Skocz do zawartości

Bike Atelier- Częstochowa 2019...Finish!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemka 🙋 

Moim zwieńczeniem tego roku będzie udział w maratonie Bike Atelier, który odbędzie się w Częstochowie 05.10.2019 r. na zakończenie sezonu. Jestem przeogromnie szczęśliwy, że mogę uczestniczyć w tak prestiżowej imprezie sportowej. Jest to dla mnie świetna okazja do spotkania się ze znajomymi, sprawdzenie się i pozytywna rywalizacja oraz możliwość uczestniczenia w samych zawodach. Są to moje trzecie zawody ale pierwszy raz w Bike-u Atelier....na zakończenie 😁 Jeszcze na początku tego roku nie miałem w planach nawet uczestniczyć w jakichkolwiek zawodach MTB myśląc ,że to za wysokie progi dla mojej osoby, w głowie pełno myśli dzień przed startem czy ja dobrze się czuje jadąc na zawody, jak ja wypadnę i wogóle stresa miałem . Jednak gdy czekałem na pierwszy start w sektorze widząc tyle osób młodych i starszych stwierdziłem, że dobrze zrobiłem nie wycofując się. Baaardzo bym tego żałował. Tego bakcyla złapałem dzięki moim bardzo dobrym znajomym z pracy. Razem po pracy, gdy mamy oczywiście czas to organizujemy w jakiś weekend wypad w teren. Mimo, iż jest to już koniec sezonu jednak dla mnie to dopiero początek.....taki paradoks 😄 Polecam miłośnikom jazdy na rowerze nie tylko wycieczki rowerowe, ale także raz jak nie parę razy w roku wybrać się na zawody i pościgać się z innymi. Jest to dla mnie świetny sposób na spędzenie wolnego czasu po pracy i zostawienie złych emocji po ciężkim tygodniu i.......wyżyć się jak "dzik" 😁

Gorąco polecam👍👊👌

Edytowane przez szuszu
  • Lubię to! 1
Opublikowano

To widzimy sie w Czestochowie. Moj syn konczy juz 3 sezon scigania sie w BAM (a ja jezdzenia jako opiekun). To fajni ludzie i ciekawe trasy. Choc w tym roku mocno przegieli z "gorskimi" trasami dla dzieci (duzo stluczen i zlaman).

Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

To gratuluję 🙋 Już miałem przyjemność rozmawiać z organizatorem przez telefon w sprawie miejsca w sektorze. Ja pierwszy raz uczestniczę w Bike-u to z sektora 8 bym startował ale napisałem prośbę o to bym choćby o jedno miejsce wyżej startował i wysłałem linki z poprzednich dwóch zawodów...taka druga strona rywalizacji..😊.....uwzględnił moją aplikacje i udało się 😁 ....z sektora 6 startować będę 😉😎 

Co do trasy....ja mentalnie jestem przygotowany choć nie miałem okazji przejechania tej trasy by zapoznać się z poszczególnymi podjazdami, zjazdami, zakrętami i tródnniejszymi momentami....ale ze znajomymi, którzy uczestniczyli już w tym maratonie zabrali mnie na inne trasy w terenie na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej , gdzie trasa przebiegała i trenowaliśmy aby jakoś się przygotować do startu. Na formularzu rejestracyjnym zaznaczyłem trasę HOBBY ale chyba hehehe pojadę trasą PRO 😉👊 jak finish to z wrażeniami i chce zobaczyć jak mi pójdzie. Przy okazji zobaczę te tereny bo nigdy w okolicach Częstochowy i Olsztyna nie jeździłem. Przeważnie to Morsko, Ogrodzieniec, lasy Trzebiesławickie, Podlesice, Pogoria.....te rejony. Wiem, pamiętam o rozsądku. Ale chcę zaliczyć koniecznie ten maraton i już się nie mogę doczekać startu....🙌💪 nie liczę na dobrą pogodę. Sobota ma być podobno deszczowa.

Także będzie grubo i wesoło....😁👍

Edytowane przez szuszu
Opublikowano

Jak tam @szuszu? Spakowany już? Zapowiada się, że będzie mokro, ale się nie zniechęcamy. :D Do zobaczenia jutro na starcie. I powodzenia!

Opublikowano

Cześć bbc!

No i po zawodach już i krótkie podsumowanie. 

