Skocz do zawartości

Przerzutka tiagra w Marin Gestalt 2 ociera o oponę.

pman16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem w rowerze Marin Gestalt 2, mianowicie fabrycznie jest tam montowana przerzutka z przodu z grupy tiagra u mnie do dwu-rzędowej korby. W momencie gdy wrzucę na blat, w swoim najwyższym położeniu lekko obciera o bieżnik opony - takim elementem będącym częścią dźwigni do której montuje się linkę. Wyraźnie słychać to podczas jazdy przy mocniejszym pedałowaniu, ale poza tym niepokoi mnie ta bliska odległość od opony i niemożność założenia innych gum, np nieco szerszych czy też z bardziej agresywnym bieżnikiem. Załączam zdjęcia poglądowe i proszę o pomoc w odpowiedzi na pytanie czy można coś z tym zrobić?

pic_01.jpg pic_2.jpg
Opublikowano (edytowane)

Biegi się zmieniają prawidłowo? Bo na moje oko to jest pozycja przerzutki do poprawy, bo klatka ma być równolegle z blatami korby - przy okazji śruba odsunie się od opony i problem zniknie.

Co do miejsca na oponę to rzeczywiście co kot napłakał. Każda szersza opona, która Ci się marzy będzie jednocześnie wyższa i pewnie się już nie zmieści.

Edytowane przez seraph
Opublikowano

Tak, biegi zmieniają się idealnie, trymowanie działa na obu blatach. To może być złudzenie wynikające z perspektywy na zdjęciach, ale wózek jest ustawiony równolegle - sprawdzane.

Tam jest aktualnie oponka 700x32, producent niby pisze że powinna wejść 700x35, ale faktycznie nie widzę tego.

Opublikowano

Ja miałem podobny problem w Gestalcie 1 gdzie jest Sora, jednak konstrukcja ramienia jest bliźniacza. Fakt, że mam znacznie szersze opony niż dopuszcza producent (dopuszczone max 35mm a ja założyłem 40mm, efektywnie prawie 42mm). Ostatecznie postanowiłem założyć przednią przerzutkę z grupy 105, która ma zupełnie inną budowę bez tak długiego ramienia. Koszt nie tak duży a przy okazji udało się wyeliminować słabą stronę Sory, która lubiła się przyciąć i nie zrzucić z blatu przy większym zakurzeniu/zabłoceniu.

Opublikowano

Dobry pomysł, Gestalt 1 ma tą samą ramę co Gestalt 2. Nie było problemu ze współpracą z klamkomanetkami?

Btw. jaka opona Ci się tam zmieściła w tym rozmiarze? Oprócz przedniej przerzutki jest tam też dość mała odległość między rurą podsiodłową i oponą.

Opublikowano

Mam założone Schwalbe G-one Allround 40mm. Właśnie prześwit na rurze podsiodłowej jest minimalny ale na razie problemów nie ma. Przerzutka dogadała się bez problemu z klamkomanetką. 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Pewnie pójdę w stronę inwestycji w nową przerzutkę. Narazie jednak, jako że rower jest na gwarancji to oddałem go do serwisu z tym problemem, zobaczę co zrobią. Ewentualnie jak sprawa się rozwinie w inny sposób to napiszę dla potomnych, bo sam szukałem trochę po internetach i nie było wskazówek związanych z tym modelem.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

pman16 i jak rozwiązałeś problem ? co powiedzieli na serwisie z szerszą oponą  ? u mnie ten sam kłopot.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Z kołem nie próbowałem w końcu, nie wydaje mi się to też jakimś dobrym pomysłem żeby odciągać koło na szprychach od strony napędu - tam specjalnie jest nieco asymetryczne w stronę napędu żeby było sztywniej.

Rozwiązałem u siebie tak: wrzuciłem korbę Shimano GRX grx fc-rx600, oraz przerzutkę przednią z serii GRX. Ma ona inną konstrukcję i nie posiada tego dzyndzla jak tiagra. Niestety o ile zrobiło się więcej miejsca, to szału nie ma - max opona 35c wchodzi. Dzieje się tak dlatego że przerzutka GRX jest mocowana do ramy, a Gestalt 2 nie ma tego mocowania fabrycznie, trzeba było zastosować adapter na obejmę i to on teraz ogranicza wielkość opony. Zdecydowałem się a przednią przerzutkę GRX bo wyczytałem że korba i ogólnie napęd GRX ma zmienioną linię łańcucha (46,9mm) i może być problem z przerzutką z grupy 105. U mnie ten GRX działa super, aczkolwiek nie mam pewności że ta przerzutka 105 nie dogadałaby się z korbą. W grupach na facebook widziałem takie konstrukcje czyli korba GRX + przerzutka 105 i ludzie twierdzili że da się wyregulować. To była by najlepsza opcja, bo przerzutka 105 nie potrzebuje adaptera, ma fabrycznie mocowanie na obejmę.

