Skocz do zawartości

[Propozycje] Trenażer do około 2000 - 2999 zł.

maciekaczmarski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, Korenix6 napisał:

łącząc się z PC wyłącznie przez bluetooth trenażer będzie w stanie zmieniać obciążenie gdy zacznie się podjazd itp. 

Będzie, bo jeśli nie to znaczy że trafił ci się walnięty egzemplarz.

Z tych trzech wymienionych jeśli masz kasę na Fluxa to bierz. A jeśli możesz dołożyć do Direto lub Direto X.

Opublikowano

No tylko trzeba pamiętać że w tym przypadku bluetooth to trochę inna sprawa niż np myszkę podłączyć...nie każdy pc obsluzy bt4 i fe-c...

Opublikowano

Generalnie w zeszłym tygodni kupiony nowy laptop takze sprawa bluetooth w pc rozwiązana, myślę właśnie o fluxie s choć słyszałem że często mają jakieś wady po nie długim czasie użytkowania. 

Opublikowano

A może jescze coś takiego jak direto x, widzę że cena podobna do fluxa i podobno mniej awaryjny. 

Opublikowano

To jest zdecydownaie lepszy wybór... tyle ze nigdzie niedostepny :(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej. Mój pierwszy rower szosowy i trenażer zakupiłem. Proszę o pomoc. Jakie koło polecacie do trenażera Tacx Genius Smart ? Nie chciałbym zakładać co chwilę i zmieniać ? Rower Kross 2019 4.0

Kaseta / Wolnobieg: SHIMANO CS-HG500 (11-25T)

KOŁA

Wielkość koła: 28 cali

Piasta Przód: SHIMANO HB-RS400

Piasta tył: SHIMANO FH-RS400

Obręcze: ALEXRIMS AT470 (622-17)

Opony: SCHWALBE LUGANO KEVLAR GUARD (700-28C)

Może być używane koło. 

Dziękuje z góry. Pozdrawiam

Opublikowano

W sensie ze opony nie chcesz zmieniać co chwile? No i słusznie;)

Kolo jakiekolwiek...serio - byle pasowało mocowanie czyli QR lub sztywna os - nie napisałeś co masz... rodzaj hamulca nie wazny bo i tak nie używasz na trenażerze...byle proste było...;)

Opublikowano

A na pewno słyszeliście o wadach we Fluxie S? Bo z tego co się orientowałem to właśnie wady miał Flux „zwykły”. Te coś w napędzie się luzowało. Naprawiono to, nieco zmodyfikowano konstrukcje cały mechanizm zachowując i nazwano to Flux S. Teoretycznie jest on już bezawaryjny. Sam chcę go kupić i z tego co śledzę to nie ma informacji o ich awaryjności.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hejka ! :) Podłączam się do posta , pomalutku się rozglądam za trenażerem w kwocie jaka jest podana w tytule od 2 tys do 3 tys zł. Poszukałem w sieci troszkę  na ten temat i znalazłem takie coś :

https://www.decathlon.pl/trenaer-flux-smart-id_8534451.html?fbclid=IwAR2RFxJ5TT1dXHCB0Z9YT8Z7M6tphGWsg9jMe7y7lKdE-nToL_zGMPZH0JU

Czy ktoś z Was ma go i może polecić ?, co jeszcze ewentualnie trzeba byłoby dokupić do niego żeby móc jeździć w świecie wirtualnym - ZWIFT , i żeby automatycznie mi też zmieniał obciążenie jak jest większe pochylenie trasy.  Czy w tej cenie coś się znajdzie "lepszego" . Szukam trenażera z możliwością zamontowania korby a taki sprzęcik używałbym od 3-5 razy w tyg. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc :) 

Opublikowano
Godzinę temu, Bajer napisał:

co jeszcze ewentualnie trzeba byłoby dokupić do niego żeby móc jeździć w świecie wirtualnym - ZWIFT , i żeby automatycznie mi też zmieniał obciążenie jak jest większe pochylenie trasy. 

Polecam w takim razie zapoznać się z wieloma filmikami czy artykułami nt. trenażerów, ich sposobów działania i ewentualnych dodatkowych akcesoriów.

Godzinę temu, Bajer napisał:

Szukam trenażera z możliwością zamontowania korby a taki sprzęcik używałbym od 3-5 razy w tyg.

Trenażer z możliwością zamontowania korby? Może raczej kasety czyli tzw. direct drive?

