Skocz do zawartości

Szosa - przejście na tubeless

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

od 2 lat posiadam koła Mavic Cosmic Elite w rozmiarze 622-15C (kupione jako "nowe" ze znanego portalu aukcyjnego, made in romania), będąc przekonanym, że jest to wersja UST.

Od przyszłego sezonu chciałbym przejść na system tubeless i tu pojawia się kłopot. Czy na tych kołach można zastosować opony tubeless? (planowałem kupić Continetal GP 5000 TL 28C), tak żeby to jakoś działało i nie zostać zaskoczonym w trasie? 

Jeżeli nie to pewnie będę zmieniał koła (w planie Fulcrum Racing Quattro)  a tych się pozbędę ale zawczasu wolałbym ustalić możliwości ich dostosowania aby nie generować dodatkowych kosztów.

Z góry dzięki za odpowiedzi. 

Edytowane przez Foxcon
Opublikowano

Siemka.

Zdejmij oponę z dętką i zobacz czy przy krawędziach obręczy masz płaską powierzchnie, czy po prostu środkowa część obręczy schodzi regularnie w dół, od ścianki do ścianki, Obręcz TR ma charakterystyczne ranty by opona mogła się ulożyć:

jak-sciagnac-opone-rowerowa.png

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Zdjąłem oponę i wszystko wskazuje na to, że nie są to obręcze przystosowane do systemu bezdętkowego (co potwierdza m.in. sprawdzenie kół po numerze seryjnym). Szkoda, że nie zwróciłem na to uwagi podczas zakupu kół :(

Opublikowano

Można próbować z Ghetto tubeless ale przy szosie nie wiem czy jest sens.

Opublikowano

Czytałem o tym sposobie, ale chyba gra nie warta świeczki. Przez sezon zimowy zostanę przy tym co mam, a najwyżej na wiosnę kupię komplet dobrych opon, np te co już zostały wspomniane w temacie czy Conti GP 5000 (ale bez TL), ew. Vittoria Corsa Speed. A pojawił mi się w głowie również zakup kół na szytki i chyba przy tym zostanę (ale to zakup perspektywiczny, najwcześniej za 2-3 lata)