Skocz do zawartości

Upgrade do shimano xt, tak żeby było ok.

Radek90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam Treka Superfly 7 z 2016 r i zmieniam sobie powoli trochę części w nim. Już okazjonalnie kupiłem hamulec xt m8000 na przód oraz tarcze xt przód plus tył. Jak kupiłem hamulec to się okazało że te spece mi nie pasują do mojego starego slx, więc kupiłem też manetkę m8000 na przód. Teraz przyszła pora na drugą stronę i tu już jest gorzej bo jak to zrobić żeby to miało ręce i nogi oraz nie wymagało wymiany wszystkiego? Więc tak chciałbym hamulec xt, oraz manetkę xt m8000 tylko że jej chyba nie było na 10 rzędów tak? A jak kupię sobie hamulec m8000 i manetke m8000 to moja przerzutka się nie nada, więc też trzeba będzie ją wymienić? Więc musiał bym kupić starsze hamulce xt oraz starszą manetkę xt, tylko czy te starsze też mają te fajne funkcie co m8000? Jak bym musiał zmieniać kasetę to ona pasuje na bębenek ten co mam tak? Dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

Nie kombinuj tylko kupuj od razu wszystko m8000. Zwłaszcza że już cześć masz. I tak to zrobisz jak zacząłeś bawić się w upgrejdy :) Ale jak zaczniesz to robić na raty próbując mieszać starsze XT z nowszym to wyjdzie tylko drożej. Możesz najwyżej chwilę się wstrzymać z zakupem w nadziei że ceny ciut spadną jako że weszły grupy 12-to rzędowe. O kwestiach technicznych się nie wypowiadam. To tylko taka ogólna sugestia.

Opublikowano
Godzinę temu, Chrismel napisał:

Nie kombinuj tylko kupuj od razu wszystko m8000. Zwłaszcza że już cześć masz. I tak to zrobisz jak zacząłeś bawić się w upgrejdy :) Ale jak zaczniesz to robić na raty próbując mieszać starsze XT z nowszym to wyjdzie tylko drożej. Możesz najwyżej chwilę się wstrzymać z zakupem w nadziei że ceny ciut spadną jako że weszły grupy 12-to rzędowe. O kwestiach technicznych się nie wypowiadam. To tylko taka ogólna sugestia.

Może to i dobry pomysł, kurczę muszę to rozważyć. A co do kwestii technicznych to robił ktoś już kiedyś tak albo ma informacje?

Opublikowano
6 godzin temu, Kruk napisał:

Trochę nie dokładnie napisałeś co masz i co chcesz jak dla mnie.

Jeśli masz 10 rzędowy napęd i chcesz mieć wszystko pod 1 obejmą, a masz hebel M8000 z mocowanie I Spec 2 to tylko SLX manetka ma wersje 10 rzędową pod I Spec2:

https://www.bikester.pl/shimano-slx-sl-m7000-klamkomanetka-i-spec-ii-10-prdkoci-czarny-517132.html

( sklep to tylko przykład )

No właśnie mam manetki slx tylko starsze, a te nowe m7000 maja takie funkcje jak m8000, że o 4 można przerzucac?

Opublikowano

google nie gryzie. SLX zrzuca po 1 biegu, wrzuca 3, nie ma instant release względem XT 

Opublikowano

Tylko XT i XTR ma wrzucanie co 4 i zrzucanie co 2 lub 1. Jak masz 10 napęd a masz heble M8000 to albo manetka SLX albo walić I Spec'a i dać manetkę M780 na obejmie i z bani problem.

Opublikowano

Jak coś to na początek 

I możesz skręcić tą jedną koronkę,czyli 11s używać z kasetą 10s

Opublikowano

Ok super, dzięki za wszystkie odpowiedzi. Czyli jak coś się ruszy to już trzeba wymieniać wszystko. Kurczę tylko to montowanie na jednej obejmie mi się podoba tak czysciej na kierownicy. Ale jak bym kupił starsza manetke xt na 10 rzedow i będzie pasować do mojej kasety i przerzutki i do tego starsze heble xt na i spec B wszystko? Bo ten starszy xt też ma te wszystkie funkcje co m8000?  

Opublikowano

Jak masz napęd 10 to musi XT pod 10 działać nie ma opcji. Tak ma te same funkcje, baaa ma 4 w górę a po 2 w dół :D nowe XT mają tylko 2 i 1 w dół ( popychając dźwignie zrzucania można o 2 a pociągając tylko 1 )

I spec jest dla mnie ...niepotrzebny, czemu ? Chcesz zmienić hebel bo chcesz mocniejsze np Magury mt 7 i bach nie możesz bo i spec i wtedy jeszcze manetka do zmiany. Obejma jest wąska. ile ma 10 mm? i tak siedzi koło obejmy hebla to to tak widać :P 

Opublikowano
47 minut temu, Kruk napisał:

Jak masz napęd 10 to musi XT pod 10 działać nie ma opcji. Tak ma te same funkcje, baaa ma 4 w górę a po 2 w dół :D nowe XT mają tylko 2 i 1 w dół ( popychając dźwignie zrzucania można o 2 a pociągając tylko 1 )

I spec jest dla mnie ...niepotrzebny, czemu ? Chcesz zmienić hebel bo chcesz mocniejsze np Magury mt 7 i bach nie możesz bo i spec i wtedy jeszcze manetka do zmiany. Obejma jest wąska. ile ma 10 mm? i tak siedzi koło obejmy hebla to to tak widać :P 

No tak tylko że po lewej mam już na jednej obejmie I teraz gdybym dal na dwie to głupio by wygladalo trochę tak nie symetrycznie😆 no to chyba kupie manetke m780 oraz hebel m785 i bedzie śmigać bez zmieniania kasety oraz przerzutki. Dzięki za pomoc😎

Opublikowano

Słuchaj...możesz kupić 780 manetkę prawą na Ispec B i dokupić adapter do I spec 2 ale to będzie kosztować i moim zdaniem to jest gra nie warta świeczki. 

Opublikowano
3 godziny temu, Kruk napisał:

Słuchaj...możesz kupić 780 manetkę prawą na Ispec B i dokupić adapter do I spec 2 ale to będzie kosztować i moim zdaniem to jest gra nie warta świeczki. 

Nie no muszę chyba żadnego adaptera kupować jak kupię manetke m780 na i spec B i hamulec xt m785 też jest na i spec B? I wtedy będę mógł zostawić przerzutke i kasete 10 rzedowa i będzie ok. 

Opublikowano

jak M785 to tak tam jest I spec B noo tak jak taka klamka to tak.