Skocz do zawartości

SR Suntour XCM - wyciek oleju spod śruby dolnej lewej goleni.

Rivi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Ostatnio zauważyłem delikatny wyciek oleju z widelca "SR Suntour XCM 27.5, coil, custom Multi-Circuit damping, 100mm", wygląda to tak jakby sączyło się spod śruby na dole z lewej goleni (zaznaczone na foto - https://www.fotosik.pl/zdjecie/f9b38ddc089601ea ). Co jakiś czas widać kropelkę na podłodze. Zastanawiam się co może być tego przyczyną i czy wystarczy np. dokręcić trochę śrubę. 

Widelec nie był przeze mnie "otwierany", nie ruszałem też żadnych śrub.

Opublikowano

Jak jest luz to ją dokręć.  XCM to najprostsza sprężyna.  Jak nigdy nie był otwierany to pewnie czas na serwis. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Napewno kolega nie dbał o amorek i syf/woda/środki (brunox) się dostało do wewnątrz i teraz się dzieją cuda 

Opublikowano
7 minut temu, ACTIVIA napisał:

Napewno kolega nie dbał o amorek i syf/woda/środki (brunox) się dostało do wewnątrz i teraz się dzieją cuda 

Teraz co masz na myśli nie dbał? Serwisu takiego od A do Z to nie miał i tak ja wyżej pisał kolega elmapeto, pewnie przyszedł na to czas, co też zrobię. Jednak golenie były regularnie czyszczone z brudu i kurzu, Brunox był używany, ale nie w takich ilościach żeby wyciekał dołem. Zawsze był czyszczony w taki sposób żeby nic nie dostało się do środka i żeby nie uszkodzić uszczelek.

Opublikowano
6 minut temu, Rivi napisał:

Teraz co masz na myśli nie dbał? Serwisu takiego od A do Z to nie miał i tak ja wyżej pisał kolega elmapeto, pewnie przyszedł na to czas, co też zrobię. Jednak golenie były regularnie czyszczone z brudu i kurzu, Brunox był używany, ale nie w takich ilościach żeby wyciekał dołem. Zawsze był czyszczony w taki sposób żeby nic nie dostało się do środka i żeby nie uszkodzić uszczelek.

Serwis XCMa, to będzie droższe niż akup nowego XCMa...

Moim zdaniem szkoda czasu i kasy, lepiej zmień tego sprężynowego uginacza na Raidona powietrznego.

Opublikowano
1 minutę temu, SpiderMAN napisał:

Serwis XCMa, to będzie droższe niż akup nowego XCMa...

Moim zdaniem szkoda czasu i kasy, lepiej zmień tego sprężynowego uginacza na Raidona powietrznego.

Wezmę to pod uwagę. Ogólnie i tak mam w planie wymieniać stopniowo podzespoły na lepsze.

Opublikowano

To uginacz do zajechania, zainwestuj w Raidona przynajmniej, może to nudne ale taka prawda jest :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
22 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Rozebrać, wyczyścic, nasmarować i poskładać.

To jest dobra rada 😁