Skocz do zawartości

Odkręcające się ramię Sram GXP

nim0k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z korbą Sram X5, mianowicie z jej lewą połówką. Może przedstawię całą historię tej korby, może w jakimś stopniu przyczyni się do rozwiązania uciążliwego problemu. Więc tak korbę posiadam od czasu zakupienia nowego roweru, nie było z nią żadnych problemów do czasu wymiany smarów i przeczyszczenia. Rozkręciłem, przeczyściłem, złożyłem wszystko do kupy. Parę kilometrów przejechałem lewe ramię się zaczęło odkręcać.  Znowu wszystko rozkręciłem i podczas składania krzywo wkręcił mi się gwint, śruba na śmietnik. Szukałem drugiej śruby ale na allegro był to koszt ok. 100zł, więc trochę drogo jak za jedną śrubkę i znalazłem całe ramię od truvativa (było 5mm krótsze). Ramię przyszło i podczas montażu okazało się, że zawieruszyła mi się podkładka uszczelniająca lewą stronę. Suport nie był już najświeższy to myślę trudno wymienię. Zamontowałem bez podkładki, korba miała trochę luzu ale się nie odkręcało to tak jeździłem.

Przyszła pora na zmianę supportu. No więc tak nabyłem suport ACCENT BB-EX2. W środku nie znalazłem jak w poprzednim plastikowej podkładki,ani pierścienia uszczelniającego tylko wszystko było jakby zintegrowane z supportem w pudełku była jakby jeszcze metalowa podkładka, która nie wiem do czego służy.  

Montowałem dokładnie tak samo jak było wcześniej, mianowicie po stronie napędowej dwie podkładki, po stronie nie napędowej jedna. Nasmarowałem łt-43 i skręciłem. Kasowanie luzów przebiegało inaczej niż zwykle. Bardzo mały moment powodował opór w kręceniu korby, a lewe ramię było nie dokręcone. Stwierdziłem że jest za dużo podkładek. Usunąłem jedną po stronie nie napędowej żeby nie tracić linii łańcucha. Efekt był taki, że ramię się przykręciło za to ruszała się przód tył mimo bardzo silnego dokręcenia, czuć było jak się rusza podczas jazdy i do tego po czasie się odkręcała.

Mam nadzieję na szybką odpowiedź szajbusów :)

Opublikowano

Jak rozumiem masz normalna mufę suportową BSA tak, a ile ma szerokości? 68 mm czy 73mm ?

Opublikowano

okey to dajesz tylko 1 podkładkę od strony nie napędowej, tą 2,5mm i tak masz?

Opublikowano

tak tylko jedną 2,5mm.

Jakbyś miał 68 mm mufę to się daje 2 od strony nie napędowej i 1 po stronie napędowej.

Opublikowano

A jak względem tego co było fabrycznie zamontowane, było identycznie jak ja montowałem czyli jedna po nie napędowej i dwie po napędowej. Teoretycznie powinno być tak samo a praktycznie już nie. Martwi mnie jeszcze ruszanie się ramienia przód tył. Istnieje jakaś szansa że wielowypust mógł się wyrobić?

Opublikowano

aa oki pomyłka od strony napędowej 2 i 1 przy nie napędowej przy mufie 68mm lub 1 tylko po stronie napędowej przy mufie 73mm :D mea culpa

Opublikowano (edytowane)

Po każdej stronie po jednej sztuce 🤔

Edytowane przez nim0k
Opublikowano

Kolego nimok, skoro popsułeś jedno ramię korby (gwint) to musisz kupić identyczne albo nową korbę.

Ramiona korby muszą być tej samej długości.

To, że świadomie i wbrew logice  kupiłeś  ramię korby krótsze o 5mm w dodatku innej marki świadczy o twoim całkowitym braku orientacji w tym temacie - bo niby jak taki Frankenstein mógłby pracować prawidłowo(?), sam pomyśl.

Proponuję oddawać rower do serwisu rowerowego.

Opublikowano

To też racja, choć jak idzie o Shimano to nie raz widziałem mieszane korby że ramięjedno od Deore a drugie od SLX na przykład :) W Sramie nie wiem jak to jest dokłądnie.

Opublikowano (edytowane)

Nie zupełnie, z korby truvativa przeszczepiłem samą śrubę. Jest wymienna i identyczna jak w srama. Różnią się tylko kolorem. Jednak to ten sam standard.

W sramie jest podobnie, aby się standard zgadzał, gwinty i wielowypust

Problem jest w samym suporcie zestaw działał przed prawidłowo nawet po podmianie śruby

Edytowane przez nim0k
Opublikowano

Myślę że ta fotka będzie pomocna. Suport Accenta wymiarowo jest taki sam. W korbach GXP bardzo ważna jest również podkładka falista. Po skręceniu powinna być spłaszczona (ale nie na maxa) i działa wówczas jak podkładka sprężynowa pod nakrętką żeby się nie odkręcała. 