Opublikowano

Tak dokładnie , chodziło mi o kasetę - direct drive. Tutaj jest nowszy model z mniejszymi "wadami" wrodzonymi :

https://www.ceneo.pl/82473346

Więc bardziej w tym kierunku chciałbym iść. 

Opublikowano

Rozejrzałbym się czy gdzieś nie można dostać jakiejś używki Wahoo Kickr Core, takową do 3000zł powinieneś dostać bez problemu (nówka to teraz koszt 3500zł+).

Opublikowano

W 3athlete od poniedziałku będzie dostępny (już można kupować) Kick Core za 3699 zł - 10% rabatu z kodem stayhome. 

Opublikowano

Niestety wychodzi ten produkt poza mój budżet jak to w życiu jest dołoży się parę stówek i można mieć coś lepszego.

Opublikowano

Poszukaj Elite. Suito lub Diireto...

Maja wbudowany pomiar mocy, a nie obliczany tak w Flux, tansze od Core i lepsze od Fluxa ;)

• Pomógł 1
Opublikowano

A możesz podesłać linkami jak się prezentują te trenażery o których wspomniałeś ?

Opublikowano
12 minut temu, Bajer napisał:

A możesz podesłać linkami jak się prezentują te trenażery o których wspomniałeś ?

Przepraszam, ale serio?! Kolega podał Ci firmę i 2 modele, nie wystarczy? Proszę oto link.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Hihi ;) to samo mialem napisać...;)

Co jak co ale bez przesady...wpisać w wyszukiwarkę powinno się udać;)

• Pomógł 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć!

Przeczytałem cały temat i też dorzucę kilka pytań od siebie, może znajdzie się ktoś chętny do odpowiedzi :)

Szukam trenażera mniej więcej w tym budżecie. Przekopałem już trochę internetu - wnioski mam następujące:
- direct drive - według informacji w sieci znacznie lepszy od rolkowych i dający bardziej realistyczne wrażenia z jazdy
- smart - aby móc podpiąć Zwifta i jeździć
- rower Trek Marlin 6 2019
- mieszkam w terenie górskim więc (chyba) ważne jest, aby można było symulować dosyć duże górki (przekraczające 8%).

Właściwie patrzę na trenażery dostępne w Decathlonie z uwagi na to, że w razie usterek nie ma problemów z gwarancją - chyba że się mylę, to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu! Poza tym wolałbym go kupić stacjonarnie, potestować, pojeździć w sklepie. Na ten moment wybrałem w swoim budżecie cenowym Elite Suito, Elite Direto X, Tacx Flux Smart, Tacx Flux 2 Smart (z dopłatą - pytanie, czy warto?). A pytania do niego są następujące:

- Czy podepnę do niego bez problemów swój rower - Trek Marlin 6 (oś 135x5 QR)
- Widzę, że do niektórych trenażerów dodawana jest kaseta 11-rzędowa. Czy montaż kasety 8-rzędowej jak w moim rowerze będzie wymagał jakichś zmian/podkładek?
- widziałem też opinię (co opinia to inaczej), że zdarzają się "skoki" obciążeń i nie ma płynnych przejść przy połączeniu przez Bluetooth zarówno w Elite, jak i Tacx. Czy ANT+ rozwiązuje problem? Czy też macie takie "skoki"?
- Poza trenażerem i aplikacją Zwift co jeszcze będzie potrzebne do poprawnego pozyskiwania danych? Czy potrzebuję specjalny czujnik tętna/kadencji? Czujnik tętna mam w sumie w swoim zegarku - Samsung Galaxy Watch Active (łączność przez Bluetooth z telefonem), ale nie wiem, czy coś to daje :)
- Czy w aplikacji Zwift jestem w stanie wgrać plik GPX, żeby odbyć trasę, która istnieje w rzeczywistości? :) 

To chyba na ten moment wszystko, o co chciałbym zapytać... :) 

Pozdrawiam :)

• Lubię to! 1
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Sam jestem w podobnej sytuacji do Ciebie. 
Zastanawiam się nad Direto X z Decathlonu. Też mam kasetę 8 rzędową. I zastanawiam się nad tym wgrywaniem gpx do trenowania. 
Daj znać, na co się zdecydowałeś i jak się sprawuje :) 

W dniu 17.08.2020 o 11:17, Khers napisał:

Cześć!

