Skocz do zawartości

Serwis przedniej piasty scott, słabo trzymający zacisk

Opiontany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam piaste jak na zdjeciach. Niestety posiada ona spore luzy i kasowanie ich przez dokresanie jest chyba nie możliwe. Zastanawiam sie czy można wymienić w niej wewnętrzne bieżnie. Dodatkowo piasta ta przypomina standardowe piasty shimano, wiec czy koleczki mają średnicę 3/16"? Dodatkowo mam problem, że co jakiś czas muszę poprawić osadzenie koła w widelcu bo zacisk puszcza.

20190930_232327.jpg 20190930_232310.jpg
Opublikowano

Scott wkładał piasty Formula tylko z własnym logo. Kulki są jak w Shimano, ale bieżni to raczej nie wymienisz.

Osobiście to niem wiem jak trzeba by jeździć, żeby taką piastę zaorać, bo moja ma już prawie 10 tys km nabite i serwis robiłem raz, a okazało się, że mogłem go sobie darować. Zajrzyj do środka, wymień smar i ewentualnie konusy i tyle. Czemu nie możesz zacisnąć piasty skręcaniem? Zacisk luzuje się mimo skręcania go coraz mocniej?

Opublikowano

Wymienialem jakiś czas temu smar, konusy i oske (bo pękła). Skreciłem za mocno (bo kiedyś ktoś mi powiedział zeby skręcić mocniej, a to sie później poluzuje) i konusy sie wyjechały. Zmieniłem ponownie smar i konusy (nie nowe, ale na oko całkiem dobre). Nie mogę skręcić idealnie, tak żeby nie było luzow. Udaje mi sie tylko dokrecic zostawiając z luzami lub z dużym oporem toczenia.

Co do zaciskow. Po jeździe gdzie robie dużo zakrętów i rower ogolnie lekko nie ma piasta sie przesuwa ze swojego miejsca w widelcu. Za kazdym takim razem dokrecam troche zacisk. (W tylnym kole mam podobnie)

Opublikowano
2 godziny temu, Opiontany napisał:

Skreciłem za mocno (bo kiedyś ktoś mi powiedział zeby skręcić mocniej, a to sie później poluzuje) i konusy sie wyjechały.

No to jakieś niezłe plastelinium.

Przy zaciśnieciu tak, ze aż zacisk pęknie nic z piasta nie powinno się stać.

Wygląda na to, że wyorana została miska ( górna bieżnia).

Z delikatnym luzem można spokojnie  jeździć.

Opublikowano
Godzinę temu, kaido2 napisał:

No to jakieś niezłe plastelinium.

Przy zaciśnieciu tak, ze aż zacisk pęknie nic z piasta nie powinno się stać.

Wygląda na to, że wyorana została miska ( górna bieżnia).

Z delikatnym luzem można spokojnie  jeździć.

Dla wyjaśnienia pisałem o mocnym skręceniu konusów. Zacisk za każdym razem staram się zacisnąć mocno, ale nie na tyle, abym później miał problemu ze zdjęciem koła (myślę, że w tym przypadku nie robię nic źle, bo mam też inne rowery z miękką osią i tylko w tym jednym mam problem z luzującym się kołem).
Co do jazdy z delikatnym luzem... nie czuje się bezpiecznie. Wymagam od roweru przyzwoitej sztywności. Czasami ten rower jeździ na przykład po Rychlebskich ścieżkach.

Opublikowano
4 godziny temu, Opiontany napisał:

Nie mogę skręcić idealnie, tak żeby nie było luzow. Udaje mi sie tylko dokrecic zostawiając z luzami lub z dużym oporem toczenia.

To wszystko wskazuje na wyoranie miski, punktowe ( bo konusy wymieniałeś). dzieje się to na skutek za mocnego skręcenia  plastelinowych konusów ( pisałeś, ze się wytarły).

Dla mnie to jasne, bo nie jeden taki przypadek  na kiepskich piastach przerabiałem.

Obecnie nie skrontrujesz tego już tak by nie było luzu i koło miało optymalne opory toczenia. Albo delikatny luz i koło się kręci,  albo dokręcisz i koło się nie kręci.

35 minut temu, Opiontany napisał:

Czasami ten rower jeździ na przykład po Rychlebskich ścieżkach.

Co nie oznacza, ze od minimalnego luzu, coś się temu roweru stanie, a tymbardziej Tobie.

Bardziej niepokojące jest luzowanie się zacisku.

I ciężko w tym wypadku stwierdzić co jest powodem, trzeba by to obadać organoleptycznie.

Opublikowano

Opiontany

Kup sobie ośki na imbus a nie na szybkozamykacz. Nie jest to drogie, a warto.

Opublikowano

I wymień koło, albo piastę jak masz emocjonalny stosunek do obręczy, bo z obecnej to już nic nie będzie.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Na razie wymienię kulki, może też jakieś lepsze konusy i zacisk. Zobaczymy jak to będzie hulać :)

Opublikowano
10 godzin temu, Opiontany napisał:

Na razie wymienię kulki, może też jakieś lepsze konusy i zacisk.

Ja w swoim widelcu dodałem blaszki aluminiowe ok. 0.6 mm wygięte w "U" jako wypełniacz między piastą a widelcem.