Skocz do zawartości

Centrownica do kół

blitzer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

W związku z tym, że mam w domu już cztery rowery :ph34r: postanowiłem sobie kupić centrownicę, żeby ułatwić sobie życie przy centrowaniu kół.

Rozważam dwa modele:

- SUPERB TB-PF25

http://allegro.pl/pro-centrownica-rowerowa-superb-tb-pf25-16-do-29-i6670625962.html

- Bitul

http://www.bitul.pl/Sklep/Produkty/67-Centrownica-rowerowa#

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tymi centrownicami? Jakieś sugestie co do wyboru?

Dzięki!

Opublikowano

Bitula planuje kupić. Ma bardzo fajną cene do możliwości ;)

• Pomógł 1
Opublikowano

Zawsze powtarzałem i powtórzę centrownica im cięższa tym sztywniejsza i stabilniejsza. Bierz Bitul'a.

• Pomógł 1
Opublikowano

Bierz bitula. Mam polecam.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i co kupiłeś?

9666ce45109fdd8fd8418eb45baeee6a.jpg

Opublikowano
22 godziny temu, egzo23 napisał:

No i co kupiłeś?

Jeszcze nic :D

Czekam do pierwszego ;) 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie jak ustawiacie obręcz na środku w centorwnicy np Bitull? Tzn skąd wiadomo że centrujemy koło idealnie w środkowej pozycji między widełkami, a nie np. przesunięte w lewo/prawo? Te boczne szpilki są przecież wkręcane ręcznie, bez skali???

Opublikowano

Przekładasz koło. Raz na prawo, raz na lewo i przymierzyć tym imbusem z tym niebieskim cynglem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kurcze, dokładnie taki sam temat chciałem założyć i dokładnie między tymi 2 opcjami się zastanawiam.

Czy tego bitula da się używac bez przykręcania do podłoża ? Podstawa wydaje się dość mała. Więc jak dla mnie taka mała składana była by nawet lepsza, jako że tak średnio mam gdzie to zamocować.

Planowałem nawet sobie zrobić coś przykręcanego do pivotów, albo ze starego widelca bardzo prostego, nawet mam fajne pokrętła ze starego statywu, ale doszedłem do wniosku że jednak nawet przy 4 rowerach w jakich majstruje to nie ma sensu, nie chce mi się często koła wyciągać w starym ojca rowerze z nexusem 8 i pełną osłoną łańcucha i potrzebuję czegoś taniego, pomocnego, uniwersalnego, wymyśliłem sobie wynalazek z poniewierających się w pudle akcesoriów do kamerki, który pomoże mi wycentrować koło.

Trzeba było w 1 łączniku wyciągnąć tylko nakrętke i dać dłuższą śrubę, potrzebowałem 3-4 akcesoriów do kamerki, no ale taniej wyszło kupić w chinach cały zestaw niż te 4 na allegro.

Finalnie będę chciał do tego dokupić takie coś:

http://allegro.pl/zacisk-klips-zaciskowy-30mm-kamer-gopro-5-4-3-2-i6673989397.html

to powinno ułatwić i przyśpieszyć mocowanie do ramy i widelca.

20171204_192157.jpg
Opublikowano

Bitul jest ciężki. Stoi bardzo stabilnie

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Dnia 7.12.2017 o 16:05, egzo23 napisał:

Bitul jest ciężki. Stoi bardzo stabilnie

I jest Made In Poland... To też plus

Opublikowano

A owszem.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Sam wybrałem bitula ale nurtowało mnie pytanie jak być pewny że  jestem na środku. Dzieki egzo23za  podpowiedź z przekładaniem.

Na początek wypbrałem wersję budżetową bez zegarów. Widzę że w swoje masz zegary, zatem pytanie czy one w istotny sposób wpływają na komfort i jakość pracy?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Weź Bitula na serio, w razie co można go ulepszyć o zegary do dokładnego centrowania, sam planuje kupić centrownice od Bitula z zegarami.

