busz Napisano 31 Maj 2017 Udostępnij Napisano 31 Maj 2017 Haibike Noon 8.20 Rower przełajosowy Rower posiadam od około miesiąca. Ma już przejechane 1 tys. km więc postanowiłem to uczcić tym wątkiem, aby wrócić tu za jakiś czas i zobaczyć jak zmieniają się wrażenia z jazdy. Nasza przygoda rozpoczęła się, jak większość moich zakupów, przypadkowo. Szukałem szosy do 3 tys, a kupiłem przełaja za (sorry, dziewczyna może czytać). W każdym razie spodobał mi się więc wziąłem. W internetach naczytałem się, że przełaje są niewygodne bo geometria, bo coś tam i faktycznie na początku plecy i dłonie mnie bolały, ale wczoraj zrobiłem pierwszy raz 150 km na rowerze w jednym posiedzeniu i dziś (od południa) jestem świeży, zadowolony i wypoczęty. Specyfikacja: (pogrubiłem zmiany, nie było ich zbyt wiele) Rama rozmiar: 56 cm materiał: Aluminium 7005 widelec: węgiel Napęd przerzutka przednia: Shimano 105 5800 przerzutka tylna: Shimano 105 5800 mechanizm korbowy: Gossamer 46/36 zębów 170 mm suport: FSA Compact kaseta: Shimano 105 5800, 11-32 zęby, 11 biegów łańcuch: Shimano 105 5800 Koła obręcze: Rodi Ready 15 opony: Continental Ultra Sport II 28c dętki: Schwalbe XtraLite szprychy: DT Swiss Industry Kontrola klamkomanetki: Shimano 105 ST-5800 hamulce: Tektro TRP Spire C605 IS kierownica: XLC EVO Road, 44 cm owijka: XLC mostek: XLC EVO A-Head siodełko: WTB Rocket Race sztyca: XLC Evo, 31,6mm pedały: Shimano M-540 waga realna: 9.7 kg (bez pedałów), 10.0 (z pedałami) Dodatkowe wyposażenie oświetlenie: Kellys Twin podsiodłówka: Kross 0.6l (w środku: dętka, łatki, rozpinacz do łańcucha, spinka, łyżki do opon, dyszka, multiklucz Crank Brothers m19) koszyk na bidon: aluminiowy z Biedry pompka: jakaś mała z wężykiem licznik: Sigma Pure 1 Ciekawostka - na ramie mam naklejkę, według której maksymalny udźwig tego roweru to 80 kg. Napisałem w tej sprawie do Winory, do której należy Haibike. Dostałem odpowiedź, że... naklejka jest błędna i max. obciążenie to 130 kg. Zalety na płaskim rozpędzam się do 60km/h i utrzymuję to przez 5-7 sekund (bardzo istotne) baaardzo wysoka wytrzymałość, co było dla mnie istotne, nie będę go katował, a większy udźwig to większa trwałość sprawia wrażenie bardzo solidnego 11 przełożeń pozwala na idealne dopasowanie do tempa pedałowania (w porównaniu do 8s cudo) dość dobra waga poziom sztywności: ∞ Wady poziom sztywności: ∞ biały kolor spore prześwity (tak wiem, że to cecha przełaja) Najważniejsze pytanie Czy kupiłbym go jeszcze raz? Tak, pod warunkiem, że konspiracja znowu by się udała. 1 Odnośnik do komentarza
GBike Napisano 1 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 1 Czerwiec 2017 11 godzin temu, busz napisał: Wady poziom sztywności: ∞ Nie rozumiem Ciebie. Dla mnie sztywność roweru szosowego to zaleta a nie wada. Apropo dziewczyny która jest zazdrosna o twoja kasę - zmień dziewczynę dopóki masz na to czas. A tak wogóle to ładnie mu w białym ☺ Odnośnik do komentarza
busz Napisano 1 Czerwiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwiec 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, GBike napisał: Nie rozumiem Ciebie. Dla mnie sztywność roweru szosowego to zaleta a nie wada. Nie bez powodu sztywność wpisałem w wadach i zaletach. Przy jeździe po dobrej drodze jest poezja i definicja przyjemności, ale jak ostatnio nie zauważyłem dziury to myślałem, że mi plomby wypadną. Cytat Apropo dziewczyny która jest zazdrosna o twoja kasę - zmień dziewczynę dopóki masz na to czas. Co do kasy to sobie żartuję, pod tym kątem nie jestem specjalnie nadzorowany. Cytat A tak wogóle to ładnie mu w białym ☺ Ładnie, tylko trzeba bardzo dokładnie czyścić. Edytowane 1 Czerwiec 2017 przez busz Odnośnik do komentarza
Stryjek Napisano 14 Lipiec 2017 Udostępnij Napisano 14 Lipiec 2017 Fajny rower w bardzo ładnym malowaniu, do tego ładnie dobrane komponenty. Całość prezentuje się bardzo gustownie Odnośnik do komentarza
maciek1986pl Napisano 15 Lipiec 2017 Udostępnij Napisano 15 Lipiec 2017 bajeczny rower i wszelakie zastosowanie-to jest to! Odnośnik do komentarza
busz Napisano 19 Lipiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipiec 2017 (edytowane) Dzięki chłopaki, mi też bardzo się podoba , na jutro planuję nawet trasę 200+ co z tego wyjdzie nie wiem bo jeszcze praca i inne obowiązki, a od poniedziałku ciągle mam jakąś aktywność. Dnia 15.07.2017 o 06:44, maciek1986pl napisał: bajeczny rower i wszelakie zastosowanie-to jest to! Gdyby tylko nie był cały biały... doczyścić to to mordęga Edytowane 19 Lipiec 2017 przez busz Odnośnik do komentarza
busz Napisano 20 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Październik 2017 Trochę mojej wesołej twórczości na przełaju. Po ponad miesiącu w końcu trafiłem pogodę, która zachęciła zmusiła do przejażdżki. 1 Odnośnik do komentarza
hanus Napisano 20 Październik 2017 Udostępnij Napisano 20 Październik 2017 Jakie oponki wpadły na szutry? Odnośnik do komentarza
busz Napisano 20 Październik 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Październik 2017 Fabryczne Rocket Ron 2. Nie jestem zbyt wrażliwy na zmiany sprzętu, ale po przejściu (powrocie?) z Ultra Sport II na te Rocket Rony różnica jest kosmiczna podczas jazdy w terenie. Odnośnik do komentarza
maron126 Napisano 26 Październik 2017 Udostępnij Napisano 26 Październik 2017 Jak za 3tysie to super rower . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi