Skocz do zawartości

Obracający się ESI Grip

mariuszm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Od paru dni mam problem z jednym z chwytów ESI. Przy obecnej pogodzie, gdy jest dużo wilgoci w powietrzu, grip staje się luźny i z łatwością można go obrócić i zdjąć. Ale tylko jeden, drugiemu nic nie jest. W rowerze żony też są ESI i nie ma z nimi problemu. 

Zauważyłem, że jak zdejmę i wysuszę suszarką, to po nałożeniu grip siedzi stabilnie... Aż nie zacznie padać i nie nasiąknie wodą.  Spotkaliście się z czymś takim? Jest jakiś patent na to, czy tylko zakup nowego? 

Opublikowano

Może pomogłoby nawinięcie taśmy izolacyjnej pod tym ruchliwym gripem. Zwiększysz w ten sposób średnicę kierownicy.

Opublikowano

Wygląda na słabszy egzemplarz.Jest to dziwne, bo moje Esi nawet po schlapaniu deszczem siedziały stabilnie. 

Opublikowano
31 minut temu, mariuszm napisał:

Spotkaliście się z czymś takim?

Mam dokładnie tak samo. Właśnie zacząłem się zastanawiać co z tym zrobić. Kupować nowych absolutnie nie zamierzam. A pomysł Szivy z taśmą może być rozwiązaniem.

Opublikowano

Możesz podkraść 2 połowie lakier do paznokci i dać odrobinę, po kropelce w 2-3  miejscach na kierownicę i założyć chwyty.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Moje też siedzą czy sucho czy mokro.  Zakładałeś wg instrukcji , na płyn? Czy jakiś inny patent?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kruup napisał:

Na co je zakładałeś? 

Na płyn do mycia naczyń. Wszystkie tak założyłem, a tylko z tym jednym jest obecnie problem.

Edytowane przez mariuszm
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mariuszm napisał:

Na płyn do mycia naczyń. Wszystkie tak założyłem, a tylko z tym jest obecnie problem.

Może to jest problemem, ja bym to bardzo dokładnie wypłukał w wodzie potem przetarł wszystko benzyna ekstrakcyjną i założyłbym je na banzyne lub spirytus. Zakładałem już kilka razy na benzynę ekstrakcyjną i na spirytus izopropylowy, nigdy nie miałem problemu z obracającymi się gripami.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, Kruup napisał:

...przetarł wszystko benzyna ekstrakcyjną i założyłbym je na banzyne lub spirytus....

Też mam takie wrażenie, że jakaś tłusta plama może być przyczyną zjawiska. Może dokładne wyczyszczenie (zwłaszcza z tłuszczu) wyeliminuje problem... może...

Opublikowano

Płyn do naczyń to zły pomysł. Wkładaj na zwykłą wodę.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Aby gripy Esi działały jak przewiduje producent, nie powinno się nakładać żadnej taśmy, żadnego płynu do naczyń, żadnych lakierów do włosów, ale właśnie sama woda. Ściągnij grip, porządnie wypłucz go w gorącej wodzir. Odtłuść kierownicę. Namocz grip wodą i naciagnij na kierownicę. Pozwól mu wyschnąć lub podsusz. Powinno być ok. 

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
Opublikowano

Dobra. Odtłuścilem kierownicę, wytarłem papierowym ręcznikiem do sucha. Grip umyłem gruntownie pod gorąca wodą, pościskałem, aby wszystko co jest w środku wyszło, i nałożyłem. Chwilę potraktowałem suszarką i jutro zobaczę. 10 godzin w temperaturze pokojowej powinno starczyć. Trochę zamieszania, ale może ten akurat jest jakiś felerny. Dam znać jutro czy sukces czy porażka 😀 Dzięki 👍

Opublikowano

Ja zakładałem na sprężone powietrze i mam dokładnie identyczny objaw. Jeden się rusza, drugi nie.

Opublikowano (edytowane)

Ja zakładałem  na płyn do szyb z alkoholem. W każdej instrukcji montażu alkohol się przewija. 

Edytowane przez elmapeto
Opublikowano (edytowane)

Nie daje się płynu do naczyń!

Woda z płynu odparuje,ale tak jak w twoim wypadku,gdy trochę popada kierownica staję się śliska.

Tylko woda może być ciepła wtedy prościej założyć.

Ew.płyn do szyb na alkoholu.

Ps.Nie zapomnij o powtórzeniu odtłuszczania w rowerze żony ;) 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Ja mam co prawda jakieś podróby esi z Chin, ale gdzieś wyczytałem, że należy kierownicę obficie spsikać izopropanolem i wtedy wciskać. Tak zrobiłem, gripy weszły gładko, odoczekałem 12h i tak już 350km zrobiły bez problemów.

Opublikowano

Niestety ponowne założenie po odtłuszczeniu wszystkiego niewiele dało i po nocy grip nadal się rusza. Nie wiem, może to kwestia wyrobienia silikonu, bo grip był przenoszony ze starej kierownicy. Tak czy siak rano zsunął się bez problemu. Zastosowałem więc patent @Sziva Wytarłem ponownie kierownicę, okleiłem taśmą przezroczystą, jedną warstwę, aby tylko minimalnie zwiększyć średnicę kierownicy i nasunąlem grip. I siedzi ciasno i sztywno. Nie jest to wzorcowy montaż ale wydaje się być skuteczny.

Opublikowano
8 godzin temu, mariuszm napisał:

Niestety ponowne założenie po odtłuszczeniu wszystkiego niewiele dało i po nocy grip nadal się rusza. Nie wiem, może to kwestia wyrobienia silikonu, bo grip był przenoszony ze starej kierownicy. Tak czy siak rano zsunął się bez problemu. Zastosowałem więc patent @Sziva Wytarłem ponownie kierownicę, okleiłem taśmą przezroczystą, jedną warstwę, aby tylko minimalnie zwiększyć średnicę kierownicy i nasunąlem grip. I siedzi ciasno i sztywno. Nie jest to wzorcowy montaż ale wydaje się być skuteczny.

Stary indiański sposób :D 

Opublikowano

Noo montaż girpów na płyn do naczyń... zły pomysł, nie dość że zostaje on pod gripem to jeszcze robi śliską powierzchnię.

Ja robię to na płyn do szyb i jest ciasno :) więcej zachodu i męczenia się ale odparowywuje i nic nie pozostawia :)

Patent z lakierem do włosów jest okej ale nie przy zastosowaniu płynu do naczyń wcześniej :D 

Ja polecam gripy absolut black, moim zdaniem w odczuciu dłoń-grip lepsze od ESI.