Otóż pojechałem na PRO tak jak chciałem. Bardzo słabo mi poszło bo po pierwsze: pogoda "poprawiła stan nawierzchni w lesie" 😂 Po drugie: Dostałem DNF ponieważ dojechałem do mety ale za długo jechałem na trasie a czas miałem 5h 03min i parę sekund...więc cóż.... 😳 cieszę się że dojechałem wogóle. Poziom no wysoki i zrąbałem sprawę bo w takiej pogodzie mogłem na HOBBY pojechać i miałbym o wiele lepszy wynik....ale moja ciekawość + charpagan to taki potem efekt 😉😝😂 

Poza tym dobrze mi się jechało. Kryzys miałem oczywiście ale gdzieś tak po...30...35 kilometrze (moje pomiary kilometrów są przybliżone bo podczas jazdy na tym się nie skupiałem) kiedy już teren zaczynał się robić płaski

Słyszałem od niektórych że trasa była nudna....Nie do końca się z tym zgodzę, ponieważ od....gdzieś tak...23....25...kilometra skały i Olsztyn pokazały swoje oblicze a trasa w 80% to sam piach co charakterystyczne dla rejonu Częstochowy i Olsztyna....wiem mimo że pierwszy raz jechałem w tym terenie bo 2 lata temu na pielgrzymce na Jasną Górę poszedłem i tam była masakra a co dopiero jazda na rowerze....

Byłem rozgoryczony ale moi znajomi mnie wsparli i jest to pewnego rodzaju lekcja pokory, mierzenia sił na zamiary a szczególnie w taką pogodęi to na Jurze....

Cieszę się że dojechałem i napewno jeszcze pojadę w przyszłym roku na Bike Atelier... ale już na krótsze dystanse a nie od razu z "grubej rury". Ciesze się że mogłem zobaczyć na gali tylu wspaniałych osób,którzy aktywnie spędzają wolny czas.....👍👊🍻👌

KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

Ja również w tym roku rozpocząłem ściganie się w BAM , zaliczyłem 6 edycji , wszystkie na dystansie Hobby jako , że jestem początkujący . Trasa w Częstochowie była najłatwiejsza według mnie . Najbardziej emocjonujące są edycja górskie takie jak na przykład w Ustroniu czy Brennej . 

Wszystkim którzy się zastanawiają czy wystartować radzę wystartować , emocje i satysfakcja nie do opisania . 

@szuszu Gratuluję odwagi i życzę powodzenia w edycji 2020 . 

@bbc Zgadzam się co do tras dla dzieci , łączenie ich z dystansem hobby jest dużym błędem , za każdym razem powinna być osobna trasa dla dzieci . Trasy czy niektóre ich odcinki przerastają często możliwości dorosłych osób nie mówiąc o dzieciach . 

Wygląda to tak jakby organizatorowi nie chciało się robić trzeciej trasy .

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki KTM Ultra Flite 2018 👊

Zgadzam się. Również powinni jakoś tak organizować aby poczekać do ostatniego zawodnika ...a nie jak ktoś ostatni uczestnik dojeżdża to nikogo nie ma 😒😞 brak szacunku dla zawodnika.....za taką kasę to powinni poczekać....za mną był jeszcze jeden zawodnik....a jakby coś mu się stało ? Ratownicy zmyli się jak peleton wpadł na metę i na galę.....dobrze że czytniki w lesie działały bo widać wtedy czy jedzie czy coś się stało....masakra była.

Ale sam tak chciałem...więc wiem już jak to wygląda. Fajnie było. Dlatego dobrze się trzeba przygotować na takie maratony....

Mimo wszystko za rok i tak będę startował w Bike Atelier ale z dużą dawką lekcji z tego maratonu....

Edytowane przez szuszu
Opublikowano

Na pocieszenie napiszę Ci że dzięki temu że padało cześć z tych piachów dało się łatwiej przejechać. A co do trasy to mogłaby być lepsza i bez takiej ilości plażowych fragmentów.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nie zgodzę się z Tobą @szuszu. Znałeś limity czasowe trasy i wiedziałeś, że później zabezpieczenia już nie będzie. Gdyby ze wszystkim czekali do ostatniego zawodnika to byłby to brak szacunku do reszty zawodników. Bo cała reszta też czeka - na dekorację, na obiecane konkursy, i zakończenie imprezy.

