krasnal Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) powietrze mi ucieka pod tą nakrętką, którą zaznaczyłem, czy dętka jest do wymiany czy o co chodzi? dokręciłem ile miałem sił Edytowane 2 Października 2019 przez krasnal
Gość Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Ucieka tzn. syczy cały czas czy jak naciśniesz opone? Ta nakretka jeśli to detka nie robi nic po za utrzymaniem wentyla na miejscu.
Gość Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Jeśli ucieka cały czas, to dętka do wymiany.
krasnal Opublikowano 2 Października 2019 Autor Opublikowano 2 Października 2019 2 raz w tym miesiącu.. coś tam musi być nie tak
Gość Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 21 minut temu, krasnal napisał: 2 raz w tym miesiącu.. coś tam musi być nie tak Może masz uszkodzoną dętkę przy wentylu. Wyjmij dętkę z koła, napompuj i zaraz będziesz wiedzieć czy jest ona do wymiany lub załatania czy nie. W lokalizacji dziury pomaga woda w misce/zlewie.
Kkaaeell Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Zobacz czy przy wejsciu na wentyl nie zrobila Ci sie zadra.
kaido2 Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 2 godziny temu, krasnal napisał: dokręciłem ile miałem sił I przeciełeś kapturek zabezpieczający wraz dętką u dołu zaworu. W ogóle nie rozumiem po co ludzie nakręcają te nkrętki na zawór?
Piotr78 Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Nakrętki są po to żeby było łatwiej napompować. Wentyl nie cofa się do opony. Wszystkie lepsze dętki tak mają, a tańsze nie. ( zawór av )
kaido2 Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 51 minut temu, Piotr78 napisał: Wszystkie lepsze dętki tak mają, a tańsze nie. ( zawór av ) Najtańsze dętki z Decathlona też tak miały, obecnie są lepsze i tego nie mają :) To fakt, niby jest łatwiej, choć ja nigdy nie miałem problemu nawet jak zaworu wystawało niewiele. Kwestia sposobu. Jeszcze rozumiem, przy krótkim zaworze i stożku , ale przy tak niskim profilu i tak długim zaworze nakrętka? A ludzie je nakręcają na chamiora, to nie pierwszy przypadek, a potem kwiatek niespodzianka. Godzinę temu, kaido2 napisał: W ogóle nie rozumiem po co ludzie nakręcają te nkrętki na zawór? Tu chodzi o inny myk, ludzie z tymi nakrętkami jeżdżą i dziwota , że im dzwoni, a jak im je wykręcam to reakcja jest typu " ej weź spie..j" :)
Piotr78 Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Generalnie masz rację, ludzie je za mocno przykręcają, wystarczy lekko. Co do zaworków z gwintem po całości + nakrętka to jest tak, że droższe ( z reguły firmowe, markowe dętki typu schwalbe, continental - choć nie wszystkie itp. mają ten gwint, tańsze dętki ( np. rubena i inne - choć też markowe to pozycjonowane nieco niżej - nie mają ) a taniochy chińskie/taiwańskie lub tajlandzkie ( vee rubber ) czy jeszcze inne indyjskie marki to nie mają gwintu. Zaworek gwintowany jest po prostu droższy i podnosi koszt dętki, a tanim producentom chodzi o cenę. Ci drożsi dodają trochę inne kapturki żeby się odróżnić, dodać coś ekstra ( schwalbe przezroczysty kapturek, continental zółty itp )
Gość Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Ja wolę dętki z nakrętką niż bez - stabilniej zawór siedzi i nie majta się podczas pompowania.
Gość Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 4 godziny temu, krasnal napisał: 2 raz w tym miesiącu.. coś tam musi być nie tak No tak. Nie dokręca się tego na siłę. Zanim włożysz nową dętkę to sprawdź obręcz pod kątem ostrych krawędzi
Kruk Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Czym tańsza obręcz tym mniej czasu dla niej poświęcono, możliwe że miejsce na wentyl jest z zadziorami i podczas pompowania przerywa strukturę gumy.
baobab Opublikowano 22 Stycznia 2022 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Dla potomnych: trzeba sprawdzić jedną część wentyla czy jest dobrze przykręcona do drugiej. Podczas przykręcaniu węża do wentylu presta dokręciłem wąż za mocno. Dopiero gdy odkręcałem wąż, odkręciłem go razem z częścią wentyla i powietrze z opony ubyło w ciągu kilku sekund. Także trzeba wąż przykręcać nie za mocno, aby nie zahaczyć o część wentyla
Rekomendowane odpowiedzi