Grzegorz_Macko Opublikowano 30 Września 2019 Opublikowano 30 Września 2019 (edytowane) Chciałbym odcudzić koła w rowerze MTB. Rower nic specjalnego (Indiana X-Pulser 6.9) i do ramy się za bardzo nie przywiązuję, ale jak zainwestuję w koła, to fajnie jak by były na przyszłość. Widelec i rama są na system QR przód 100mm, tył 135mm (pod kasetę 10s). Z tego co zdołałem wyczytać i zrozumieć, to: - na przód, najlepiej zakupić koła z piastą 15x100 i założyć adaptery, ale nie bardzo się orientuję, czy to producent piasty ma wspierać te adaptery, czy można je założyć do dowolnej piasty 15x100? - na tył, można by zakupić z piastą 12x135 i równiez zastosować adapter (end cap'y). Takie koła, mogłyby w przyszłości zostać przełożone do ramy na oś sztywną, z zastrzeżeniem, że rama z tyłu jest na 135mm, więc gdyby była na 142mm, to już nowa piasta jest potrzebna? Czy tu trzeba sie pilnować z wyborem producenta, aby dopasować poźniej te adaptery? Jeżeli chodzi o tarcze hamulcowe, to mam center lock, ale jeżeli piasty będą tego wymagać, to zakupie nowe tarcze pod montaż na śruby. Z góry dzieki za pomoc. Dodam, że ja ważę 89kg, a jazda, to ścieżki leśne i maratony XC. Edytowane 30 Września 2019 przez Grzegorz_Macko
Gość Opublikowano 30 Września 2019 Opublikowano 30 Września 2019 Z tego co ja się orientuje to każdy adapter powinien pasować na przodzie. Mam taki w domu, można powiedzieć że to kawałek rurki :) na tył możesz kupić taka piastę jak napisałeś (mam taka u siebie w rowerze) Taką piastę 135 można później wsadzić do ramy o rozstawie 142 dokupując odpowiednie adaptery do tarczy hamulcowej. (nie wiem też czy są jakieś adaptery na centerlock na pewno są na 6 śrub) Do 148 nie da rady już wsadzić takiej piasty.
Kruk Opublikowano 30 Września 2019 Opublikowano 30 Września 2019 Co do piast zawsze będę polecał Novateca, bo ma dobrą cenę w stosunku do tego co daje: Bębenek 11 lub XD do wyboru, 4 maszynowe łożyska, lekka konstrukcja, możliwość doboru jakiego się chce adaptera. http://www.rowerowyraj.pl/piasty-mtb-tylnie/1979-piasta-tyl-novatec-d792sb-czarna-283236-otworow.html a przód: http://www.rowerowyraj.pl/piasty-mtb-przednie/1977-piasta-przod-novatec-d791sb-czarna-283236-otworow.html I w przedniej i tylnej piaście masz możliwość adapterów jakie chcesz.
Grzegorz_Macko Opublikowano 30 Września 2019 Autor Opublikowano 30 Września 2019 Dzieki za konkrety. Z tego co wygooglałem, z piasty 135mm może zrobić 142mm, tylko wymienia się tulejkę w piaście, natomiast żeby ze 142 zrobić 148, to wtedy można dokupić dodatkową podkładkę pod tarcze hamulcową i dać podkładkę dystansującą na ośkę. Dałem zlecenie do wyceny na Novatec'ach
Franz Mauer Opublikowano 30 Września 2019 Opublikowano 30 Września 2019 Nawet teraz możesz mieć sztywne osie. Wystarczy do nowych Piast wsadzić adaptery pod oś 10 lub 9 mm np. DT SWISS RWS 10, BO takie osie wejdą w haki obecnej ramy i amortyzatora. Jak zmienisz ramę na wkrecaną sztywną oś to wyciągasz adaptery i gotowe.
Grzegorz_Macko Opublikowano 2 Października 2019 Autor Opublikowano 2 Października 2019 Odnośne DT Swiss RWS, to o ile jestem w stanie znaleźć 10x135mm, to za diabła nie widzę ofert na 10x100mm do przedniego widła.
Kruk Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 wpisz 9x100 RWS Thru bolt https://allegro.pl/oferta/dt-swiss-zacisk-przod-thru-bolt-9-100mm-alu-8515829953?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=CjwKCAjwldHsBRAoEiwAd0JybfCPAKh7ZokvPyO4UJ46Qse-ZmEJgBLlE-XbwuNmuIh9AvHvS9zQoxoCoHkQAvD_BwE
Grzegorz_Macko Opublikowano 2 Października 2019 Autor Opublikowano 2 Października 2019 No to , że o średnicy 9mm jest to wiedziałem, ale dlaczego nie ma o średnicy 10mm, jak do tyłu? Przecież dziura w widelcu bedzie taka sama, żeby pomieścić 10mm ośkę.
Kruk Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Ośka z przodu jest 9mm a z tyłu 10mm ale się przyjęło że to standardy 9QR. Dlatego: Przód - RWS Dt Swiss 9mm Thru bolt Tył - RWS Dt Swiss 10mm Thru bolt proste?
Rekomendowane odpowiedzi