Axel Bikeman Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 Witam, Moze ktos cos pomoze, czasami trenazer dostaję jakiegos dziwnego rezonansu jak by cos bylo niedokrecone. Calyme mechanizm oporowy rozkrecony, lozyska w pożądku nic nie lata nic sie puka. Dziwne dzwieki wystepuja nie zawsze, nie ma znaczenia jaki opor jaka prędkości kadencja sila krecenia, raz jesta nieraz przez godzine krecenia jest cisza tak jak powinno byc. Jakies pomysły co to moze byc?
Gość Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 A to na 100% z trenażera się wydobywa? Może rower wpada w rezonans? A trenażer stoi cały czas w tym samym miejscu? Może masz minimalnie krzywą podłogę. U mnie bardzo pomogły i na wyciszenie i na odczucia z jazdy takie wycieraczki za 12 złotych z Leroy Merlin: https://www.leroymerlin.pl/dywany-i-wykladziny/wycieraczki-zewnetrzne-i-wewnetrzne/wycieraczki/wycieraczka-zewnetrzna-alfa-60-x-40-cm-gumowa-czarna,p19357,l1225.html?gclid=Cj0KCQjwrMHsBRCIARIsAFgSeI1WZl3bi4bSseA-MiWj2rYZCVlQiI3vj9R4zNOVPF8OcJ48I6j8oZcaAvKDEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Jedna jest pod przednim kołem, a dwie pod trenażerem. Pozwalają one uginać się i wychylać trenażerowi wraz z rowerem, przez co całość nie jest aż tak przesztywniona.
Axel Bikeman Opublikowano 29 Września 2019 Autor Opublikowano 29 Września 2019 Myślę że to na pewno jest z trenażera, bo jak rozpędzę rolkę i wpadnie w ten rezonans schodzę z roweru, odpinam koło więc rolka toczy się sama bez oporu i dźwięk pozostaje mniej więcej w miejscu połączenia koła masowego z rolką, tak jakby łożysko się rozsypało, ale na łożysku nie ma luzu i kręci się mega cicho.... ;/
Gość Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 5 godzin temu, Axel Bikeman napisał: Myślę że to na pewno jest z trenażera, bo jak rozpędzę rolkę i wpadnie w ten rezonans schodzę z roweru, odpinam koło więc rolka toczy się sama bez oporu i dźwięk pozostaje mniej więcej w miejscu połączenia koła masowego z rolką, tak jakby łożysko się rozsypało, ale na łożysku nie ma luzu i kręci się mega cicho.... ;/ Może dopiero pod obciążeniem łożysko wydaje dźwięki? Ja tak miałam ostatnio z rolką z Tacx Smart Flow. Bez wpiętego koła, rolka toczyła się cicho. Po wpięciu koła było tak: https://photos.app.goo.gl/xci88E9wRJEus43h7 Oddałam w ramach gwarancji do Decathlonu i wymienili mi za dopłatą z mojej strony na Vortexa.
Axel Bikeman Opublikowano 29 Września 2019 Autor Opublikowano 29 Września 2019 Mi z gwarancji już nic bo trenazer mam ponad 3 lata. Chyba pozostanie glosniej muzyka na sluchawkach dojechać go tej zimy a na następną cos szukac nowego tego oddac na zlom za parę groszy 😁
Red Opublikowano 29 Września 2019 Opublikowano 29 Września 2019 7 godzin temu, Axel Bikeman napisał: Myślę że to na pewno jest z trenażera, bo jak rozpędzę rolkę i wpadnie w ten rezonans schodzę z roweru, odpinam koło więc rolka toczy się sama bez oporu i dźwięk pozostaje mniej więcej w miejscu połączenia koła masowego z rolką, tak jakby łożysko się rozsypało, ale na łożysku nie ma luzu i kręci się mega cicho.... ;/ Pomyśl nad wymianą smaru w łożysku. U mnie to podziałało.
Axel Bikeman Opublikowano 30 Września 2019 Autor Opublikowano 30 Września 2019 Spróbuję tak zrobic, łożysko zamkniete maszynowe ale wiadomo że da sie otworzyć, umyć i nałożyć nowy smar ☺
Rekomendowane odpowiedzi