Przeczytałem cały temat i też dorzucę kilka pytań od siebie, może znajdzie się ktoś chętny do odpowiedzi :)

Szukam trenażera mniej więcej w tym budżecie. Przekopałem już trochę internetu - wnioski mam następujące:
- direct drive - według informacji w sieci znacznie lepszy od rolkowych i dający bardziej realistyczne wrażenia z jazdy
- smart - aby móc podpiąć Zwifta i jeździć
- rower Trek Marlin 6 2019
- mieszkam w terenie górskim więc (chyba) ważne jest, aby można było symulować dosyć duże górki (przekraczające 8%).

Właściwie patrzę na trenażery dostępne w Decathlonie z uwagi na to, że w razie usterek nie ma problemów z gwarancją - chyba że się mylę, to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu! Poza tym wolałbym go kupić stacjonarnie, potestować, pojeździć w sklepie. Na ten moment wybrałem w swoim budżecie cenowym Elite Suito, Elite Direto X, Tacx Flux Smart, Tacx Flux 2 Smart (z dopłatą - pytanie, czy warto?). A pytania do niego są następujące:

- Czy podepnę do niego bez problemów swój rower - Trek Marlin 6 (oś 135x5 QR)
- Widzę, że do niektórych trenażerów dodawana jest kaseta 11-rzędowa. Czy montaż kasety 8-rzędowej jak w moim rowerze będzie wymagał jakichś zmian/podkładek?
- widziałem też opinię (co opinia to inaczej), że zdarzają się "skoki" obciążeń i nie ma płynnych przejść przy połączeniu przez Bluetooth zarówno w Elite, jak i Tacx. Czy ANT+ rozwiązuje problem? Czy też macie takie "skoki"?
- Poza trenażerem i aplikacją Zwift co jeszcze będzie potrzebne do poprawnego pozyskiwania danych? Czy potrzebuję specjalny czujnik tętna/kadencji? Czujnik tętna mam w sumie w swoim zegarku - Samsung Galaxy Watch Active (łączność przez Bluetooth z telefonem), ale nie wiem, czy coś to daje :)
- Czy w aplikacji Zwift jestem w stanie wgrać plik GPX, żeby odbyć trasę, która istnieje w rzeczywistości? :) 

To chyba na ten moment wszystko, o co chciałbym zapytać... :) 

Edytowane przez szsch
Opublikowano

Hej,

Twój rower powinno się bez problemu dać podpiąć - w niektórych trenażerach jest problem nie ze sposobem mocowania, ale z długością wózka przeżutki - ale w Direto górala się zapina bez problemu.

Zwift ma swoje trasy - gpx'a nie wgrasz bo skąd miałby probram wziąć obrazki na nieznanej sobie trasie - żeby jeżdzić na gpx, możesz używać np licznik Garmina

Tętno z zegarka, na rowerze Ci nic nie da - po 1 nie podepniesz takiego zegarka ani pod licznik ani pod aplikację, a po 2, w czasie jazdy, gdzie jest specyficzne ułożenie ręki i ucisk na nadgarstek, pomiar zegarkiem to jak wróżenie z fusów. Tu potrzebna jest opaska na klate. W deca są fajne (BT + ANT).

Z trenażera dostaniesz prędkość, moc, kadencję

Opublikowano

Mam Direto XR, kumpel też. U mnie wpięty góral najpierw 10 biegowy, teraz inny 8, kwestia podkładek, chodzi idealnie. U kumpla szosa 11 biegowa, idealnie. Używamy różnie, Swift, Rouvy, hula fajnie, swoich gpx nie wgrywaliśmy, ale powinno się dać, tyle, że bez filmu. Tętno z zegarka może być wykorzystane, jeżeli zegarek je wysyła. Np nasze Garmin Instinct mają tę funkcję od kilku miesięcy, ale wiarygodność rzeczywiście bywa słaba.

Opublikowano

Z wiarygodnością tętna mam złe doświadczenia... Jeżdzę z edge 830 i fenixem pro 6x, do tego czujnik piersiowy garmina podpięty pod edge - gdy edge pokazuje 130-135, na zegarku dopiero dochodzi pod setkę... Tak jest tylko na rowerze - przy bieganiu, różnica wskazań jest pomijalna... W Zwifta gpx się nie da wgrać - to wiem na pewno. Da się do edga, do apki od elite na telefonie, do Rouvy nie wiem.

Opublikowano
W dniu 23.07.2021 o 12:49, szsch napisał:

Cześć, 

Sam jestem w podobnej sytuacji do Ciebie. 
Zastanawiam się nad Direto X z Decathlonu. Też mam kasetę 8 rzędową. I zastanawiam się nad tym wgrywaniem gpx do trenowania. 
Daj znać, na co się zdecydowałeś i jak się sprawuje :) 

Cześć!

