Skocz do zawartości

Shimano M8000 i wyciek z układu

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas wczorajszej wyprawy padł mi tylny hamulec (objechanie jury na przednim to było fajne wyzwanie). Nagle klamka zrobiła się miękka. Hamulce przestał działać. Cały układ nie ma uszkodzeń mechanicznych. Pojawił się wycie przy zacisku. Po rozebraniu w domu okazało się, że klocki (metaliki shimano  J04C ), tarcza (shimano rt81-s) i sam zacisk jest cały ubabrany olejem. Olej na zacisku był zarówno w wewnątrz jak i na zewnątrz. Nie udało mi się znaleźć miejsca w którym poszedł wyciek. Nie chce mi się zalewać i szukać miejsca awarii bo znając życie i tak nie będzie można jej naprawić. Będę wymieniać cały hamulec i w związku z tym mam kilka pytań. 

• Tarcza - do wymiany? A może solidne szorowanie + odtłuszczanie pozwoli na jej ponowne użycie?
  • Klocki - do wymiany? A może solidne szorowanie + odtłuszczanie + wypalanie pozwoli na ich ponowne użycie?

Druga kwestia to skracanie przewodu. W nowym zestawie jest zbyt długi. (ok 25 cm za dużo). Będę to robić sam. Mam obcinaczki do pancerzy od linek ale nie wiem czy nadają się do tych od hamulców. Czy ktoś gdzieś widział poradnik na temat skracania przewodów bez konieczności ponownego zalewania i odpowietrzania. Wydaje mi się, że gdzieś to oglądałem i było to banalne. 

Opublikowano

Jak juz postanowiles wymieniac to wystarczy sam zacisk ktory moze byc nieszczelny. 

Tarcze mozna wyczyscic specjalnym plynem do odtluszczania tarcz badz benzyna ekstkcyjna ale musisz to zrobic dokladnie czyszczac tez otwory w tarczy. Najlepiej ja zdjac i zanurzyc w benzynce.

Klocki mozna probowac wypalac nad palnikiem lub w piecyku:-D ale lepiej kupic nowe

• Lubię to! 1
Opublikowano

No to jeszcze pytanie. Czy pod klamkę M8000 podejdą zaciski z nowej grupy M8100 lub zaciski z 8020 lub 8120 (cztery tłoczki)

Opublikowano
2 godziny temu, eathan napisał:

No to jeszcze pytanie. Czy pod klamkę M8000 podejdą zaciski z nowej grupy M8100 lub zaciski z 8020 lub 8120 (cztery tłoczki)

Wejdą i będą działały super. Przy 4 tłoczkach musisz mieć inna śrubę łącząca zacisk z przewodem

Odnośnie usterki,  to myślę że był to wadliwy oring,lub źle dokręcone śruba

Opublikowano
1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Wejdą i będą działały super.

Masz racje w 50% bo działać taaak zacisk M8100 z klamką M800 aaaale M8100 zaciski mają inny przewód a dokładniej inną śrubę w zacisku, krótką, nie długą. przez co będziesz musiał kupić przewód do M8100. 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Kruk napisał:

inną śrubę w zacisku, krótką, nie długą

To dokładnie napisałem ;)

2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

musisz mieć inna śrubę łącząca zacisk z przewodem

35 minut temu, Kruk napisał:

przez co będziesz musiał kupić przewód do M8100. 

Wiem o co ci chodzi,ale śruby występują osobno,czyli nie przewód,a śrubę.  Koszt około 13zł 

Tu kupiłem do swoją

https://biostern.abstore.pl/hamulce-tarcze-adaptery-sruba-do-zacisku-saint-przewodu-brm965,c65,p3346,pl.html

Wszystko przetestowane na moim rowerze.Czyli

Klamki M8000

+ zacisk M7000,

+zacisk M8000

+zcisk M8020

+zacisk M8120

Klamki M8100

+Zacisk M8020

+Zacisk M8120

Wszystko działa,jak wcześniej napisałem SUPER

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano (edytowane)

Ooo to super info bo ja przewody od Sainta te złote końcówki i mam krótkie śrubki a jak mówisz że pasuje do nowych zacisków M8100 i M9100 też pewnie to super info :D 

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

@Kruk nie ma problemu ;).

