Skocz do zawartości

Składak 29 full - maratony <10k pln

zablotzky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

Pojeździłem w tym sezonie w maratonach na moim Talonie 3GE i stwierdzam że chce więcej ale nie na tym sprzęcie :) początkowo myślałem żeby wymienić napęd (obecnie 3x9) i widelec, ale w sklepie mi doradzili że lepszym pomysłem będzie po prostu zakup nowego roweru w moim przypadku (w sumie racja). Byłem też w Szczyrku na trasach zjazdowych i również stwierdziłem że fajnie, no ale na ht to trochę słabo się ląduje po hopkach.. 

Lubię dłubać przy rowerach, idzie zima więc czasu będzie sporo wieczorami, pomyślałem że może bym coś złożył na przyszły sezon. Tak żeby przede wszystkim pojeździć w maratonach ale również znaleźć trochę fun'u na trasach zjazdowych -> stąd skłaniam się ku full'owi. 

Z widelcem, osprzętem i całą resztą jakoś powoli się ogarnę, ale zacząć chcę (muszę?) od ramy no i tu pierwsze pytanie: jaka? Budżet na całość chciałbym żeby nie przekroczył 10k pln, nie napinam się na wagę roweru bo sam jestem w miarę lekki (184cm/73kg) więc może być ALU. Producent może być dowolny w zasadzie, byle by geometrię i skok dopasować bardziej pod maratony niż zjazdy no i żeby była pod koło 29''. 

Jak już ramę ogarnę, to widelec pewnie pokroju Reba, napęd SLX lub XT (w zależności ile kasy mi zostanie, jakiś 2x11/2x12) no i cała reszta bajerów, ale to już będzie czysta przyjemność :) do tego koniecznie "myk-myk" no i blokady skoków na obu amorach. 

Zdaję sobie sprawę że taniej będzie kupić cały rower, ale ja chcę sam złożyć, no bo czemu nie.. :} 

Kilka pytań zatem: 

- jak rozplanować budżet, żeby cały osprzęt był na podobnym poziomie?

- gdzie szukać ramy (oprócz bike-discount?) oraz czy szukać z damperem czy może kupować osobno? 

- jak z jest tą geometrią ramy? Czytałem że można mieć bardziej lub mniej agresywną..🤔

Opublikowano
20 godzin temu, zablotzky napisał:

Tak żeby przede wszystkim pojeździć w maratonach ale również znaleźć trochę fun'u na trasach zjazdowych -> stąd skłaniam się ku full'owi. 

Producent może być dowolny w zasadzie, byle by geometrię i skok dopasować bardziej pod maratony niż zjazdy no i żeby była pod koło 29''. 

Wzajemnie te maratony i trasy zjazdowe się wykluczają. Tak poza tym nie zmieścisz się w budżecie z czymś dobrym. A bez ramy temat czysto teoretyczny. Ramy nie masz ale chyba mniej więcej wiesz po ile chodzą. Potem się bierze kartkę i rozpisuje poszczególne części z cenami. 

Opublikowano

Że się wykluczają to wiem, ale skoro teraz zjeżdżam na hardtailu, to na fullu na pewno będzie choć odrobinę lepiej, a głównie mi zależy na maratonach

Opublikowano
45 minut temu, zablotzky napisał:

Że się wykluczają to wiem, ale skoro teraz zjeżdżam na hardtailu, to na fullu na pewno będzie choć odrobinę lepiej, a głównie mi zależy na maratonach

Używany rower też powinien zapewnić dużo zabawy na zimę. Mógłbyś zrobić cały serwis, amortyzatory, łożyska w ramie, napęd, zmiana opon na bezdętkowe, wymiana gripów, wymiana kierownicy na karbonową, serwis łożysk w pedałach, może też jakiś upgrade osprzętu, czy dopasowanie siodełka do tyłka.

Opublikowano

Skompletowałem taki wishlist i chyba trochę jestem poza budżetem:

Rama    3000    CUBE STEREO 120 HPA RACE 29
Amor    1700    Rock Shox Reba
Widelec    1450    Rock Shox Monarch
Osprzet    4400    Shimano XT
Koła    1500    
Opony    400    
Mostek    200    
Kierownica    150    
Gripy    150    
Sztyca    900    
Siodełko    300    
Obejma siodła    50    
Pedały    300    
Stery    200    
Suport    150    
Razem: 14850    

Czemu to wszystko jest takie drogie? :D

Opublikowano

Ta cena osprzętu XT jest oderwana od rzeczywistości. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Można poszukać używek
Np sztyca Reverb kupisz za 400 ziko

Tak jak napisał Ares osprzęt xt nie za dużo wyszło?

Opublikowano

Może koledze chodziło o XTR

Dobrze poszukasz i na pewno urwiesz 3000-4000 z tego co napisałeś

Rama    3000    CUBE STEREO 120 HPA RACE 29  nie 3000,a 2500 https://allegro.pl/oferta/cube-stereo-hpa-120-29-rama-mtb-29-er-roz-18-7205859680
Amor    1700    Rock Shox Reba,chyba na odwrót Reba to widelec 1277zł
Widelec    1450    Rock Shox Monarch,a ten to damper 1000
Osprzet    4400    Shimano XT 1x12 2500 https://allegro.pl/oferta/shimano-grupa-xt-m8100-czarna-1x12rz-disc-8462171595
Opony    200-300
Mostek    200    150
Kierownica    150    
Gripy    150    -100
Sztyca    900   - Karbon FSA 400
Siodełko    300    200-250
Obejma siodła    50    
Pedały    300    
Stery    200    
Suport    150    ??????? 100max!
Razem: 14850    

Opublikowano