Ostatecznie zdecydowałem się na DiretoX i przejechałem na nim już 40 godzin przez zimę.

Rower Trek Marlin 6 2019, do tego kupiłem też komputerek rowerowy Wahoo ELMNT BOLT z czujnikami kadencji, prędkości i tętna. Czujnik prędkości do trenażera niepotrzebny, ale potem do jazdy na zewnątrz już tak. Czujniki mają ANT+, więc łączą się ze Zwiftem, w efekcie czego trenażer daje mi tylko pomiar mocy, a reszta pomiarów idzie z tych czujników.

Trenażer sprawuje się jak dla mnie bardzo dobrze, nie ma większych problemów, nawet nie potrzebuję przedłużacza USB do anteny ANT+, o czym parę osób pisało, że jest z tym problem.

Co do GPXa - da się wgrać np do aplikacji Elite MyTraining czy do licznika Wahoo (on też potrafi sterować trenażerem), natomiast miałem zimą problem z ustawieniem, konkretnie ustawieniem średnicy koła (bo to w trenażerze ma inny wymiar, niż normalnie koło w rowerze). To było jednak już końcem zimy, więc nie naprawiałem tego :D 

Jednym słowem Elite DiretoX polecam, chociaż weszło już Elite DiretoXR i koledzy na forach mówili, że lepsze :) 

Jeśli to Twój pierwszy trenażer to może bez sensu inwestować w czujniki - ja najpierw pojeździłem na tym, co jest (pomiar mocy i kadencji z trenażera, bez pulsu, bo Samsung Galaxy Watch Active na to niestety nie pozwalał), natomiast potem doinwestowałem sprzęt pomiarowy i teraz to śmiga. Jakoś jesienią będę ogarniał wgrywanie rzeczywistych tras albo do Elite MyTraining albo do Wahoo. W kontekście tego, że kupiłem potem komputer i czujniki z Wahoo trochę żałuję, że nie wybrałem Kickr Core, ale z DiretoX wszystko też współpracuje :) 

Opublikowano
W dniu 24.07.2021 o 12:59, Khers napisał:

Cześć!

Ostatecznie zdecydowałem się na DiretoX i przejechałem na nim już 40 godzin przez zimę.

Rower Trek Marlin 6 2019, do tego kupiłem też komputerek rowerowy Wahoo ELMNT BOLT z czujnikami kadencji, prędkości i tętna. Czujnik prędkości do trenażera niepotrzebny, ale potem do jazdy na zewnątrz już tak. Czujniki mają ANT+, więc łączą się ze Zwiftem, w efekcie czego trenażer daje mi tylko pomiar mocy, a reszta pomiarów idzie z tych czujników.

Trenażer sprawuje się jak dla mnie bardzo dobrze, nie ma większych problemów, nawet nie potrzebuję przedłużacza USB do anteny ANT+, o czym parę osób pisało, że jest z tym problem.

Co do GPXa - da się wgrać np do aplikacji Elite MyTraining czy do licznika Wahoo (on też potrafi sterować trenażerem), natomiast miałem zimą problem z ustawieniem, konkretnie ustawieniem średnicy koła (bo to w trenażerze ma inny wymiar, niż normalnie koło w rowerze). To było jednak już końcem zimy, więc nie naprawiałem tego :D 

Jednym słowem Elite DiretoX polecam, chociaż weszło już Elite DiretoXR i koledzy na forach mówili, że lepsze :) 

Jeśli to Twój pierwszy trenażer to może bez sensu inwestować w czujniki - ja najpierw pojeździłem na tym, co jest (pomiar mocy i kadencji z trenażera, bez pulsu, bo Samsung Galaxy Watch Active na to niestety nie pozwalał), natomiast potem doinwestowałem sprzęt pomiarowy i teraz to śmiga. Jakoś jesienią będę ogarniał wgrywanie rzeczywistych tras albo do Elite MyTraining albo do Wahoo. W kontekście tego, że kupiłem potem komputer i czujniki z Wahoo trochę żałuję, że nie wybrałem Kickr Core, ale z DiretoX wszystko też współpracuje :) 

Dzięki za odpowiedź :)

Powiedz czy bez problemu udało Ci się kasetę 8 rzędową zamocować? Jestem również ciekaw jak z głośnością Elite czy da rade na nim jezdzić w nocy w mieszkaniu czy halas jest spory? Wahoo Kickr core widze ze jeszcze drozszy i nie w moim budżecie :( ale jak mówisz Elite dobrze Ci się sprawuje. 

Pozdrawiam