007_143425.jpg Edytowane przez leejoonidas
  • Pomógł 1
Opublikowano

W googlu wystarczy wpisać nazwę piasty i słowo drawing :) . Akurat w przypadku tego producenta to zadziałało bardzo łatwo. Czasem słowo klucz to blueprint.

Opublikowano (edytowane)

Kluczy które umożliwiają dostęp do takich informacji jest wiele, kolega powyżej wymienił dwa, a ja dodam jeszcze trzeci który brzmi "dimensions".

Dlatego mam prośbę do moderatorów jeżeli jest to możliwe, aby do tego tematu utworzyć jakiś pomocniczy tytuł gdyż wiele osób szuka wymiarów i rysunków dotyczących budowy elementów w rowerze.

Wskazówka taka była by dużym ułatwieniem dla innych poszukujących tego typu informacji.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mareq napisał:

W googlu wystarczy wpisać nazwę piasty i słowo drawing

@Kruk sprawdziłem działa nawet rysunki są jak piasta jest zbudowana wiem jakie mam łożyska

dzięki chłopaki @leejoonidas@mareqczłowiek uczy się całe życie

Edytowane przez Gość
Opublikowano

ja zawsze wpisywałem: "NAZWA PIASTY" i albo SPEC albo INFO i nigdy tak precyzyjnych nie miałem także dzięki :D

Opublikowano

Moi Drodzy!

Ostatnio byłem w najbardziej zaufanym serwisie rowerowym (nie typu sklep gdzie cię zlewają itp.) I facet powiedział mi że najlepiej kupić te szprychy po zakupie piasty i zmierzyć sobie ją indywidualnie suwmiarką.

Czemu?

A no dlatego, że w przypadku novateca często dane pomiarowe są błędne (powiedział mi to z własnego doświadczenia). 

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i Pozdrawiam

Opublikowano
4 godziny temu, MatikBikes napisał:

Moi Drodzy!

Ostatnio byłem w najbardziej zaufanym serwisie rowerowym (nie typu sklep gdzie cię zlewają itp.) I facet powiedział mi że najlepiej kupić te szprychy po zakupie piasty i zmierzyć sobie ją indywidualnie suwmiarką.

Czemu?

A no dlatego, że w przypadku novateca często dane pomiarowe są błędne (powiedział mi to z własnego doświadczenia). 

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i Pozdrawiam

Nic nowego nie powiedziałeś :)

Zawsze najlepiej jest kupić piastę i obręcz i dopiero wtedy liczyć szprychy, wtedy mamy idealnie dobrane szprychy i tak też każdemu zalecam.