Skocz do zawartości

Czy przerzutkę Sora można zamienić na 105?

mareq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim Tribanie RC500 nie mogę dojść do ładu z przednią przerzutką Sora. Chciałbym dojść do tego, żeby przy dowolnych kombinacjach przełożeń z maksymalnymi przekosami włącznie nic nie tarło o przerzutkę. Wiem, że tak się nie jeździ ale czasem takie są wymogi chwili, że mimo wszystko wybieram takie a nie inne przełożenia, żeby nie tracić np rozpędu przy podjeździe na wahlowanie oboma przerzutkami.

Czy wymiana na 105 coś pomoże w poprawie kultury pracy? Czy ciąg linki jest taki sam? Nie zamierzam wymieniać klamkomanetek.

Opublikowano (edytowane)

Ciąg linki odkąd 105 jest 11 rzędowa jest inny. A tak wogóle Sora nie ma półbiegów ?

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Za taka sytuację odpowiedzialne są klamki, tu zmiana na 105 nie da odpowiedniego rezultatu. Temat przerabiałem w swojej starej 5-ce, udało się to tak ustawić, że z trymowaniem działa to tak jak powinno. Można próbować ewentualnie zmienić przednią zmieniarkę na coś szerszego 6-7 s. Koszt takiej przerzutki to jakieś 3 dychy.

Opublikowano

Są oczywiście półbiegi ale np w połowie kasety czy dam półbieg czy pełny zaswe coś cichutko terkocze. Jak skoryguję  baryłką to znowu terkotanie pojawia się na którejś skrajnej zębatce kasety :) . Szukam zatem jakiejś sprawdzonej metody regulacji, bo nawet to co sugeruje producent nie do końca się sprawdza. Chyba trzeba będzie z aptekarską precyzją spróbować wyregulować od zera, zaczynając od wysokości nad blatem i równoległości do niego, chociaż ciężko akurat przy tym znaleźć jakiś dobry punt odniesienia.

Opublikowano

Trochę jest z tym zabawy, a i tak jak piszesz potrafi zaterkotać. Spróbował bym z marszu szerszej przerzutki, będzie działać to prawidłowo.

Opublikowano
5 godzin temu, Nemrod napisał:

Ciąg linki odkąd 105 jest 11 rzędowa jest inny.

W przypadku prawej klamkomanetki owszem. Natomiast ciąg w lewej klamce ciągle jest taki sam - możesz sobie założyć przerzutkę DA do klamki clarisa i będzie działać.

Co do tematu - nie da się tego ustawić tak żeby nie tarło w ogóle

Opublikowano

Wczorraj zrobiłem pełny setup przerzutki wg instrukcji producenta. Odgłosy się nie zmieniły ale przeglądnąłem pracę łańcucha i przy żadnej kombinacji przełośeń nic jednak nie trze o prowadnik łańcucha.

Przy kombinacji: mały blat z przodu i mała zębatka z tyłu łańcuch lekko trze o brzeg dużego blatu. Pozostałe odgłosy to współpraca łańcucha z kasetą i wózkiem tylnej przerzutki. Chyba jestem przeczulony. W MTB po prostu koła zagłuszają odgłosy a na szosie  słychać napęd i szum wiatru. Mam kasetę Misroshifta i może zmiana na Shimano poprawi kulturę?

Opublikowano
Godzinę temu, mareq napisał:

Mam kasetę Misroshifta i może zmiana na Shimano poprawi kulturę?

Może tak, może nie. Kiedy wymienisz kasetę warto kupić łańcuch. BTW zamiast shimano wziąłbym chyba sram, u mnie dłużej to wytrzymuje. 

Możesz też pomyśleć o nowych kółeczkach do przerzutki na maszynach

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć

Nie chce zakładać nowego tematu a mam pytanie odnośnie sory i 105. Czy połączenie przerzutek: przód SORA tył 105 będzie dobrze działało?

Opublikowano

Będzie jeśli do obsługi użyjesz klamkomanetek od 105. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Witajcie. Czy klamkomanetka sora 3400 (2biegowa) przód obsłuży przednią przerzutkę 105 r7000? (2-11)

Mam lewą klamkomanetke w serwisie (na reklamacji) chce na chwile jakoś jeździć ?