hanus Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 Panie i Panowie... Ostatnio mam nieszczęście z tym moim przełajem (wszystko chce mnie zniechęcić do jazdy chyba), ale do rzeczy szukam jakiś opon do mojego wehikułu. Obecnie mam zamontowane duro moe joe 35c (fajna guma to byla, ale jedna mi się rozerwała na boku gdzie jeszcze full bieżnika mam ;/ Szukam opon najchętniej szerszych od 35c do 42c które dadzą sporo przyczepności w lesie i polnych drogach i po asfalcie jakoś pojadą, choć las większy priorytet Do tego nie jakoś mega drogie tak do 1oo zł max Tak wiem to nie dużo, ale na rowerze się nie ścigam i nie chcę wydawać dużo :thanks: Szukając jakiś opon znalazłem takie oto typy: KENDA FLINTRIDGE 700x40C sport (tańsza wersja)WTB NANO 700x40c COMP CONTINENTAL CYCLO X-KING 700x35C (jednak wolałbym coś szerszego) CONTINENTAL Race King CX 700x35C (jednak wolałbym coś szerszego) CONTINENTAL AT RIDE 700x42c (mam jedną taką i ostatnio gumy na niej łapię wersja z drutem) CST CRISSCROSS 700x40C CST PIKA 700x38c Macie jakieś inne propozycje? Śmigaliście na jakieś z tych opon? Proszę o opinię, oraz pomoc w wyborze
Red Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 CST przebija wszystko pod względem trwałości. Więc jeśli ten parametr jest dla ciebie ważny to bierz. Żeby to jechało dobrze także na szosie to raczej model Pika
hanus Opublikowano 29 Września 2019 Autor Opublikowano 29 Września 2019 Kenda jeszcze dość fajnie wygląda i trochę mnie kusi ;/ Śmigałeś na tach cst? CST miałem fabrycznie w rowerze jakiś dziwny model i sobie je chwaliłem;) A z tych dwóch bardziej skłaniałbym się ku modelowi CRISSCROSS ze względu na rozmiar, oraz bardziej agresywny bieżnik, choć po asfalcie też sporo km wpada, gównie jazda do pracy... (a drugiego szosowego zestawu kół szkoda mi używać na dojazdy do pracy ze względu na słabe jakościowo ścieżki) Więc oponka musi jakoś się toczyć również po asfalcie.
Red Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 W gravelu mam Pika i na szutrach, piachach i lekkim błocie są okej. Nieźle chodzą na asfalcie. Za to w dużym błocie są średnie. Jeśli chodzi o trwałość to nawet laczka nie złapałem. Co do szerokości do wydaje mi się że w CrissCross'ie robi ją wyraźnie większy protektor a nie balon jako taki (oczywiście mogę się permanentnie mylicie bo nigdzie nie widziałem jej na żywo - czyli założonej na kole). 1
hanus Opublikowano 30 Września 2019 Autor Opublikowano 30 Września 2019 @Red podrzucisz jakąś fotkę jak ta oponka wygląda "na żywo"
Red Opublikowano 30 Września 2019 Opublikowano 30 Września 2019 Aktualnie nawet nie ma mnie w kraju 😅
hanus Opublikowano 30 Września 2019 Autor Opublikowano 30 Września 2019 Aktualnie nawet nie ma mnie w kraju Spoko
hanus Opublikowano 2 Października 2019 Autor Opublikowano 2 Października 2019 Kupiłem jednak cst ze względu na cenę Bieżnik na żywo jeszcze bardziej hardrockowy niż na zdjęciach zobaczymy jak opona będzie się spisywać. 1
sender Opublikowano 5 Października 2019 Opublikowano 5 Października 2019 W dniu 2.10.2019 o 22:06, hanus napisał: Kupiłem jednak cst ze względu na cenę Bieżnik na żywo jeszcze bardziej hardrockowy niż na zdjęciach zobaczymy jak opona będzie się spisywać. czekam na recenzję po dłuższym czasie, bo powoli schwalbe rocket one mi się z tyłu kończy. Najbardziej interesuje jak na błocie i piachu to to się sprawuje. 1
hanus Opublikowano 8 Października 2019 Autor Opublikowano 8 Października 2019 @sender coś tam pojeździłem i porównując ją jako napędową oponę do conti at ride 42c, po błocie, głębokich leśnych kałużach idzie jak szatan, mokry piach (bo o suchy ciężko teraz) elegancko. Tylko to takie pierwsze wrażenia 👍 Trochę błota ⬆️⬆️ Ogólnie opona ma inny profil jak ta conti. Conti jest taka "kwadratowa" od góry, a cst takie jajo i chyba jej to sporo pomaga w grząskim terenie bo szybko dokopuje się do twardego, przynajmniej mam takie wrażenie. Mam nadzieję, na zdjęciach to widać. 1
faferekprzemek Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Czy posiadasz jeszcze ten model opon? Mógłbyś zmierzyć ich wysokość od obręczy do czubka opony?
Rekomendowane odpowiedzi