Skocz do zawartości

Jaka kierownica gięta czy prosta?

Axel Bikeman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, waham sie na zakupem kierownicy gietej czy prostej. W sumie prosta mam teraz z minimalnym chyba 6 stopniowy gieciem do tyłu. Wybór padł teraz na model Accent Exrcute, i waham sie nad dwiema opcjami. Obie maja taka sama szrokosc tj. 710mm, z tym ze jedna to wzniso 5 mm druga 12 mm obie maja giecie do tyłu 9 stopni. Pytanie jaka lepsza bo ponosc sa zdania ze 5 mm wzniosu to nadal kiera plaska. Zmieniam tez mostek, teaz mam 90 mm Ale giecie w tyl na obecnej kierze jest mniejsze, wiec przy zakupie kierownicy execute o gieciu wiekszym w tyl lepiej wybrać mostek 100 mm czy pozostac przy takiej dlugosci jak jest?

Opublikowano

5mm to faktycznie dalej płasko. IMHO wszystkie zależy czy chcesz aby rower był bardziej zjazdowy czy podjazdowy. Jeśli nastawiasz się na zjeżdżanie to większy wznoś i krótszy mostek będą okej ale jeśli chcesz podjeżdżać to lepiej dać dłuższy mostek (odwrócony na minus) i płaska kierownicę. Potworki typu mostek z dużym minusem i kiera z dużym wzniosem przemilczę.

Opublikowano

Jest tak jak RED napisał. 

Ja miałem płaską kierę i dobrze mi się jeździło, teraz mam lekką giętą i do góry nawet też i czuję że gięcie mi nie potrzebne było. TO od preferencji zależy i stylu jazdy jak wspomniał RED.

Opublikowano

Padło na kierownicę z minimalnym wzniosem 5 mm, czyli pozostałem przy prostej, do tego mostek 110 mm było 90 mm, sztyca bez offsetu a było 20 mm i jest mega teraz, w życiu mi się bardziej agresywmnie na mojej maszynie do xc nie jeździło. Treningi stały się przyjemne jak nigdy dotąd ☺

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja za to nie mogę znaleść wygodnej pozycji na prostej kierownicy... zasadniczo to pierwsza rzecz do wymiany w każdym moim rowerze była ( oprócz trance tam od razu była gięta ).

O ile gięcie do tylu nie robi mi bardzo różnicy ( oczywiście w ramach rozsądku max 9 stopni ) to już do góry lubię tak min 25 mm i krótki mostek na 0 lub na +... i jak mi się dobrze siedzi, to mi się dobrze zjeżdża i podjeżdża...