Opublikowano

Dokupował ktoś z was zegara do centrownicy bitula.  Zastanawiam się jak z montażem.

Dwa przy montażu samej centrownicy bitula używacie np kantownika do sprawdzania czy ramiona są prosto.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Też przymierzam się do zakupu centrownicy Bitula. Do tej pory prostowałem koła na podnośniku przy pomocy klucza do nypli i trytytki która odstawała 1 mm od krawędzi obręczy. W Bitulu mogliby zrobić przyrząd do kalibracji centrownicy np. coś takiego kalibracja centrownicy. Nie podoba mi się tylko to ruchome ramie bo jak zauważył @Patryk_ trzeba by sprawdzać czy ramiona są równe względem siebie.

Opublikowano

@Krzaq wiesz, może napisz to Bitul - może zrobią coś takiego tanim kosztem i wprowadzą do oferty? Wołaj gdyby to weszło, chętnie bym zakupił.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, psu napisał:

@Krzaq wiesz, może napisz to Bitul - może zrobią coś takiego tanim kosztem i wprowadzą do oferty? Wołaj gdyby to weszło, chętnie bym zakupił.

Tez o tym myślałem i tak zrobię... 

Edit:

e-mail do Bitula wysłany :)

Edytowane przez Krzaq
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Dostałem odpowiedź od Bitula:

Dzień dobry.

Dziękujemy za wiadomość. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi- znalazła się w folderze ze spamem (może przez linki zamieszczone w treści maila).

Oczywiście możemy wykonać taki przyrząd, tylko przy tej konstrukcji samej centrownicy nie ma to sensu.

Centrownica nie ma funkcji symetryczności. Przy niezależnych dystansach/ogranicznikach (lewa strona oraz prawa strona) ta funkcjonalność nie jest potrzebna, nie ma żadnego racjonalnego powodu dla którego ją wprowadzać. Centrujemy koło przy wykorzystaniu obu ograniczników (w trakcie pracy nie zamieniamy ich miejscami). Są dołączone do zestawu- 2szt. Regulujemy je indywidualnie, najpierw jeden, później drugi.  

Możemy jedynie na początku (po wstępnym naprężeniu szprych, przed dokładnym centrowaniem) obrócić koło, żeby znaleźć orientacyjny środek obręczy. Ułatwi nam to dalszą pracę. 

Gdyby obie strony były regulowane jednym pokrętłem, wtedy symetryczność centrownicy konieczna. W tej wersji zupełnie nie ma takiej potrzeby, nie będzie wykorzystywana a jedynie podniesie koszty produkcji. Bez niej i tak można budować równe, proste, symetryczne wzgl. środka piasty koła.  

Po skończonej pracy obowiązkowo obracamy koło o 180' bądź sprawdzamy położenie obręczy na przyrządzie "dishing tool". Robimy korekty- np. podciągamy wszystkie lewe szprychy, luzujemy prawe. Dalej ponownie sprawdzamy, ew. korygujemy. 

Tak do skutku. Do znalezienia zakładanej dokładności. Z mojej praktyki warsztatowej mogę napisać, że  rowery z szeroką oponą nie potrzebujemy aż takiej dokładności środka jak rowery szosowe z bardzo wąskimi oponami w lekkich szosowych ramach (niewiele miejsca pomiędzy widełkami a oponą).

Gdyby były kolejne pytania, sugestie- proszę pisać. W miarę możliwości spróbujemy na nie odpowiedzieć.

Pozdrawiam
Michał Chudek, Bitul

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Można też posłużyć się suwmiarką. Po prostu mierzymy szerokość obręczy i rozstaw po skręceniu między ramionami, odejmujemy od siebie i dzielimy na dwa. Chyba że mamy obręcze (tylne) nie w osi np. w wynalazku Ai cannondale gdzie asymetria ma 3 mm zależnie od modelu. Żeby przypadkiem ktoś nie wycentrował sobie koła co do 0.1 mm a tu masz. Krzywe. :)

Edytowane przez Kszycholas
  • 1 rok później...