Chyba mocno przeceniłeś swoje siły skoro jechałeś tą trasę przez 5h. Potrenuj przez zimę (ważne żebyś się ruszał i nie wystartował nowego sezonu kompletnie bez przygotowania). No i spróbuj jednak od krótszego dystansu. Zobaczysz na początek jak Ci idzie taka rywalizacja. A po pierwszym pełnym sezonie zdecydujesz czy wydłużasz czy poprawiasz wynik na krótkim.

3 godziny temu, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

Wygląda to tak jakby organizatorowi nie chciało się robić trzeciej trasy .

Nie zawsze jest ona potrzebna (jak choćby w Częstochowie), ale czasami (szczególnie w górach) wydaje mi się wręcz konieczna. My (znaczy ja z synem) w związku z tym co zrobili w tym roku (z dystansem FAMILY) w górach, w przyszłym roku wycofujemy się ze wszystkich górskich edycji. Niestety organizator na wszystkie uwagi odnośnie tego, że dzieci się potłukły czy połamały i, że było zbyt trudno jak na "rodzinne" ściganie odpowiadał "przecież to są góry". No to zostaje nam jedyny sposób który trafi do organizatorów czyli głosowanie portfelem. Mam nadzieję, że więcej rodziców dojdzie do tego samego wniosku i uda się w ten sposób (przez niższą frekwencję) przekonać organizatorów, że dzieci chcą się bawić tym maratonem a nie ryzykować zdrowie.

Opublikowano

Medzamir, może organizatorowi oto chodziło,  żeby sam piach był? 😉 i pomyśleć jak by było sucho to bym chyba drugie tyle jechał....😂

KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

@bbc Trudno się z Tobą nie zgodzić jeśli chodzi o start @szuszu , przecenił swoje możliwości ale z drugiej strony przecież po to są takie wyścigi żeby siebie sprawdzić i odnaleźć swoje miejsce w szeregu . Teraz tylko trzeba wyciągnąć wnioski i trenować . 

Co do dystansów Family , mam nadzieję , że jednak organizator wyciągnie wnioski z tegorocznej edycji i kolejną przygotują lepiej . 

Opublikowano (edytowane)

bbc, jeździć napewno będę jeździł bo lubię jazdę na rowerze....tak, masz rację że przeceniłem swe siły i o tym wspomniałem. Ale gdybym nie był przygotowany to bym nie dojechał wogóle do mety. Ciężej jest jechać nie znając trasy ale przejechałem dzięki temu że dużo jeżdżę po Jurze bo kocham ten region 👍😊

Nom....teraz już wiem że nie jest tak łatwo jak mi się zdawało na PRO i są limity czasowe aby być liczony i że nie ma zabezpieczenia. Pierwszy raz byłem a regulamin oczywiście że czytałem ale nie skupiałem uwagi na ten aspekt i nie brałem pod uwagę że zakończę wyścig po 5 godzinach 😂😄

Ale w przyszłym roku choć raz znów wystartuje jak wyjeżdżę trochę lasów i HOBBY....😎

Ciekawe przeżycie było....

Edytowane przez szuszu
Opublikowano
W dniu 6.10.2019 o 21:52, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

Co do dystansów Family , mam nadzieję , że jednak organizator wyciągnie wnioski z tegorocznej edycji i kolejną przygotują lepiej . 

Mam nadzieję. Choć już w Ustroniu były problemy i zbyt trudna trasa a wniosków nie wyciągnęli a jedyna reakcja na krytykę była w postaci komentarzy "przecież to są góry".

W dniu 6.10.2019 o 21:54, szuszu napisał:

bbc, jeździć napewno będę jeździł bo lubię jazdę na rowerze....tak, masz rację że przeceniłem swe siły i o tym wspomniałem.

Nie chciałem żebyś odebrał mój wpis jako krytykę. Super, że się zdecydowałeś pojechać. Ale PRO na początek było bardzo dużym błędem (szczególnie bez rekonesansu).

W dniu 6.10.2019 o 21:54, szuszu napisał:

Ale w przyszłym roku choć raz znów wystartuje jak wyjeżdżę trochę lasów i HOBBY....😎

No i o to chodzi. Nie prześpij zimy i widzimy się na pierwszym starcie w kolejnej edycji. :D

Opublikowano

Nom...

Jeszcze na rozpoczęciu sezonu na Bike Atelier nie byłem....