Opublikowano

Zakładałem już Gravel King SK 35c, oraz Continental contact speed 35c - obie przy moim ustawieniu wchodzą i zostaje jakieś 2-3mm odstępu od tego adaptera przerzutki ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć

Mam Gestalta 2 2019, zmienione koła na obręczy xr331 szer. wew. 20 mm założona opona G-One Speed 35. Faktycznie ramię przerzutki tarło o oponę, ale zmniejszyłem wychylenie przerzutki i mam ze 2-3 mm miejsca. Jednak łańcuch zaczyna trzeć o prowadnik przerzutki jak z tyłu wrzucę 9, na 10 to już jest stałe tarcie. Podejrzewam że i to dałoby się podregulować, nie próbowałem dalej bo na razie praktycznie nie korzystam z tych przełożeń.

m-peter byłoby super gdybyś wrzucił zdjęcie z miejscem od rury podsiodłowej i przy ramieniu przerzutki 105, założyłem na chwilę koło z WTB Riddler 37 i opona już się przyblokowała o rurę podsiodłową

fakt, że raczej nie będę wrzucał grubszej opony, tym bardziej że miejsca jest mało i jak opona zabierze ciut błota to zaraz gromadzi się przy przedniej przerzutce

pman16 czemu zmieniałeś korbę, mniejsze tarcze? Ja ewentualnie zastanawiam się nad zamianą dużej tarczy na 46 zębów od przełajowej korby Shimano FC-CX50.

Edytowane przez Peadyr
Opublikowano

Marin Gestalt 1, opony Schwalbe G-one Allround 40mm, przerzutka 105 R7000. Opona nie trze o wózek przerzutki, trzeba tylko mocno odgiąć linkę. Ja niestety zostawiłem zbyt krótką i czasami muszę to poprawiać. Przy najbliższym większym serwisie będę musiał założyć dłuższą. 

D5906237-3580-4E9C-B58C-B37D9496CB05.jpeg 2771525C-82AF-47F6-93EB-5F272B6FB440.jpeg
Opublikowano

m-peter dzięki za foto!

Miejsce przy rurze podsiodłowej wygląda na ledwo co mniejsze niż ja teraz mam z G-One Speed 35. Myślałem wcześniej o tych właśnie oponach, jak najdzie mnie bardziej na teren to zrobię taki sam zestaw Allround 40mm + przerzutka 105.

Opublikowano
12 godzin temu, Peadyr napisał:

Myślałem wcześniej o tych właśnie oponach, jak najdzie mnie bardziej na teren to zrobię taki sam zestaw Allround 40mm + przerzutka 105.

Ja uległem zapewnieniom jednego z serwisantów ze sklepu (nie ze sklepu, w którym kupiłem rower), że Allround 40mm mieści się bez problemu. Faktycznie, mieści się jednak jak wjedziesz w większe błoto, które oblepi opony to masz zafundowane szlifowanie lakieru dolnego tylnego widelca. Dodatkowo, prześwit na przednim widelcu od góry też minimalny co kończy się zapychaniem rury sterowej błotem. Po wyschnięciu zaczyna wychodzić z rury i szlifować o oponę, z którą nic się nie dzieje ale dźwięk irytuje. Po zamontowaniu przedniego mikro błotnika od Ass Savers problemu nie ma ale ze względu na mały prześwit, błotnik lubi się przesunąć o 0,5mm i zaczyna być słychać lekki szlif opony.

Podsumowując, gdybym teraz zakładał podobne opony to ograniczyłbym się jednak do Allround 35mm.

Opublikowano

m-peter, u Ciebie przy 40mm opony jest więcej miejsca niż u mnie przy GK SK 35c ;) Chyba jednak różnią się te ramy w gestaltach, albo co..

Pprzerzutka GRX wygląda dokładnie tak samo jak ta 105. Kupiłem ją tylko dlatego, że chciałem zmienić tarcze na mniejsze co zapewniała korba GRX, a gdzieś tam wyczytałem że w związku ze zmienioną linią łańcuch w GRX przerzutka 105 może nie dać się wyregulować.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Właśnie też myślałem o zmianie tej opony na coś z więszym bieżnikiem. Często jak na trasie mam odcinki z piachem to orginały nie dają rady i szukam czegoś z kostką.

CONTINENTAL Mountain King CX w szerokości 35 podejdzie czy będzia tarła - jak sądzicie?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czyli ten Marin Gestalt 2 2019 to taki nie do końca w pełni gravel ? Jak producent podaje max 35 to taki bardziej przełaj :/ już sam nie wiem co kupić, trafia mi się właśnie ten rowerek ale czy ta opona będzie w jakimś stopniu uniwersalna (nie mówię tu i ciężkim terenie bo po takim nie jeżdżę )?

Opublikowano (edytowane)

Pamiętaj, że Gestalt jako platforma ma już kilka lat. To (chyba?) jeden z pierwszych graveli (przynajmniej oficjalnie tak nazywanych), gdzie 35mm to i tak był szczyt oczekiwań. Jeśli szukasz czegoś, gdzie upchasz dwucalowe opony to musisz szukać innej ramy. Jest też opcja założenia kół 650 z oponą 47mm (jednak mała uwaga, nie wszystkie  opony  o takiej nominalnej szerokości mieszczą się w tylnym widelcu, niestety WTB Venture, które kupiłem mają za szerokie boczne klocki i ocierają). 

Edytowane przez m-peter