Wszystkie moje kombinacje masz powyżej i to wiem że działa na 100% 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Masz plusa za sprawdzenie i daje Ci tutaj kredyt zaufania bo śruba do M7100, M8100 i M9100 jest troche inna ale jak sprawdziłeś  :)

Opublikowano

Z zaciskiem M8100 nie testowałem ,tylko z M8120,ale trochę poszperałem i są do wyboru i koloru śruby do Bonjo(uszczelninie zacisku to oring)

https://allegro.pl/oferta/sruba-do-banjo-przewodu-hydraulicznego-m6x1-h78-8404036021

https://allegro.pl/oferta/sruba-do-oczka-banjo-m6-h81-8090830038

Ps.Piszę to wszystko,bo do zacisku M8020 za 350zł nie dostałem tej śrubki,więc lepiej zaopatrzyć się w nią wcześniej

Opublikowano
3 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Odnośnie usterki,  to myślę że był to wadliwy oring,lub źle dokręcone śruba

Masz na myśli te oringi przy śrubie mocującej przewód? A może chodzi Ci o oringi przy tłoczkach? 

Opublikowano
9 godzin temu, eathan napisał:

Olej na zacisku był zarówno w wewnątrz jak i na zewnątrz

Z tego wnioskuje ze przy śrubce, nie przy tłoczkach. Sprawdź te oringi. 

9 godzin temu, eathan napisał:

Czy ktoś gdzieś widział poradnik na temat skracania przewodów bez konieczności ponownego zalewania i odpowietrzan

Odnośnie tego pytania,to każda klamka ma swój zbiorniczek wyrównawczy. Teoretycznie nie musisz odpowietrzać,tylko do prawej klamki po skręceniu wszystkiego,  przechylasz rower na lewo i naciskasz parę razy klamkę. Analogicznie robisz z lewą.

PS. Znam ten sposób, ale ja zawsze odpowietrzam ;)

Opublikowano

No to powalczyłem z tymi zaciskiem. Wszystko wyczyściłem i ponownie zalałem olejem. Od samego początku klamka jest miękka i nie daje się uzyskać ciśnienia w układzie. Olej ucieka przy tłoczku. Zamówiłem nowy. Czekam na dostawę. 

Dziękuję wszystkim za pomoc. 

Opublikowano
28 minut temu, eathan napisał:

No to powalczyłem z tymi zaciskiem. Wszystko wyczyściłem i ponownie zalałem olejem. Od samego początku klamka jest miękka i nie daje się uzyskać ciśnienia w układzie. Olej ucieka przy tłoczku. Zamówiłem nowy. Czekam na dostawę. 

Dziękuję wszystkim za pomoc. 

Bardzo dobrze,zawszę trzeba sprawdzić co jest grane ;) 

Ps.Nie zapomnij o czyszczeniu tarczy,samym płynem(alkohol,benzyna ekstrakcyjna).

Klocki też możesz  wyczyścić: Odtłuścić,potem palnik dopóki nie zacznie śmierdzieć.Na sam koniec przetrzyj z osadu papierem ściernym 

• Lubię to! 1
Opublikowano
13 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Ps.Nie zapomnij o czyszczeniu tarczy,samym płynem(alkohol,benzyna ekstrakcyjna).

Klocki też możesz  wyczyścić: Odtłuścić,potem palnik dopóki nie zacznie śmierdzieć.Na sam koniec przetrzyj z osadu papierem ściernym 

Tarczę wymyłem płynem do mycia naczyń. Potem potraktowałem odtłuszczaczem do tarcz firmy K2. Mam jeszcze jakiś specyfik od Motorexa. Przy montażu nowego hamulca potraktuję raz jeszcze. 

Co do klocków to przy okazji zamówiłem nowe. Stare zjechane były w ~50% więc nie wiem czy jest sens walczyć. 

Opublikowano
Godzinę temu, eathan napisał:

Stare zjechane były w ~50% więc nie wiem czy jest sens walczyć.

Nie ma sensu.

Operacje stosuje się na nowych,bo czasem zdarzy się zapomnieć zdemontować je przy odpowietrzeniu 

Opublikowano
W dniu 22.09.2019 o 14:47, Kruk napisał:

Ooo to super info bo ja przewody od Sainta te złote końcówki i mam krótkie śrubki a jak mówisz że pasuje do nowych zacisków M8100 i M9100 też pewnie to super info :D 

Przeszperałem trochę internet i nowe zaciski M9100 2 tłoczkowe nie mają Bonjo,tylko zwykłą nakrętkę(oliwkę i wkłąd)

stw-2018-06-28-117297_irmo_keizer-730x48

Poniżej odnośnik do stronki 

https://singletrackworld.com/2018/06/first-ride-review-shimano-xtr-m9100-2-piston-vs-xtr-m9120-4-piston-brakes/

Opublikowano

Tak  w ramach wykończenia tematu:

- wymieniłem cały hamulec, 
- wymieniłem klocki na nowe, 
- wyczyściłem płynem do mycia naczyń oraz odtłuszczaczem K2 i motorex tarczę

Całość działa idealnie! Dziękuję za pomoc.