Skocz do zawartości

Jaką oponę wybrać do przełaja 35-42c?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie i Panowie... Ostatnio mam nieszczęście z tym moim przełajem :D (wszystko chce mnie zniechęcić do jazdy chyba), ale do rzeczy szukam jakiś opon do mojego wehikułu. Obecnie mam zamontowane duro moe joe 35c (fajna guma to byla, ale jedna mi się rozerwała na boku gdzie jeszcze full bieżnika mam ;/

Szukam opon najchętniej szerszych od 35c do 42c które dadzą sporo przyczepności w lesie i polnych drogach i po asfalcie jakoś pojadą, choć las większy priorytet ;) Do tego nie jakoś mega drogie tak do 1oo zł max Tak wiem to nie dużo, ale na rowerze się nie ścigam i nie chcę wydawać dużo :thanks: Szukając jakiś opon znalazłem takie oto typy:

KENDA FLINTRIDGE 700x40C sport (tańsza wersja)

WTB NANO 700x40c COMP

CONTINENTAL CYCLO X-KING 700x35C (jednak wolałbym coś szerszego)

CONTINENTAL Race King CX 700x35C (jednak wolałbym coś szerszego)

CONTINENTAL AT RIDE 700x42c (mam jedną taką i ostatnio gumy na niej łapię wersja z drutem)

CST CRISSCROSS 700x40C

CST PIKA 700x38c

Macie jakieś inne propozycje? Śmigaliście na jakieś z tych opon? Proszę o opinię, oraz pomoc w wyborze

Opublikowano

CST przebija wszystko pod względem trwałości. Więc jeśli ten parametr jest dla ciebie ważny to bierz. Żeby to jechało dobrze także na szosie to raczej model Pika

Opublikowano

Kenda jeszcze dość fajnie wygląda i trochę mnie kusi ;/

Śmigałeś na tach cst? CST miałem fabrycznie w rowerze jakiś dziwny model i sobie je chwaliłem;) A z tych dwóch bardziej skłaniałbym się ku modelowi CRISSCROSS ze względu na rozmiar, oraz bardziej agresywny bieżnik, choć po asfalcie też sporo km wpada, gównie jazda do pracy... (a drugiego szosowego zestawu kół szkoda mi używać na dojazdy do pracy ze względu na słabe jakościowo ścieżki) Więc oponka musi jakoś się toczyć również po asfalcie.

Opublikowano

W gravelu mam Pika i na szutrach, piachach i lekkim błocie są okej. Nieźle chodzą na asfalcie. Za to w dużym błocie są średnie. Jeśli chodzi o trwałość to nawet laczka nie złapałem.  Co do szerokości do wydaje mi się że w CrissCross'ie robi ją wyraźnie większy protektor a nie balon jako taki (oczywiście mogę się permanentnie mylicie bo nigdzie nie widziałem jej na żywo - czyli założonej na kole).

• Lubię to! 1
Opublikowano

Kupiłem jednak cst ze względu na cenę
Bieżnik na żywo jeszcze bardziej hardrockowy niż na zdjęciach zobaczymy jak opona będzie się spisywać. 2d5c71a52dc818fb010d14c44245d9d2.jpgf1fbaacf1189b8969d95598ac1aa3cbd.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 2.10.2019 o 22:06, hanus napisał:

Kupiłem jednak cst ze względu na cenę emoji1745.png
Bieżnik na żywo jeszcze bardziej hardrockowy niż na zdjęciach emoji23.png zobaczymy jak opona będzie się spisywać. 

czekam na recenzję po dłuższym czasie, bo powoli schwalbe rocket one mi się z tyłu kończy. Najbardziej interesuje jak na błocie i piachu to to się sprawuje.

• Lubię to! 1
Opublikowano

@sender  coś tam pojeździłem i porównując ją jako napędową oponę do conti at ride 42c, po błocie, głębokich leśnych kałużach idzie jak szatan, mokry piach (bo o suchy ciężko teraz) elegancko. Tylko to takie pierwsze wrażenia 👍

IMG_20191003_170106.thumb.jpg.bee623ef831844a1276949432306a934.jpg

Trochę błota ⬆️⬆️

Ogólnie opona ma inny profil jak ta conti. Conti jest taka "kwadratowa" od góry, a cst takie jajo i chyba jej to sporo pomaga w grząskim terenie bo szybko dokopuje się do twardego, przynajmniej mam takie wrażenie. 

IMG_20191008_203238.thumb.jpg.900226c1f1daa9d0664bc5c9656ed00a.jpgIMG_20191008_203300.thumb.jpg.c28a867c9889b87ecb6eef1ad79768e6.jpg

Mam nadzieję, na zdjęciach to widać. 

• Lubię to! 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy posiadasz jeszcze ten model opon? Mógłbyś zmierzyć ich wysokość od obręczy do czubka opony?