BSA_GXP.jpg
Opublikowano

Problem jest taki, że gdy montowałem tą podkładkę po kontrowaniu się nie spłaszczała.

Opublikowano

Powinna się spłaszczyć. Bez tego nie spełnia swojego zadania. Widocznie korba dochodzi do adaptera i koniec. Jest za wąsko.  Trzeba pokombinować z podkładkami i to pod miskę. Zwrócić uwagę tez na adapter czy dobrze jest wmontowany.  Jakieś fotki można ? 

Opublikowano

Co masz na myśli mówiąc adapter? Dodam jeszcze, że ramię po odkręcenia siedzi krzywa, natomiast śruba wkręca się prosto

Opublikowano

po kolei 🙂

ACCENT BB-EX2 to suport przeznaczony do korb w standardzie GXP. Standard GXP charakteryzuje się tym że oś ma grubość 24mm ale na końcu zwęża się do 22mm. Najczęściej producenci ten wynalazek ogarniają tak, że z jednej strony zawężają średnicę łożyska do owych 22mm za pomocą adaptera. Przypuszczam że w Accencie (podobnie jak w TOKEN'ie) od strony nie napędowej jest  włożony taki adapter. Jeśli go nie ma to fatalnie bo korba będzie miła tam luz.

Tu znalazłem opisany ten suport. Accent https://www.endurorider.pl/accent-bb-ex-pro/.  Na trzeciej fotografii z góry ten srebny pierścień to właśnie adapter.

Jeśli adapter nie wejdzie do końca (nie oprze się na łożysku to korba też zablokuje się na adapterze i nie uda się wszystkiego skręcić jak trzeba.

Zwróć uwagę czy od strony nie napędowej masz ten adapter oraz czy jest on włożony do końca (licuje się z dekielkiem na łożysku. 

P.S. Na koniec zapodam tekst który poczyniłem w przypadku suportu TOKEN'a oraz typu pressfit ale wiele z tego ma zastosowanie również w przypadku BSA. 

https://sklep.token-polska.pl/sram-gxp-pressfit-bb92-ninja-bb841t-41-adapter-r232-n-80.html

Opublikowano

Plastik (adapter) zmiejszający średnicę jest, metalowa podkładka od strony napędowej również jest. Opiera się zarówno o łożysko jak i korbę. Tyle że podkładka powinna się spłaszczyć, a tego nie robi. Przypuszczam że powinienem jeszcze jedną podkładkę pod suport dać.

Opublikowano

plastik w przypadku accenta nie jest adapterem 🙂 … ja wiem że to po mało robi się zamotane ale tak jest. W tym modelu suportu zastosowano łożyska o średnicy 25mm i plastik zawęża je do 24mm (standard Shimano) . Ale od strony nie napędowej musi być włożony jeszcze jeden "zwężacz" (tym razem aluminiowy), zwężający plastik do średnicy 22mm. Tak jest ??

Jeśli tak to trzeba kombinować z podkładami. Podkładka falista musi być ściśnięta. 

Opublikowano

Wydaje mi się że jest tak coś takiego, korba po skręceniu nie ma luzu. Czy aluminium w tym wypadku nie miało by lepszej trwałości czy nie ma znaczenia jaki materiał redukuje średnicę?

Opublikowano

Wg mnie najlepsze są łożyska o średnicy takiej jak oś i nie ma żadnego problemu. Ale są i zwolennicy plastikowych "wkładek" 🙂

• Lubię to! 1
Opublikowano
13 godzin temu, token_pl napisał:

Wg mnie najlepsze są łożyska o średnicy takiej jak oś i nie ma żadnego problemu. Ale są i zwolennicy plastikowych "wkładek" 🙂

Popieram, Suporty Shimano czasami lubiły pękać na tym plastiku albo łapać luz góra dół od mocnych interwałów, nie mniej nie widziałem tego dużo dosłowanie z 2-3 takie przypadki. Sam miałem Deorkowy, XT i XTR suport i nie miałem takich problemów.

Niektórzy twierdzą że suport z łożyska o średnicy osi korby niszczy samą ośkę przy wkładaniu korby czy jej wyciągania do serwisu, ja zawsze robię cieniutki film smarny na ośce od Korby i nigdy nic a mam Tokena ninja z łożyskami bezpośrednio na osi korby i nic i dodam że mam korbę XTR także by mi było mega przykro jakby coś suport taki coś zrobił a nie zrobił a jestem strasznym purystą :) 

Opublikowano

Widzę że adapter jest.  Teraz tak : od strony adaptera 3,5mm (ta czarna podkładka oraz blaszana 1mm)  od strony zębatek 2,5mm (ta czarna).